18.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialEurobarometru: E de bine sau de rǎu?

Eurobarometru: E de bine sau de rǎu?

Au fost date publicitǎţii rezultatele ultimului sondaj Eurobarometru; interviurile au fost realizate la mijlocul lunii mai. Dacǎ te uiţi la titlurile din mass-media româneascǎ, informaţia cea mai importantǎ se referǎ la nivelul de încredere în Guvernul României.

De aici încolo, lucrurile se complicǎ. Mediafax, preluatǎ de Evenimentul Zilei, România liberǎ, Realitatea TV şi Gândul, vede partea goalǎ a paharului: “Peste două treimi dintre români nu au încredere în Guvern”. De partea cealaltǎ, Agerpres, preluatǎ de Adevǎrul şi Antena 3, a vǎzut partea plinǎ: “Încrederea în Guvern – în creştere faţă de toamna anului trecut”. Ca sǎ nu greşeascǎ, TVR a lǎsat Guvernul în plata Domnului şi a titrat: “Jumătate dintre cei chestionaţi trăiesc de pe o zi pe alta şi nu-şi pot face planuri”.

Victor Ponta se pare cǎ a aflat de la România TV vestea proastǎ şi a citit-o în notǎ optimistǎ: „Ultimul Eurobarometru arată o încredere în Guvern de 30% din totalul populaţiei, deci cam 60% din cei care votează”. În fine, nu-s 30% (cum zice RTV), ci 26%, dar sǎ nu ne pierdem în detalii şi sǎ urmǎrim firul logic al restului afirmaţiei. Are dreptate premierul, nu toţi cei care rǎspund la sondaje voteazǎ. Dacǎ ne uitǎm la ultimele scrutine (alegeri locale, referendum pentru demitere, alegeri parlamentare), puţin peste 50% din cetǎţenii cu drept de vot din ţarǎ (cele 16 milioane care formeazǎ universul de referinţǎ al sondajelor) se prezintǎ la urne. Aşa fiind, pentru ca cei 30% sǎ se transforme în 60%, este necesar ca toţi cei care au încredere în Guvern sǎ vinǎ la vot, drept de abţinere având doar cei neîncrezǎtori. Interesant punct de vedere, aşteptǎm cu interes urmǎtoarele ordonanţe de urgenţǎ.

Citeşte şi Numai în pielea lui Ponta să nu fii. Cui să-i laşi cheile guvernării?

Dar sǎ revenim la ideea de plecare: 26% din cei care au fost chestionaţi în cadrul Eurobarometrului (realizat de cǎtre CSOP) au încredere în Guvern, iar 69% nu au (restul de 5% nu ştiu, nu se bagǎ). În urmǎ cu şase luni, proporţiile erau 20%-74%. Cǎ sunt cam de douǎ ori şi jumǎtate mai mulţi oameni care nu au încredere în actualul guvern decât cei care îi acordǎ încredere, nu-i o noutate. De exemplu, în ultimul sondaj INSCOP gǎsim un nivel al încrederii de 37%. O sǎ spuneţi cǎ 26% e una, şi 37% e alta, dar vǎ atrag atenţia asupra unei note din raport: “Procente din totalul populaţiei, fǎrǎ variantele Nu cunosc şi NS/NR”. Probabil cǎ sociologii de la INSCOP nu erau la facultate când s-a predat despre tratamentul non-rǎspunsurilor în raportarea rezultatelor de cercetare.

Ideea de bazǎ e cǎ majoritatea populaţiei nu are încredere în echipa condusǎ de cǎtre domnul Ponta. Care domn Ponta remarcǎ, pe bunǎ dreptate, cǎ guvernul Boc avea 10%. Aşa e, Eurobarometrul din noiembrie 2011 indica un grad de încredere de 10% pentru Guvernul de la acea datǎ (curând dupǎ aceea s-au iscat protestele din Piaţa Universitǎţii şi Guvernul avea sǎ demisioneze). Diferenţa e cǎ una e încrederea într-un Guvern erodat timp de trei ani, şi alta – într-unul care încǎ beneficiazǎ de “bonusul de instalare”. La şase luni de la învestire (iunie 2009) Guvernul Boc înregistra un nivel de încredere de 22% (72% neîncredere). Nu e mare diferenţǎ faţǎ de situaţia actualǎ.

Poate ne ajutǎ punerea în context european. Proporţia medie a celor care au încredere în guvernele ţǎrilor membre ale UE este de 25%, cifrǎ faţǎ de care datele pentru România nu diferǎ semnificativ. Ne aflǎm pe locul 14, fix la mijlocul plutonului. Cel mai bine sunt cotate guvernele din Luxemburg (62%), Suedia (60%), Malta (59%, dupǎ 34%, cu şase luni în urmǎ!), iar la polul opus gǎsim Spania (8%), Grecia (9%), Slovenia şi Portugalia (10%). La nivelul mediei europene, încrederea în guvernele naţionale este de câţiva ani în declin constant (de la 34%, în 2008, la actualul 25%). Un clivaj din ce în ce mai accentuat pare sǎ se instaleze între cetǎţenii europeni şi cei care-i conduc (parlamentele stau şi mai rǎu).

Guvernele României ne obişnuiserǎ sǎ se situeze la un nivel al încrederii sub media europeanǎ. Poate cǎ asta ar fi ştirea ultimului sondaj: din perspectiva acestui indicator, românii nu mai sunt altfel. Vestea proastǎ e cǎ, la capitolul lipsei de încredere în guvernanţi, stǎm la fel de rǎu ca şi restul europenilor.

Stimaţi cititori, vǎ cer iertare: se pare cǎ n-am reuşit sǎ vǎ lǎmuresc dacǎ ştirea era de bine sau de rǎu. Cinstit sǎ fiu, nici mie nu prea mi-e clar. Dar ştiţi ce? Luaţi-o fiecare cum vi se pare mai profitabil; doar n-o sǎ ne enervǎm acum, pe cǎldurile astea, din atâta lucru. La urma urmei, e vacanţǎ.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 782. Rusia ar pregăti acte de sabotaj în toată Europa, avertizează serviciile de informații

Rusia ar pregăti "acte de sabotaj violente" în toată Europa, avertizează serviciile de informații occidentale. "Suntem de părere că riscul unor acte de sabotaj controlate...

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...

Rusia – Ucraina, ziua 782. Rusia ar pregăti acte de sabotaj în toată Europa, avertizează serviciile de informații

Rusia ar pregăti "acte de sabotaj violente" în toată Europa, avertizează serviciile de informații occidentale. "Suntem de părere că riscul unor acte de sabotaj controlate...
Ultima oră
Pe aceeași temă