20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialEu pe cine contez?

Eu pe cine contez?

Maine sunt alegeri europene. Serios?! Dupa modul in care s-a desfasurat campania, nu vad nici o legatura intre aceste alegeri si Europa.  A fost mai mult un pretext de lupta electorala pentru prezidentialele din toamna. Vedetele principale oricum au fost Traian Basescu, Marean Vanghelie, Mircea Geoana sau Elena Udrea, deci proverbul cunoscut cu relatia dintre sula si prefectura se verifica inca o data.  Cu alte cuvinte, Europa cu alegerile ei, noi cu alegerile noastre. Toti privesc europarlamentarele ca pe un sondaj de opinie, partidele urmand sa-si remodeleze strategiile electorale dupa rezultatele de maine. Un test pentru prezidentiale si atat. Ca sa fie intr-adevar interesante aceste alegeri, as propune ca Parlamentul tarii sa se desfiinteze si sa fie inlocuit cu Parlamentul European. Ar fi cel mai bun lucru.

 

Noi am scapa de niste politicieni in care nimeni nu mai are nici o incredere, iar Parlamentul European ar conduce nemijlocit o tara in care n-are cine stie ce incredere. Toti am fi castigati. Deocamdata, nu e cazul, mai asteptam. Pentru mine, purtatorul principal de informatie despre votul de maine este, culmea, Elena Basescu. Ea a fost cea mai mediatizata dintre toti candidatii.  Daca ma intrebati cine mai e, in afara de ea si inca vreo doi-trei consacrati, nu mai stiu nimic. Eu personal as vota-o fara retinere pe fiica presedintelui, daca ar promite ca va lupta cu toate fortele sa transforme Parlamentul de la Bruxelles, pe perioada noptii, in club de fite. Asa, aceasta institutie ultrasobra, chiar acra uneori, ar mai capata culoare, ar deveni mai dinamica si, evident, mai atragatoare. 

 

Iar daca luam in considerare si manechinele aducatoare de divort, puse de Berlusconi sa candideze din partea Italiei, o sa vedeti ca ideea aceasta nu-i chiar o gluma, iar EBA e chiar indreptatita sa ajunga la Bruxelles. Decat femei serioase si aspre ca Monica Macovei sau Emma Nicholson, nu mai bine niste italience si romance focoase, care atunci cand intra in sala de sedinta sa-i faca pe seriosii parlamentari europeni sa inghita in sec? Ce, ei nu sunt oameni?
Cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul Europei, Traian Basescu a batut tara in lung si in lat sub sloganul "eu nu fac campanie, nu-s alegerile mele". Remarcabil, din punct de vedere politic, dar si european, a fost episodul cu tunsul oii in tarc. Presedintele a tuns oaia, iar ciobanii stransi in jurul lui au cantat veseli: "Nea Basescu, nea Basescu / Tunde oaia si berbecu‘". Mircea Geoana, ca sa faca si el ceva, s-a jucat cu lopatica in nisip. Copiii stransi in jurul lui au cantat si ei in cor: "Nea Mircica, nea Mircica / Are lopatica mica…".

Macar cu asta am ramas in minte dupa toata campania electorala: un presedinte cu apucaturi de cioban si un candidat la Presedintie cu apucaturi de copil. Cat despre Europa, sa nu-i ducem noi grija, ca are cine s-o faca: EBA. Conteaza pe ea!

 

Inchei cu un banc proaspat, de sezon: "Daca vedeti o blonda frumoasa, care se uita la dvs. cu ochi lunecosi si privirea pierduta, care are buzele umede si care tremura usor ca si cum ar fi cuprinsa de emotia unei iubiri fulgeratoare, fugiti unde vedeti cu ochii, sigur are gripa".

Toni Grecu
Toni Grecuhttp://toni-grecu
Toni Grecu, comentator
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă