10 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeSpecialEgipt. Musulmanii au incendiat case ale creștinilor și au agresat o femeie...

Egipt. Musulmanii au incendiat case ale creștinilor și au agresat o femeie de 70 de ani

Mai mulți musulmani au incendiat şapte locuinţe ale unor creştini în sudul Egiptului şi au dezbrăcat o femeie pe fondul unor zvonuri că fiul acesteia – care era căsătorit – ar fi avut o relaţie cu o femeie musulmană, relatează joi agenţia Reuters, citată de Agerpres.

Informațiile provin de la martori şi de la Biserica Ortodoxă Coptă din provincia Minya, unde s-a produs incidentul. 

Pe data de 19 mai, bărbatul vizat de acest zvon şi-a părăsit domiciliul, împreună cu soţia sa şi cu copiii. A doua zi, un grup de circa 300 de localnici musulmani i-au incendiat locuinţa şi au dezbrăcat-o în plină stradă pe mama lui, în vârstă de 70 de ani, dând apoi foc altor şase case. 

‘Au ars casa şi au intrat înăuntru şi m-au scos afară, m-au aruncat în faţa casei şi mi-au rupt hainele. Eram ca atunci când mama m-a născut şi ţipam şi plângeam’, povesteşte femeia agresată. 

Biserica Ortodoxă Coptă a făcut apel la calm şi a anunţat că urmăreşte investigaţia împreună cu autorităţile egiptene. Conform unor surse din poliţie, până în prezent ar fi fost arestate 5 persoane, iar procurorii au dispus arestarea altor 18. 

Creştinii ortodocşi copţi reprezintă circa 10% din populaţia de 90 de milioane de locuitori a Egiptului, fiind cea mai numeroasă comunitate creştină din Orientul Mijlociu. Ei se plâng că au fost mereu discriminaţi sub conducerea tuturor preşedinţilor egipteni. 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 648. Fostul președinte Poroșenko, rivalul lui Zelenski, este oprit să iasă din Ucraina

Petro Poroșenko, fostul președinte al Ucrainei, a fost oprit de autoritățile de frontieră ale Ucrainei să iasă din țară. Poroșenko ar fi urmat să aibă...
Ultima oră
Pe aceeași temă