22 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecial„Erau oameni amărâți, simpli, unii chiar paralizați“

„Erau oameni amărâți, simpli, unii chiar paralizați“

Neurochirurgul acuzat că preleva lichid cefalorahidian fără acordul scris al pacienților profita de situația acestora, a relevat o investigație a unei asociații de protecție a drepturilor pacienților.

Pacienții Spitalului Clinic de Urgență „Nicolae Oblu“ din Iași, cunoscut ca Spitalul de Neurochirurgie Iași, cărora li s-au făcut intervenții medicale abuzive fără acordul lor erau oameni simpli, care nu ar fi avut curajul să ceară explicații doctorilor sau să pună la îndoială tratamentul pe care îl primeau. Asta a aflat o echipă a Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților (ANPP), trimisă în spital pentru a afla circumstanțele în care a fost posibil ca opt pacienți – dintre care patru au murit – să fie supuși unor puncții lombare de care nu aveau nevoie, fără ca ei să își dea consimțământul. „Personalul medical care i-a cunoscut ne-a spus că erau oameni simpli, mulți amărâți, de la țară. Mulți erau paralizați. Ei nu știu să întrebe, nu pun la îndoială ce le face medicul“, a explicat pentru „România liberă“ președintele ANPP, Vasile Barbu.

Scandalul de la Spitalul de Neurochirurgie Iași a izbucnit după ce conducerea unității a făcut o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, acuzându-l pe unul dintre medicii unității, dr. Ștefan Iencean, neurochirurg, că a prelevat lichid cefalorahidian de la opt pacienți fără a le cere consimțântul. Patru dintre pacienți au decedat, nefiind clar până în acest moment dacă există vreo legătură între puncțiile lombare și decesul lor. Personalul medical a găsit 89 de eprubete cu substanțe biologice umane în frigiderul în care pacienții spitalului își țineau mâncarea. “Faptul că ținea eprubetele în astfel de frigidere arată că lucra la vedere, era foarte liniștit, ceea ce înseamnă că era o practică obișnuită. El făcea ce voia acolo, se pare“, spune Barbu.

Cine este Ștefan Iencean, cel supranumit acum „Mengele de Iași“

CV-ul postat pe site-ul Spitalului de Neurochirurgie din Iași arată că dr. Ștefan Iencean avea renumele unuia dintre cei mai buni specialiști din țară. Născut în 1954, Iencean este autorul mai multor studii de specialitate, publicate în reviste medicale renumite. Domeniile sale de interes sunt, potrivit profilului său online al unei comunități științifice românești, chirurgia spinală și epilepsia. Iencean este autor al unor metode de tratament și de investigație originale în domeniul neurochirurgiei și a avut numeroase colaborări medicale internaționale.

Scandalul de la Iași a scos însă la iveală o altă latură a sa. “Știm din mai multe surse că se purta rău cu pacienții, deseori și cu colegii. Studiul pentru care folosea lichid cefalorahidian extras fără consimțământ era unul în interes personal, ca să-l publice ulterior. Sau era o colaborare cu o companie farmaceutică din afară“, spune Vasile Barbu.

Acuzațiile aduse medicului ieșean au fost confirmate de familia unuia dintre pacienții decedați. Astfel, Lucica Necolau, sora lui Dumitru Ilie, 35 de ani, un tânăr care a ajuns la spital cu fractură de coloană în urma unui accident de mașină, a povestit pentru Ziarul de Iași că nici ei, nici fratelui său nu li s-a cerut vreun consimțământ pentru puncții lombare: “În toată perioada în care a fost internat, fratele meu a fost conştient. A suferit mai întâi o operaţie la coloană, după care am reuşit din nou să discut cu el. A mai fost nevoie de o operaţie, la finalul căreia medicul Iencean mi-a spus că merge spre bine. La zece minute după asta mi-a zis că starea lui s-a agravat şi că a făcut un stop cardio-respirator. Fratele meu a murit subit, nu am înţeles exact ce anume i-a provocat decesul“, a declarat Lucica Necolau. Treizeci dintre cele 89 de eprubete aveau înscris numele lui Dumitru Ilie pe etichetă.  Medicul Ștefan Iencean nu a putut fi contactat ieri, pentru un punct de vedere. La declanșarea scandalului, acesta a spus, însă, că a cerut acordul fiecărui pacient și că este vorba doar de o “cacealma“ a colegilor.

Iencean a vorbit și despre dorința de răzbunare a conducerii spitalului, cu care se afla în relații tensionate de multă vreme. Reprezentanții unității medicale au refuzat ieri să vorbească despre acuzațiile grave pe care le aduc colegului lor. 

Cele mai citite

Românii cotizează 35 de ani la pensie și primesc bani mai puțin de 12 ani

România are a treia cea mai mică speranţă de viaţă din UE, de 76,6 ani, potrivit Eurostat. Țara noastră este urmată în acest clasament doar de...

Lista PSD pentru Consiliul General începe cu Firea, Negoiță și Băluță. Piedone nu figurează

Lista candidaților propuși de PSD pentru Consiliul General al Municipiului București începe cu Gabriela Firea, Robert Negoiță, Daniel Băluță și Dan Cristian Popescu. Pe lista...

Ministrul britanic de Externe i-a confirmat lui Zelenski un ajutor militar de trei miliarde de lire sterline pe an

Secretarul de stat (ministrul) pentru Afaceri Externe al Marii Britanii, David Cameron, s-a întâlnit, în Ucraina, cu președintele Volodimir Zelenski, pentru a discuta despre...
Ultima oră
Pe aceeași temă