25.3 C
București
joi, 3 octombrie 2024

Eu, Crin

"Dragi prieteni si simpatizanti ai PNL, stimati cetateni cu drept de vot, ma infatisez azi in fata dumneavoastra ca sa va cer o mare dovada de incredere. As vrea sa ma votati pe mine, Crin Antonescu, liderul celui de-al treilea partid ca dimensiune electorala din Romania, desi exista un presedinte in functie care va candida din nou si un sef al partidului social-democrat care e sprijinit de formatiunea politica cea mai solida si stabila din tara. De ce ati face asta?
Permiteti-mi sa incep cu presedintele Basescu. Eu nu sunt de parerea acelor colegi ai mei care nu ii gasesc si nu i-au gasit niciodata vreo calitate. Ca si in cazul lui Ion Iliescu, Traian Basescu are calitati importante, sau nu ar fi fost votat de un numar atat de mare de cetateni in alegeri si la referendum. La vremea lui, Basescu a stiut sa formuleze problemele Romaniei in termeni plastici si directi, rupand cu ipocrizia limbajului politic. A insuflat oamenilor speranta. Dar asta e tot ce a reusit sa faca.

 

Si in mandatul sau de primar, si in mandatul sau de presedinte, Basescu a operat cu masuri diferite pentru prieteni si pentru dusmani. Primii s-au imbogatit, iar ceilalti au fost blamati pentru insuccesele lui. Basescu nu a lasat Primaria mai eficienta si mai putin corupta, iar cand va pleca de la Presedintie nu va lasa nici acolo in urma o institutie reformata. Basescu nu crede in institutii, el conduce cu familia si prietenii. Basescu critica clientelele altora, dar nu e mai liber de clientela decat orice om politic roman. Curajul, in ghilimele, de a recrea o dinastie in politica romaneasca ar trebui sa fie destul ca Traian Basescu sa nu mai fie votat a doua oara.
Dati-mi voie sa va explic de ce nici Mircea Geoana nu merita votul dvs. El a esuat sa reformeze Partidul Social-Democrat si sa-l transforme, dintr-un partid al baronilor, intr-un partid al saracilor. Propriii sai colegi nu au incredere in el: ca sa-si consolideze candidatura trebuie sa cerseasca favorurile domnilor Iliescu si Nastase, si chiar prin asta pierde sansa de a rupe PSD de trecutul sau. Romania nu are nevoie de un presedinte slab, unul care sa nu poata spune «nu» unui baron.

De ce sunt eu mai bun decat acesti doi contracandidati ai mei si oare PNL, care a guvernat pana anul trecut, nu poate fi, la randul sau, acuzat ca a contribuit la criza actuala? Nu m-as prezenta in fata dvs. cerandu-va sa ma votati daca as fi un mostenitor al partidului lui Remes si Pacuraru. Dar eu vin sa va spun ca am inceput deja sa schimb PNL si voi continua sa fac acest lucru. Sunt perfect constient ca partidul Bratienilor nu poate fi reprezentat in mod onorabil de oameni ca aceia pe care i-ati vazut la guvernare, care au cumparat supravietuirea lor in guvern cu deficitul public al Romaniei. Dar eu nu am fost alaturi de ei si daca am fost ales in locul lui Calin Popescu Tariceanu este ca sa detasez in mod net partidul de cei care au profitat in timpul ultimei guvernari liberale, in timp ce sapau fundatiile pentru criza de azi. Intre sfatuitorii si colegii mei nu veti mai gasi pe nimeni dintre acestia.

 

Ii veti gasi, in schimb, pe toti cei care, la firul ierbii, primari si consilieri locali, au folosit acesti ani de crestere economica pentru a aduce prosperitatea in comunitatile lor. Ei nu sunt putini: si pe acesti oameni tineri, dar cu experienta, voi construi eu un nou PNL.
De ce eu? Iata ca, finalmente, aceasta intrebare nu poate fi evitata. Probabil ca ma tineti minte de cand argumentam contra ridicarii imunitatii lui Adrian Nastase, in favoarea lui Dinu Patriciu, anchetat de Procuratura, contra Monicai Macovei ca ministru al Justitiei. De ce am avut aceste atitudini, desi eu, personal, nu am facut obiectul nici unei anchete, nefiind nici afacerist, nici bogat? Oare cred in mod real ca oamenii politici nu trebuie sa raspunda in fata legii, ca un politician poate figura pe statul de plata al unui afacerist si totusi sa-si pastreze independenta de gandire, ca oricine conduce Procuratura sau Ministerul Justitiei trebuie sa nu deranjeze pe nici un om politic si sa se dedice anchetarii mitei la doctori sau vamesi de rang mai marunt?

 

Nu: am gresit cand am luat aceste atitudini, am fost motivat doar de teama ca Traian Basescu, a carui antipatie fata de PNL o cunosteam, se va folosi de aceste imprejurari pentru a lovi in PNL si a impune dominatia PD intr-un parteneriat bazat pe egalitate. Dar aceste atitudini ale mele sunt de domeniul trecutului. Ca proba, PNL va vota in aceasta toamna pentru ridicarea imunitatii oricaror politicieni anchetati de Parchet. Dinu Patriciu isi poate permite avocati foarte buni si nu are nevoie de interventii la ministrul Justitiei. Adrian Nastase ar trebui sa se prezinte la tribunal si sa elibereze intregul Parlament de acuzatia ca e un loc de refugiu pentru infractori. In ce priveste PNL, am inceput deja sa fac curatenie in partid. Nu am pretentia sa ma votati pe acuzatii aduse altora, ci pe ceea ce va pot dovedi ca am facut si fac acolo unde am puterea, in propriul meu partid.

Presedintele ales in aceasta toamna va fi un presedinte de vreme rea. Criza economica globala a pus capat cresterii noastre economice si, pentru un timp, va trebui sa dam dovada de austeritate si rabdare pentru a supravietui si a ne intoarce la vremuri mai bune. S-au facut, de catre toate partidele, promisiuni care nu se pot respecta. Va cer un moratoriu de doi ani: sa acordam Guvernului si Parlamentului un ragaz de refacere a finantelor publice inainte de a cere respectarea acestor promisiuni.

Oricine ar propune altceva acum, mai ales o reducere a impozitelor pe venit sau TVA, ar fi nu doar un iresponsabil, dar si un mincinos: prin intelegerea cu FMI, ne-am angajat sa evitam asemenea pasi care ar adanci si mai mult criza actuala. Voi incuraja partidele sa propuna buni specialisti pe pozitiile guvernamentale, tehnocrati mai degraba decat oameni politici. Ne trebuie un guvern care sa ne piloteze dincolo de abisurile acestei crize fara sa se gandeasca la propria realegere, deci fara comportamentul oportunist si iresponsabil pe care l-am vazut la partidele politice, inclusiv la al nostru, in ultimii doi ani."

Daca l-as fi auzit vorbind asa pe Crin Antonescu, probabil ca i-as fi dat o sansa la votul meu, poate nemeritata avand in vedere slaba lui credibilitate si performanta subtire din toata cariera lui politica. Dar nu l-am auzit vorbind asa. Dimpotriva, l-am auzit spunand ca va cobori impozitul pe venit la 10% si TVA la 15%, desi stie ca nu se poate, ca-i va da afara pe procurorii generali, primii care incearca sa fie independenti din istoria noastra, ca sa puna in loc niste oameni care sa nu atinga cu o pana pe nimeni influent si care i-ar putea da afara. Daca nu spunea nimic, Crin Antonescu era mai castigat saptamana asta.

Cele mai citite

Optimizarea planului de transport lichide alimentare în cisterne: recomandări de la profesioniști

Optimizarea transportului de lichide alimentare în cisterne reprezintă o condiție de bază pentru eficiența operațională, siguranța alimentelor și minimizarea costurilor. Iată câteva recomandări de...

Yoshua Bengio: Sistemele AI pot aduce un viitor „catastrofal” pentru omenire

Dacă inteligenţa artificială şi companiile care o dezvoltă nu vor fi strict reglementate şi controlate, omenirea se va confrunta cu un viitor "catastrofal", avertizează...

Suceava: O femeie a fost strivită de un copac tăiat de angajații Primăriei

Incident şocant la Suceava: o angajată DGASPC a ajuns la spital cu fracturi la picioare şi lovituri la cap, după ce un copac tăiat...
Ultima oră
Pe aceeași temă