28.8 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSpecialElevii se intrec in protectia consumatorilor

Elevii se intrec in protectia consumatorilor

In perioada 17-21 iunie 2008, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului impreuna cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor vor organiza, la Navodari, faza nationala a concursului pe teme de protectie a consumatorilor, "Alege! Este dreptul tau", editia a VI-a.

In baza Protocolului de colaborare dintre ANPC si Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, s-a desfasurat faza judeteana a acestui concurs, pe data de 15 martie 2008, o data cu sarbatorirea Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor. "Alege! Este dreptul tau" aduna la start 86 de elevi din toate judetele tarii si din municipiul Bucuresti, calificati pentru faza nationala, clasele IX-XII.
Etapa finala a concursului va avea trei module:  Expozitie – concurs de desene pe tema protectiei consumatorilor (clasele I – IV si V-VIII). Juriul va stabili castigatorii locurilor I, II si III; Faza individuala – cu participarea finalistilor la nivel de judet, pentru cele doua categorii: clasele IX-X si XI-XII; Concurs pe echipe – la care vor participa finalistii judeteni corespunzatori celor 12 Inspectorate Regionale de Protectie a Consumatorilor.

Informarea si educarea tinerilor consumatori constituie prioritati ale ANPC, scopul fiind acela de a-i invata regulile de baza la cumpararea unui produs, dar si de a-i familiariza cu drepturile pe care le au in calitate de consumatori. Formarea competentelor practice se realizeaza inclusiv prin colaborarea institutiilor de invatamant preuniversitar cu operatorii economici din domeniu. Prin Protocolul de colaborare incheiat intre Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului si ANPC in anul 2002, s-a stabilit regulamentul organizarii concursului national "Alege! Este dreptul tau". Astfel, la nivel de judet, concursul grupeaza elevii pe clase: I-VIII si IX-XII. La clasele I-VIII proba consta in realizarea unui desen cu tema "stil de viata sanatos", iar pentru clasele IX-XII sunt doua probe, constand in sustinerea unui test si redactarea unui eseu.
Comisia de examinare care va evalua cunostintele finalistilor va fi alcatuita din reprezentanti ai Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, alaturi de reprezentanti ai unor institutii specializate in domeniul protectiei consumatorilor.

» Program de invatamant
Legea nr. 296/2004 privind Codul Consumului, modificata si completata de Legea 425/2006, precizeaza la art. 39: "Educarea consumatorilor este o parte din programul de invatamant si o componenta a obiectelor de studiu. Formarea competentelor in domeniul protectiei consumatorului si a mediului se realizeaza in cadrul programului de invatamant. Formarea competentelor practice se realizeaza inclusiv prin colaborarea institutiilor de invatamant preuniversitar cu operatorii economici din domeniu".

Valentina Grigore
Valentina Grigorehttp://valentina-grigore
Valentina Grigore, sef departament Social
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă