15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecial"Europa duce lipsa de identitate"

“Europa duce lipsa de identitate”

Reputatul politolog si universitar american Francis Fukuyama apreciaza ca era postmoderna si relativismul imanent acestuia conduc la subrezirea societatilor occidentale, acestea nemaiavand capacitatea si dorinta reflectarii sistemului de valori liberale.
Pana in vremuri recente, majoritatea democratiilor liberale nu s-au vazut confruntate cu necesitatea stabilirii unui set de valori demne de sustinut, dat fiind ca valorile existente nu fusesera defel puse la indoiala, a opinat sociologul, politologul si filosoful american Francis Fukuyama in cadrul unui interviu acordat retelei de stiri Global Viewpoint si preluat de saptamanalul german "Welt am Sonntag".
Intrebat despre libertatea expresiei de sine ca realizare de sine si pornind de la exemple clasice de genul controverselor existente pe tema valului musulman sau a casatoriilor intre persoane de acelasi sex, autorul best-seller-ului "Sfarsitul istoriei si ultimul om" (The End of History and the Last Man) a precizat ca, in opinia sa, democratiile liberale sunt de-acum amenintate pe de o parte de o serie de minoritati, cum ar fi cele ale imigrantilor musulmani din Europa, iar pe de alta de culturile asiatice aflate in plina ascensiune. In ambele cazuri, "specificul moralei colective, al propriului set de valori neliberale" este perceput si trait extrem de profund. In plus, "in Europa, problema imigratiei si a identitatii survine pe fondul absentei unui liant valoric ca particularitate a postmodernismului. Iar relativismul atotcuprinzator complica si el situatia, impiedicand in buna parte staruintele pentru stabilirea unor valori valabile si pentru imigranti, devenite eventual chiar conditie in vederea obtinerii unei cetatenii europene. Elitele postmoderniste au intors spatele identitatilor oferite odinioara de religie si natiune, considerand ca se indreapta catre o treapta superioara. Dar venerarea diversitatii si tolerantei incalculabile ingreuneaza sarcina stabilirii acelor elemente care ne fac, chipurile, viata mai buna – si la care aspira, de fapt, toti."

Influenta globala a Hollywood-ului, o problema
Relativism, secularizare, permisivitate, materialism – toate aceste libertati de manifestare a valorilor postmoderniste sunt exportate prin intermediul mass-media. Rugat sa analizeze potentialele "tensiuni de dimensiuni globale" in baza problematicii imigrantilor – "Ei vin la noi, presa noastra se duce la ei, in timp ce Osama bin Laden nu a fost niciodata in SUA, cunoscand America exclusiv din portretul schitat de Hollywood" –, sociologul a afirmat ca "ceea ce traim sau vedem ca se intampla zilnic in lume constituie in buna parte o generalizare a bataliilor culturale interamericane, extinse la dimensiuni globale. Oamenii de cultura conservatori si dreapta religioasa aduc de ani de zile acuze Hollywood-ului ca ar submina valorile familiale si religioase, iar cel putin in aceasta chestiune pozitia hollywoodiana nu se deosebeste fundamental de cea a lui Osama bin Laden. Intr-adevar, aceasta libertate de manifestare a valorilor propagata de cultura de masa americana constituie o problema. Dar, chiar daca s-ar concluziona unanim ca Hollywood-ul reprezinta o amenintare la adresa intereselor politicii externe a SUA, tot nu s-ar putea evita exportul de continut. Problema nu este una solutionabila pe cale politica. Mai degraba putem spera ca in cadrul imensului targ al ideilor se vor impune pana la urma cele bune – in detrimentul celor proaste. Insa, din nefericire, nu prea exista, deocamdata, indicii in acest sens."
Revenind la problema slab dezvoltatei identitati europene, Francis Fukuyama a precizat ca, "in trecut, Europa dispunea de o multitudine de traditii nationale. Dar in secolul XX perceptia acestora a suferit o transformare, primind valente acut negative ca urmare a sangeroaselor razboaie purtate din varii motive nationaliste. Actualmente se depun eforturi intru crearea asa-numitei «identitati europene», insa cel putin deocamdata aceasta se prezinta vida".

» Francis Fukuyama

Nascut in 1952 la Chicago, Francis Fukuyama este unul din cei mai reputati sociologi si politologi ai SUA. Dupa studii clasice efectuate la Universitatea Cornell, a obtinut doctoratul in stiinte politice la Harvard. In prezent, Fukuyama este profesor de economie politica internationala la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, dedicandu-se atat problemelor migratiei, ale tranzitiei catre societatea informatizata, cat si biotehnologiei.

 

» "Inceputul" istoriei

 "Sfarsitul istoriei si ultimul om" (1992), carte ce intrezarea apusul sistemelor totalitare si victoria democratiei, a economiei de piata si a statului de drept, i-a adus autorului notorietatea internationala. Fukuyama a publicat numeroase carti, studii si articole despre democratizare si politica economica internationala.

Cele mai citite

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...

Rusia susține că a doborât 50 de drone ucrainene. Doi civili și-au pierdut viața

Ministerul rus al Apărării a transmis sâmbătă că apărarea sa antiaeriană a interceptat şi distrus 50 de drone ucrainene în cursul nopţii, respingând unul...
Ultima oră
Pe aceeași temă