18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialEminescu, sărbătorit la TNB

Eminescu, sărbătorit la TNB

La finalul acestei săptămâni, Teatrul Naţional din Bucureşti aduce pe scenă două evenimente dedicate lui Mihai Eminescu, în chiar zilele în care se celebrează naşterea marelui poet.

 

Sâmbătă, 14 ianuarie, la ora 20.00, la Sala Atelier, va avea loc prima reprezentaţie cu „Dor de Eminescu”, un recital dedicat poetului naţional, susţinut de actorul Ion Caramitru alături de clarinetistul Aurelian Octav Popa. Recitalul va intra în repertoriul permanent al Teatrului Naţional.

Cei doi artişti, dialogând într-o formulă scenică inedită, în care cuvântul rostit se completează cu muzica, prezintă un spectacol alcătuit pe baza unor selecţiuni din manuscrisele de poezie, proză şi filosofie ale lui Mihai Eminescu.

Muzica şi poezia, mână-n mână

„Grosul operei lui Eminescu se află în celebra lui ladă cu care umbla pe unde se muta şi în care îşi ducea caietele şi notaţiile lui, şi care acum, în sfârşit, au fost tipărite prin sistem digital, facsimilate de către Academia Română. Mărturisesc că am avut o participare fundamentală la acest proces, pe durata mandatului meu la Ministerul Culturii”, a declarat Ion Caramitru, celebru recitator al poemelor eminesciene. Iar muzicianul Aurelian Octav Popa a completat: „Stilul contribuţiei mele muzicale în acest spectacol imaginat de Ion Caramitru este de sorginte simfonică şi este ca o fereastră către poezie. Nu este o ilustraţie, ci un discurs aparte. Artele sunt orgolioase, nu se aseamănă, dar se pot întâlni dacă ajung la acel nivel superior al bucuriei împărtăşite” . 

Integrala Eminescu

Al doilea eveniment prin care va fi sărbătorit Eminescu este programat duminică, 15 ianuarie 2012,  la Sala Atelier, de la ora 11.00.  Dimitrie Vatamaniuc, prestigios istoric literar, cunoscut eminescolog, membru al Academiei Române,  ne va prezenta  Conferinţa  „Eminescu printre noi”. Susţinută chiar în ziua naşterii poetului naţional, conferinţa va marca apariţia  integralei Eminescu, în 11 volume, şi publicarea ediţiei facsimilate a manuscriselor eminesciene.  

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....
Ultima oră
Pe aceeași temă