11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialDezbatere: Erdogan nu va reuși să distrugă democrația din Turcia

Dezbatere: Erdogan nu va reuși să distrugă democrația din Turcia

„Este greu de crezut că regimul Erdogan va reuși să distrugă cu totul democrația din Turcia. Poporul turc iubește libertățile pe care le are și va reacționa dacă regimul Erdogan va continua să afecteze drepturile și libertățile cetățenilor și să con­tinue atacul la adresa valorilor statului de drept”, a explicat ieri Ihsan Yilmaz, la conferința “Turcia, la un an de la tentativa de puci”, organizată de ­NewsInt și Centrul de Analiză Strategică Aplicată (CASA).

Dezbaterea a adus la aceeași masă analiști de politică externă, analiști militari, repre­zentanți ai mediului academic, precum și consultanți politici, și a făcut o radiografie a situației din Turcia, dar și a modului în care schimbările de la Ankara afectează stabilitatea regională.

Una dintre ideile susținute a fost aceea că armata turcă trebuie să își reia rolul istoric, acela de garant al democrației și stabilității în Turcia, rol oferit în zorii democrației turce chiar de fondatorul republicii, Kemal Atatürk.

Majoritatea vorbitorilor au explicat că, cel mai probabil, „așa-zisa lovitură de stat din urmă cu un an a fost pusă în scenă chiar de regimul Erdogan, cu scopul de a-și justifica astfel atacul la instituțiile democratice”. “Loviturile de stat nu se dau vineri seara, când străzile sunt pline de oameni, ci în timpul săptămânii, dimineața devreme, când toată lumea doarme”, a explicat Răzvan Munteanu, președintele NewsInt.

Expertul George Rîpă a arătat, la rândul său, că acum Turcia trebuie să se întoarcă spre propriul model democratic din trecutul recent. “La începutul secolului trecut Junii Turci încercau să adopte modelul german. Chiar Atatürk a încercat să adopte modelul democrațiilor occidentale. Acum însă turcii au ­avantajul că se pot uita la propriul trecut, nu trebuie să mai copieze nimic”, a explicat George Rîpă, de la Centrul de Analiză Strategică Aplicată.

“Cu toții ne dorim o Turcie democratică, un avanpost al democrației occidentale în regiune și un partener al României la Marea Neagră”, a explicat, la rândul său, ­deputatul PNL Daniel Gheor­ghe. Concluzia întâlnirii a fost însă una optimistă, în ciuda faptului că mii de jurna­liști, magistrați și profesori au fost arestați de regimul de la Ankara. “Astăzi se joacă viitorul Turciei în următoarele 2-3 decenii. Cred însă că, în final, dorința de libertate va fi mai puternică decât tentațiile autoritare ale regimului Erdogan”, a punctat Rîpă. 

Silviu Sergiu
Silviu Sergiuhttp://silviu-sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă