Curtea de Casație a Egiptului a revocat, marți, sentința de condamnare pe viață a fostului președinte Mohamed Morsi, provenit din Frăția Musulmană, care fusese răsturnat de la putere în anul 2013, informează Reuters citată de Agerpres.
Magistrații din Egipt au decis rejudecarea cazului în legătură cu acuzații de spionaj în favoarea grupării palestiniene Hamas.
Instanța a revocat săptămâna trecută condamnarea la moarte pronunțată contra lui Morsi într-un caz separat, ceea ce înseamnă că el nu mai riscă execuția.
Ales democratic după revolta din 2011, Morsi a fost răsturnat de la putere la mijlocul anului 2013 de Abdel Fattah al-Sisi, după proteste în masă contra conducerii sale și imediat arestat. Morsi rămâne în închisoare pentru o condamnare separată, pentru spionaj.
Morsi a fost unul din cei 22 de înalți oficiali și susținători ai Frăției Musulmane condamnați anul trecut pentru spionaj în favoarea grupării islamiste Hamas cu care Frăția are legături.
Hotărârea de marți a Curții de Casație revocă toate condamnările în acest caz, inclusiv condamnarea la închisoare pe viață a lui Mohamed Badie, Ghidul General al Frăției Musulmane, și a altor 15.
După înlăturarea lui Morsi și câștigarea alegerilor prezidențiale anul următor, al-Sisi, un fost general, a zdrobit disidența. Forțele de securitate au ucis sute de susținători ai lui Morsi într-o singură zi în 2013, într-unul dintre cele mai sângeroase incidente din istoria modernă a țării.
Mii de susținători ai Frăției Musulmane au fost de atunci arestați și sute au fost condamnați la moarte sau la ani grei de închisoare în procese în masă condamnate de grupurile pentru drepturile omului ca motivate politic.
Guvernul egiptean afirmă că nu intervine în activitatea sistemului judiciar.