20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialElev din Blaj, la Olimpiada de Astrofizica din Thailanda

Elev din Blaj, la Olimpiada de Astrofizica din Thailanda

Un tanar din Blaj face parte din lotul care va reprezenta Romania la Olimpiada Internationala de Astrofizica din Thailanda in luna decembrie a acestui an. Ioo Vilmos Szilveszter este elev al Colegiului National "Inocentiu Micu Klein" din Blaj si a fost selectat in urma unor proceduri foarte serioase. In a doua jumatate a lunii trecute a avut loc la Centrul de Pregatire Pentru Performanta, Fizica, Astronomie, stiinte de la Calimanesti-Caciulata, pregatirea lotului largit si selectiile loturilor restranse pentru participarea Romaniei la olimpiadele internationale de Astronomie si Astrofizica.
"Cei mai duri contracandidati sunt rusii, chinezii si indienii. Au cea mai mare experienta. Anul trecut am luat locul al treilea, sper sa avansez anul acesta", a spus Ioo Vilmos Szilveszter. Vilmos trece in clasa a XII-a si, desi a avut oferte de la mai multe licee exclusiviste, a ramas la Blaj. Acum tanarul se gandeste la facultate si ar prefera sa mearga la Columbia University, unde a auzit ca "exista studii pe astronomie".
La lotul largit au participat 25 de elevi, 15 seniori si 10 juniori, pregatiti de un grup de profesori din care a facut parte si Anca-Catalina Marian, profesoara tanarului de la liceul din Blaj.
"Timp de doua saptamani, elevii au avut un program foarte incarcat, 8 ore de cursuri in fiecare zi, plus inca 2-3 ore de observatii seara dupa ora 22.00. Pentru selectiile loturilor restranse au fost planificate si sustinute mai multe teste", a declarat purtatorul de cuvant al ISJ Alba, Rodica Baruta.
In urma testelor sustinute pentru selectia lotului de astrofizica s-a definitivat si lotul pentru participarea Romaniei la Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica, care se va desfasura in Thailanda in luna decembrie. Ioo Vilmos Szilveszter este singurul ardelean din lotul Romaniei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă