21.8 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialElevii Constanţei, arhitecţi ai spaţiului extraterestru

Elevii Constanţei, arhitecţi ai spaţiului extraterestru

Membrii Centrului de Cercetări al Elevilor din cadrul Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa au reuşit încă o dată să-şi demonstreze valoarea peste hotare. Rezultatele concursului NASA Ames Space Settlement Design Contest sunt mai mult decât onorabile: trei premii I, două premii II, patru premii III şi şase menţiuni de onoare. În total, au fost premiate 15 echipe, însumând 139 de participanţi. Câştigătorii sunt elevi ai CNMB, dar şi olimpici din alte şcoli şi licee de elită, care au lucrat individual şi în echipe la proiectele trimise oamenilor de ştiinţă pentru a fi evaluate. Practic, la această competiţie se cere să se imagineze viitoarele aşezări umane în Cosmos, într‑un mod realist, ştiinţific. Mirajul competiţiei de design spaţial atrage în modul cel mai frumos atât de mult elevii încât aceştia îşi dedică aproape tot timpul liber proiectării staţiilor. Un proiect realizat înseamnă peste 50 de pagini de texte, desene şi schiţe. Aspectul estetic al lucrării este extrem de important, iar traducerea în engleză trebuie să fie impecabilă.

Muncă în detaliu

„A trebuit să facem prezentarea unei nave spaţiale care ar putea substitui Terra în cazul în care Pământului i s-ar întâmpla ceva. Adică oamenii de pe Terra s-ar putea muta pe acea navă în cazul în care Pământul nu ar mai putea să ne fie gazdă. A trebuit să organizăm toată nava: de la sistemul de educaţie, sănătate, până la forma efectivă a staţiei. Fiecare detaliu a trebuit să fie gândit cu o precizie milimetrică. Eu m-am ocupat de gravitaţia artificială şi am tradus proiectul”, ne-a spus Răzvan Sârbu, elev în clasa a VI-a. „Este deja o tradiţie ca în rândul premiilor de la NASA cam 25% din premii revin Liceului Mircea. A fost o muncă importantă calitativ şi cantitativ. Cred că tocmai acest model de şcoală prin proiecte este mai aproape de interesul şi de competenţele copiilor”, a precizat directorul CNMB, prof. Vasile Nicoară. „Sunteţi pe cale de a ajunge experţi în acest domeniu. Sunt sigur că în viitorul apropiat ceea ce veţi realiza se va consolida şi pe baza experienţei pe care aţi căpătat-o în cadrul acestor manifestări cu caracter ştiinţific”, le-a spus copiilor prof. coordonator Ion Băraru.

Vizita în SUA, un vis (i)realizabil

Teoretic, toţi premianţii con­stănţeni ar putea ajunge la NASA, pe la jumătatea lunii mai, pentru a-şi prezenta în Power Point lucrările, însă şansele ca elevii să-şi prezinte proiectele acolo sunt reduse.

Deplasarea ar costa aproximativ 1.800 de euro, sumă ce include deplasarea dus-întors, cazarea şi masa. „Elevii care vor să ajungă în State vor trebui să-şi suporte cheltuielile pentru că nu există posibilităţi legale de a finanţa această activitate din partea comunităţii locale. Deci este absolut obiectivă această chestiune”, a mai transmis prof. Ion Băraru. Aşadar, fiecare elev se va descurca cum va putea pentru a ajunge la baza spaţială americană. „Noi am vrea să mergem, să reprezentăm România, ca o ţară de tineri inventivi, ambiţioşi, cu posibilităţi de viitor, însă nu vom reuşi fără o sponsorizare. Facem apel la toţi cei care ar putea să ne ofere acest lucru”, ne-a mărturisit Andreea.

Campionii cerului

La această ediţie a concursului au participat 1.246 elevi, din 18 ţări, care au prezentat 474 de lucrări. Profesorii coordonatori ai constănţenilor au fost Ion Băraru, Lucian Oprea, Claudia Dobrin, Ioan Florin Dobrin, Adina Dogărescu.

În afară de elevi mircişti, premianţi NASA sunt şi elevi de la Şcoala „Gh. Ţiţeica”, Liceul Teoretic „Ovidius”, Colegiul Naţional de Artă „Regina Maria”, Liceul Teoretic „Traian”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”.    Text Box:  

Cele mai citite

VIDEO. Spectacol pe cerul României. Aurora boreală, la o intensitate care nu a mai fost observată de sute de ani

Aurora boreală, unul dintre cele mai fascinante fenomene naturale, a oferit un spectacol rar și uimitor în noaptea de vineri spre sâmbătă, surprinzând locuitorii...

Ministrul Sănătății vorbește despre situația maestrului Florin Piersic

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis sâmbătă că evoluția artistului Florin Piersic, care a fost operat la Spitalul "Foișor" din Capitală, este una favorabilă. "Aşteptăm...

VIDEO. Spectacol pe cerul României. Aurora boreală, la o intensitate care nu a mai fost observată de sute de ani

Aurora boreală, unul dintre cele mai fascinante fenomene naturale, a oferit un spectacol rar și uimitor în noaptea de vineri spre sâmbătă, surprinzând locuitorii...
Ultima oră
Pe aceeași temă