13.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialEmirat Al Qaeda în Siria

Emirat Al Qaeda în Siria

Gruparea teroristă este pe punctul de a stabili un emirat în nordul țării şi, după ani de operaţiuni secrete, Front al-Nosra pune bazele primului stat suveran al Al Qaeda.

Al Qaeda are mari ambiţii în Siria. În timp ce o coaliţie armată condusă de Front al-Nosra, aripa siriană a reţelei jihadiste, este în ofensivă în regiunea Alep, Aymann

Al-Zawahiri, şeful acestei rețele, a transmis un mesaj audio difuzat în mediile sociale online în care a reafirmat legăturile dintre cele două organizații teroriste.

Liderul egiptean al Al Qaeda pariază mai mult ca niciodată pe această ţară. „Levantul este astăzi speranţa comunităţii credincioşilor pentru că este singura revoluţie populară a primăverilor arabe. Este cea care a urmat calea bună, cea a predicării şi a jihadului pentru a stabili Charia“, a susțint Aymann Al-Zawahiri.

Pentru jihadiştii Front al-Nosra, vântul este din nou în pupa, în timp ce organizaţia Statul Islamic şi-a pierdut din mirajul său – ca răspuns la încetarea relativă a luptelor între forţele regimului sirian şi forţele rebele, acord negociat de Moscova şi Washington. Grupul, aliat cu salafiştii Ahrar Al-Cham şi unei miriade de mici mişcări jihadiste şi islamiste, a reluat ofensiva şi a produs pierderi grele forţelor iraniene angajate alături de regimul lui Bashar al-Assad la sud de oraşul Alep.

Intervenţia lui Al-Zawahiri, timp de 10 minute, se vrea o dezminţire a tuturor zvonurilor privind dezacorduri între „casa-mamă” a reţelei Al Qaeda şi franciza sa siriană. Zawahiri a reafirmat strategia sa de edificare „pas cu pas” a unui emirat islamic în Siria. La o reuniune cu ziarişti, organizată în regiunea Idlib în decembrie 2015, emirul Al-Nosra, Abou Mohamed Al-Jolani, a reafirmat jurământul de credinţă faţă de Al-Zawahiri, în timp ce personalităţile şi şeicii salafişti, sub impulsul ţărilor din Golf, cereau grupului să taie legăturile cu Al Qaeda, promiţându-i în schimb arme şi finanţare.

Catapulta Al Nosra

Atacând violent Statul Islamic, şeful Al Qaeda a susţinut toate tezele conducerii aripii sale siriene, expuse de mai multe ori de Al-Jolani. În ultimele săptămâni, organizaţia Al-Nosra a fost prinsă între cei care vor stabilirea rapidă a unui emirat în bastioanele sale din centrul şi nord-vestul ţării – reprezentaţi de membrii vechii gărzi ai Al Qaeda care s-au infiltrat în ţară – şi „pragmaticii” care consideră căderea regimului Al-Assad o condiţie prealabilă pentru a reuşi şi vor o alianţă cu alte grupuri jihadiste şi sala­fiste. Această mişcare pare susţinută de Zawahiri.

Prezenţa unui emirat Al Qaeda puternic din punct de vedere militar şi social acceptat în nord-vestul Siriei, condus de zeci de veterani ai reţelei teroriste şi locuit de combatanţi sirieni locali, ar putea avea consecinţe importante pentru criza siriană şi pentru securitatea internaţională. Problema este că Occidentul nu a demonstrat încă hotărârea de a furniza o susţinere suficientă opoziţiei pentru ca aceasta să poată oferi o alternativă viabilă influenţei Al-Nosra, iar dacă decidenţii politici occidentali vor continua pe linia actuală, atunci Al Qaeda va avansa pe drumul său spre un emirat. 

Statul Islamic

Dezacord strategic

Al-Zawahiri a reafirmat că Al Qaeda este gata să fondeze un emirat cu alte grupuri, dar Front al-Nosra este forţa motrice a curentului jihadist în Siria. În teren, Al-Nosra a pus deja jaloanele emiratului său, cu propria poliţie, justiţie şi servicii publice. Recent a decis impunerea de taxe agricultorilor care utilizează apele barajului Al-Douwissat din regiunea Idlib. Discursul său se vrea un răspuns la hegemonismul Statului Islamic, care elimină orice alte forţe pe teritoriul unde se află în poziţie de forţă.

Cele mai citite

Rețetă de Paște: Așa faci cel mai pufos cozonac

Aceasta rețetă de cozonac pufos cu nuca se caracterizează prin faptul că într-adevăr iți oferă secretele unui cozonac gustos și pufos, care nu se...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...
Ultima oră
Pe aceeași temă