10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialEnergomur a lăsat Târgu-Mureşul în frig

Energomur a lăsat Târgu-Mureşul în frig

Sute de familii din Târgu-Mureş suferă de frig în propriile apartamente din cauza impasului în care a ajuns furnizorul de energie termică SC Energomur SA din cauza datoriilor acumulate faţă de E On Gaz. Centralele termice care dădeau apă caldă şi încălzire apartamentelor din oraş au rămas fără gaz, iar concesionarea sistemului de termie unui investitor privat nu va rezolva problema acestor familii. În această situaţie, consilierii locali de la Târgu-Mureş au decis să acorde de la bugetul local un ajutor de urgenţă familiilor cu pricina pentru a încerca să le ajute să-şi rezolve problema încălzirii şi a apei calde. De bani vor beneficia deocamdată doar 360 de familii care au depus cereri la Primărie.

Sprijinul va fi extins

„360 de familii care şi-au depus la noi solicitări vor primi un ajutor social pentru a-şi rezolva problema termiei în acest an. Deci să aibă apă caldă şi căldură. În ceea ce priveşte următoarele cereri pe care le vom primi, acelea din zona concesionată, noi estimăm undeva la 600-700 de familii încă, vor trebui ca domnii consilieri să voteze din nou dacă vor dori”, a declarat Claudiu Maior, viceprimarul PDL de la Târgu-Mureş. Acordarea ajutorului de urgenţă vine la începutul lunii noiembrie după ce acelaşi viceprimar şi mai mulţi aleşi de la Târgu-Mureş dădeau asigurări că târgumureşenii fără venituri peste 769 de lei vor beneficia de un credit furnizor pentru montarea de centrale termice de apartament. Acest credit ar fi urmat să fie garantat de municipalitate, însă pentru că oamenii nu au fost de acord să îşi pună apartamentele gaj, Primăria a renunţat la această soluţie contestată de mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile şi ai opoziţiei care vedea în fapt o afacere pentru firmele de centrale termice apropiate executivului Primăriei.

Ajutorul de urgenţă aprobat de consilierii de la Târgu-Mureş este în valoare de 1.700 de lei, va fi acordat o singură dată, banii nu vor fi returnaţi Primăriei, iar în termen de 60 de zile cetăţenii trebuie să investească banii primiţi. În afară de aceşti bani, spune viceprimarul Maior, beneficiarii vor semna o declaraţie că nu vor mai solicita alte sume pentru soluţionarea problemei termoficării pe viitor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă