15.3 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialEscroc cu pasaport diplomatic

Escroc cu pasaport diplomatic

Consulul onorific al Republicii Panama la Bucuresti, Gaspar Guardia Gonzales, a tras pe sfoara doi cetateni romani in cea mai autentica maniera damboviteana. Diplomatul a inchiriat pe rand de la cei doi cate un apartament, s-a instalat in locuintele acestora, a platit cateva luni chirie, dupa care a "uitat" sa-si achite obligatiile contractuale mai bine de un an, lasandu-i pe proprietari mofluji, numai buni sa plateasca intretinerea restanta.
pagubasii l-au dat in judecata pe consulul tepar, au castigat, l-au evacuat silit, dar au ramas in continuare cu buza umflata, intrucat teparul panamez a disparut ca magarul in ceata. Nimeni nu a mai putut sa-i dea de urma. Culmea, consulul Guardia Gonzales apare in continuare inregistrat la MAE cu domiciliul in apartamentul ultimului dintre pagubasi, locuinta pe care escrocul panamez a parasit-o inca din 23 februarie a.c., cand a fost evacuat cu ajutorul unui executor judecatoresc.

Intaia teapa
Primul dintre romanii pacaliti de consulul onorific panamez Guardia Gonzales a fost compozitorul Mihai Grigoriu, nimeni altul decat fiul lui Angel Grigoriu, cel care a format cunoscuta trupa de muzica usoara "Trio Grigoriu", cunoscuta inainte de 1989 mai ales pentru celebra melodie "La cabana Trei Brazi". Pe 15 noiembrie 2001, muzicianul Grigoriu, stabilit in Freiburg, Germania, i-a inchiriat proaspatului, pe atunci, consul panamez un apartament cu patru camere, de 141 mp, pe Bdul Lascar Catargiu (n.r. – fost Ana Ipatescu), pe durata unui an. Chiria stabilita prin contract era de 600 de dolari pe luna. Consulul a achitat-o doar in primele sase luni si, mai mult, a refuzat sa elibereze spatiul chiar dupa expirarea termenului de un an, ramanand in casa inca aproape trei ani, pana la mijlocul anului 2005. Disperat, proprietarul a informat in trei randuri Ministerul de Relatii Externe din Panama, fara sa primeasca insa vreun raspuns. In ultima instanta, omul l-a dat in judecata pe Guardia si, pe 2 decembrie 2005, Judecatoria sectorului 1 a Capitalei l-a obligat pe diplomatul din America Latina sa-i plateasca lui Mihai Grigoriu 20.475 de dolari SUA pentru faptul ca l-a privat pe acesta de folosinta apartamentului, 2.800 RON cheltuieli de judecata si 2.986 RON plus alti 296 RON plata intretinerii.

Rau-platnic recidivist

Sentinta instantei a devenit definitiva, irevocabila si executorie intrucat Guardia Gonzales nu a mai facut recurs. Atat doar, ca diplomatul panamez nu a achitat nici un cent din datorie si nici nu a putut fi executat silit, intrucat executorul judecatoresc nu a identificat nci un cont al acestuia. Mihai Grigoriu nu a cedat si, pe 29 iulie anul trecut, a informat din nou Ministerul de Relatii Externe panamez, de aceasta data atasand si sentinta instantei romanesti. Dupa aproape doua luni, pe 14 septembrie 2006, Ministerul din Panama i-a raspuns ca a luat la cunostinta de situatie si ca a declansat o ancheta interna. Pana in ziua de azi – la un an si opt luni de la emiterea hotararii judecatoresti si la un an si o luna de la informarea forului din Panama -, omul nu a mai primit nici o veste daramite vreun sfant din partea Republicii Panama.
"Distractia" este ca, dupa terminarea procesului, Mihai Grigoriu a intrat in posesia unei scrisori, datata 23 iunie 2003, prin care superiorii din Panama City il someaza pe Gaspar Guardia Gonzales sa clarifice situatia si sa-si plateasca datoriile, atat fata de compozitorul roman, cat si fata de un anumit hotel "Albrock Inn", fata de care acesta nu s-a achitat, din nou, de obligatii. Lucru care dovedeste ca superiorii sai din Panama erau la curent, inca de acum patru ani, cu apucaturile si metehnele reprezentantului onorific la Bucuresti.

A doua teapa

Faptul ca lui Guardia ii era foarte limpede ca avea sa piarda procesul il dovedeste un nou contract de inchiriere, pentru o noua locuinta, pe care acesta il semneaza pe 29 septembrie 2005, cu trei luni inainte de sentinta prin care instanta ii da dreptate lui Mihai Grigoriu. Bineinteles, este vorba de primul pas al unei noi tepe pritocite de diplomatul panamez. Manevra care e copiata la indigo dupa prima. De aceasta data, victima a fost o femeie, Aurora Gutiu, care i-a inchiriat lui Gaspar Guardia tot un apartament cu patru camere, de aceasta data pe Calea Victoriei. Chiria a fost stabilita prin contract la suma de 1.050 euro lunar. Spre deosebire de prima escrocherie, Guardia nu a mai inchiriat in numele consulatului apartamentul, ci in nume personal, comunicandu-i proprietarei ca acolo va functiona o societate comerciala cu specific naval. Nu mica i-a fost surpriza doamnei Gutiu cand, doua luni mai tarziu, a sunat la apartamentul inchiriat si i s-a raspuns cu formula: "Aici Consulatul Panama". Apoi povestea s-a derulat dupa tipicul celei dintai. Guardia a refuzat sa se prezinte la Adminstratia Financiara pentru inregistrarea contractului si a intarziat cu lunile plata utilitatilor si a intretinerii. La scurta vreme, si plata chiriei a inceput sa intarzie, pana cand a incetat de tot.

Ascuns dupa canapea

Guardia Gonzales nu a mai fost de gasit. Asta pana intr-o zi din iulie anul trecut, cand proprietara a descins neanuntata in apartamentul inchiriat de diplomatul panamez si l-a gasit pe acesta ghemuit si ascuns dupa o canapea din sufragerie. Potrivit declaratiei Aurorei Gutiu, consulul i-ar fi promis ca-si va plati toate datoriile in trei zile. Evident, a disparut din nou, pana pe 1 august 2006, cand a notificat-o pe femeie ca va rezilia unilateral contractul, incepand cu 1 septembrie 2006. Aceasta in conditiile in care, pe 29 iulie, Asociatia de Proprietari ii refuzase lui Guardia cererea de functionare a consulatului in imobil. Atunci a aflat proprietara ca diplomatul nu platise nici facturile la curent si telefon timp de trei luni. Individul a fost dat din nou in judecata si pe 20 noiembrie 2006 aceeasi instanta l-a obligat pe diplomatul parat sa plateasca 3.150 de euro contravaloarea chiriei pe trei luni plus alti 5.219 RON pentru plata intretinerii si a utilitatilor. Totodata, s-a dispus si evacuarea chiriasului rau-platnic. Evacuare care s-a produs pe 23 februarie a.c. La fel ca si compozitorul Mihai Grigoriu, nici Aurora Gutiu nu a recuperat vreun ban sau eurocent de la consulul tepar.

Consulatul-fantoma
Proprietara ne-a declarat ca s-a adresat Ministerul Afacerilor Externe, unde i s-a comunicat verbal de la Serviciul Relatii cu Publicul si Protocol ca ministerul a mai avut probleme cu acest consulat in anii precedenti, tot cu privire la plata unor obligatii contractuale, si ca este vorba numai de un consulat onorific, care nu e finantat de statul panamez. MAE i s-a adresat si in scris Aurorei Gutiu, printr-o adresa in care o informeaza ca Guardia Gonzales poate fi actionat in instanta in nume propriu, situatie in care nu beneficiaza de pasaport diplomatic.
Am solicitat si noi MAE sa ne comunice daca Guardia Gonzales Gaspar, cetatean al Republicii Panama, este sau a fost acreditat la MAE in functia de consul onorific sau consul general al Republicii Panama si daca da, atunci in ce perioada. Totodata, am solicitat sa ne fie comunicate adresa si numarul de telefon (adresa de e-mail) ale acestuia. Ilie Banica, purtatorul de cuvant al MAE, ne-a raspuns textual: "(…) Coordonatele Consulatului onorific al Republicii Panama la Bucureflti notificate Ministerului Afacerilor Externe sunt disponibile pe pagina de internet a MAE la urmatorul link: http://www.mae.ro/index.php?undesdoc&ids1371&idlnks5&cats6. Exequaturul consulului onorific Gaspar Guardia Gonzales (documentul prin care i-a fost acceptata acreditarea la Bucuresti) a fost semnat la data de 30 august 2001". La link-ul indicat de MAE se gaseste adresa din Calea Victoriei, locul ultimei tepe date de consulul panamez. z

Cele mai citite

Cod galben de furtuni, pentru 24 de județe și Capitală. HARTA

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă în cursul acestei zile în 24 de...

Rusia atacă cibernetic Germania și Cehia. Ce măsuri s-au luat

Germania a anunţat luni că şi-a rechemat în ţară "pentru consultări" ambasadorul din Rusia, după ce vineri a acuzat un grup de hakeri ruşi...

Nicușor Dan și problemele nerezolvate ale traficului bucureștean

În 2020, Nicușor Dan promitea o rezolvare rapidă a situației infernale a traficului din Capitală, prin colaborarea cu un specialist adus din New York...
Ultima oră
Pe aceeași temă