12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialEpopeea Diaconu continuă

Epopeea Diaconu continuă

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, amână în continuare revocarea actorului din calitatea sa de parlamentar.

 

Senatorul PNL  Mircea Diaconu a fost trimis în judecată vineri de Parchetul General pentru cinci fapte de conflict de interese. Una dintre acuzaţii se referă la faptul că în calitate de director al Teatrului Nottara din Bucureşti a numit-o pe soţia sa, actriţa Diana Lupescu, în funcţia de  regizor artistic, deşi aceasta nu îndeplinea condiţiile legale. În plus, parlamentarul ar fi dispus plăţi de drepturi de autor către propria nevastă, fără a respecta legislaţia.

 

I-a dat calificative maxime nevestei

Epopeea lui Mircea Diaconu a început când Agenţia Naţională de Integritate (ANI) l-a declarat incompatibil deoarece a ocupat concomitent funcţia de parlamentar şi director de teatru. Decizia a fost confirmată prin hotărâre definitivă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar Senatul a refuzat să pună în aplicare hotărârea judecătorească.

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constituţională a României (CCR), care a decis că verdictul de incompatibilitate este corect. Cu toate acestea, Mircea Diaconu încă figurează ca senator şi continuă să adune acuzaţii pe numele său.

Parlamentarul a fost trimis în judecată vineri şi pentru cinci fapte de conflict de interese, după cum se arată în comunicatul Parchetului General.

Mai precis, Mircea Diaconu este acuzat că “a participat la negocierea condiţiilor contractuale şi apoi a semnat contractul de drepturi intelectuale având ca obiect realizarea de către soţia sa a unui spectacol”.  De asemenea, “a participat la negocierea condiţiilor contractuale pentru punerea în scenă a altor 3 spectacole, după care a semnat contractele de drepturi conexe cu soţia sa, care urma să îndeplinească diverse funcţii (cum ar fi: regizor, scenograf, colaborator şi colaborator-actor)”.

Procurorii susţin că tot Mircea Diaconu a prezidat Comisia de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic al Teatrului Nottara după ce, anterior, aprobase şi tematica de concurs pentru regizorul artistic şi cunoştea cu exactitate că numai soţia sa se va prezenta la această competiţie pentru promovarea în funcţie. Mircea Diaconu “i-a acordat calificative maxime, iar apoi a emis o decizie de promovare a soţiei sale, act administrativ în baza căruia aceasta a realizat un folos material direct concretizat în creşterea salarială aferentă”.

Câteva zile în plus pentru Diaconu

În ciuda tuturor acestor fapte şi chiar după ce Curtea Constituţională a dat verdictul final de incompatibilitate, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, îi mai oferă lui Mircea Diaconu câteva zile în Parlament.

Liderul USL a declarat sâmbătă că îi va convoca pe senatori pentru a constata revocarea mandatului lui Mircea Diaconu abia după ce decizia CCR va apărea în Monitorul Oficial. “Convocarea Senatului se poate face oficial doar după apariţia în Monitorul Oficial a acestei hotărâri. Nu ştiu dacă a apărut. De îndată ce apare facem convocare. Dacă apare şi luni ,putem să convocăm. Sunt proceduri legale pe care le îndeplinim”, a menţionat Crin Antonescu.

Anterior, ANI arăta că a solicitat în mod repetat Parlamentului să dispună aplicarea prevederilor legale încă din ianuarie 2012. 

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă