18.9 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialEpiscopul Virgil Bercea cere respingerea Raportului Lunacek

Episcopul Virgil Bercea cere respingerea Raportului Lunacek

Ierarhul Eparhiei Greco-Catolice de Oradea a trimis o scrisoare eurodeputaţilor, cărora le cere să respingă iniţiativa unui controversat europarlamentar care şi-a asumat deschis statutul de lesbiană.

Episcopul greco-catolic de Oradea, PS Virgil Bercea, a trimis o scrisoare deschisă membrilor Parlamentului European. El le cere eurodeputaţilor să respingă iniţiativa controversatei Ulrike Lunacek. Aceasta este o lesbiană are a ajuns europarlamentar şi care a promovat o iniţiativă care, dacă ar fi adoptată, ar oferi adevărate privilegii membrilor comunităţii homosexuale. Concret, raportul Lunacek ar incrimina, dacă ar fi adoptat, ”vorbirea motivată de ură” şi ”infracţiuni motivate de ură”.

Citeşte şi: PE protejează minorităţile sexuale

Însă ”infractorii” ar fi pedepsiţi doar dacă ar comite astfel de fapte împotriva membrilor comunităţii homosexuale, nu şi împotriva creştinilor, de exemplu. În acest context, ierarhul greco-catolic a decis să le ceară eurodeputaţilor votaţi de alegătorii români să dezavueze iniţiativa europarlamentarului austriac. ”Cu toată consideraţia şi respectul pentru munca pe care o depuneţi în folosul cetăţenilor României, deci ai Europei, Vă rugăm să reanalizaţi şi să nu fiţi de acord cu propunerile făcute de Raportul Lunacek – care se va vota în plen, săptămâna 3-6 februarie. (…) Domnia Voastră, ca român, pledaţi şi duceţi în Europa valori care au la bază legile naturale în care cu toţii am fost crescuţi. Biserica nu condamnă persoanele, orice orientare ar avea, ci le ajută să meargă pe un drum al binelui, al frumosului, al iertării, al împăcării al responsabilităţii şi demnităţii. Fiecare persoană umană are dreptul natural de a trăi şi de a se dezvolta liber pe acest pământ. Valoarea libertăţii este un drept fundamental. Considerăm căsătoria dintre un bărbat şi o femeie ca încadrându-se în legile naturii pe care vă rugăm să o protejaţi”, scrie episcopul greco-catolic.

Biserica promovează principiul egalităţii de şanse pentru femei

În acest context, episcopul greco-catolic de Oradea, PS Virgil Bercea, reaminteşte europarlamentarilor că Biserica promovează principiul egalităţii de şanse pentru femei. Înaltul ierarh a dezavuat, astfel, aserţiunilor membrilor comunităţilor homosexuale, care pretind că bisericile tradiţionale, cum ar fi cea Catolică sau cea Ortodoxă, ar rezerva femeii un statut inferior, prin faptul că aceste culte nu oferă posibilitatea femeilor de a fi hirotonite ca preot. ”Biserica promovează şi respectă egalitatea de şanse a femeii recunoscându-i rolul important pe care îl joacă în societate ca mamă, soră, soţie dar şi ca având aceleaşi drepturi precum bărbatul. Femeia nu poate fi umilită şi nici îngrădită şi nici nu poate fi transformată în bărbat şi nici bărbatul în femeie. Vă rugăm să susţineţi egalitatea dintre femeie şi bărbat ca două identităţi preţioase şi de neînlocuit ale firii umane. Considerăm că într-o Europă a popoarelor fiecare poate contribui cu darurile sale. România noastră are aceste valori pe care Domnia Voastră puteţi să le oferiţi Europei şi lumii. Vă rugăm să vă faceţi o mesageră a valorilor care ne caracterizează şi de aceea vă rugăm să nu fiţi de acord cu ”Raportul Lunacek”. Sunt convins, Domnule Euro-Deputat, că întotdeauna şi prin tot ceea ce faceţi urmăriţi binele persoanei umane şi al societăţii. Vă mulţumesc pentru această muncă, bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze, iar Maica Sfântă să vă ocrotească mereu!”, mai scrie episcopul unit de Oradea în scrisoarea adresată membrilor români ai Parlamentului European.

Analiştii politici estimează că apelul episcopului greco-catolic nu va rămâne fără efect. Şi asta cu atât mai mult cu cât unii dintre europarlamentari sunt, la rândul lor, clerici creştini. Este cazul pastorilor calvini reformaţi Laszlo Tokes şi Csaba Sogor.

Reacţii în societatea civilă

Apelul episcopului greco-catolic de Oradea a stârnit ecou şi în societatea civilă. Prima organizaţie care s-a raliat poziţiei ierarhului unit de Oradea este filiala clujeană a Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei (ANRM). ”Pedepsirea penală a unor delicte de opinie este o măsură exagerată. România a renunţat la incriminarea unor fapte precum insulta şi calomnia, aşa cum era în vechiul Cod penal comunist. De asemenea, nu credem că este necesară discriminarea pozitivă a comunităţii homosexuale. ANRM Cluj, în calitate de reprezentant al societăţii civile, cere europarlamentarilor să nu voteze Raportul Lunacek”, a declarat preşedin­tele ANRM Cluj, Mircea Miron. O poziţie asemănătoare a fost adoptată şi de Asociaţia Cluj Today.

PS Virgil Bercea, clericii şi credincioşii greco-catolici sunt împotriva adoptării Raportului Lumacek

Cele mai citite

Românii pot avea succes la Eurovision! Trebuie doar să demonstreze că au avut părinți de același sex: Decebal și Traian

România ar putea accede din nou cu succes în viitoarele finale din cadrul concursului Eurovision, poate chiar cu șanse la trofeu. Concurenții din țara...

Românii pot avea succes la Eurovision! Trebuie doar să demonstreze că au avut părinți de același sex: Decebal și Traian

România ar putea accede din nou cu succes în viitoarele finale din cadrul concursului Eurovision, poate chiar cu șanse la trofeu. Concurenții din țara...

Importurile de gaze au crescut cu 34,5%, în primul trimestru din 2024

România a importat, în primele trei luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 323 tone echivalent petrol (tep), cu 34,5% mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă