25.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialEDITORIAL: Grădinăritul şi canicula

EDITORIAL: Grădinăritul şi canicula

Vremea din ultima perioadă s-a caracterizat prin caniculă în multe regiuni ale ţăriii. Ne interesează cum avem grijă în aceste condiţii de grădina de legume, de livadă, de plantele şi florile din grădinã, de pe terasă şi balcon.

Specialiştii susţin că legumele trebuie udate seara şi dimineaţa, dar cu grijă pentru ca nu cumva celelalte plante să fie stropite, pentru că acestea se vor ofili din cauza secetei şi pot contacta numeroase boli.

Dacă este cazul, ulterior, sunt îndepărtate şi frunzele uscate de la legume, care pot purta germeni de boli sau dăunători. La speciile înfiinţate prin semănat direct adâncimea de semănat trebuie să fie mult mai mare întrucât canicula a uscat substanţial solul.

La pomi fructiferi situaţia este mai uşuară, în sensul că aceştia nu necesită decât întreţinerea terenului (curăţat de buruieni), udarea, şi, bineînţeles, stropirea cu insecticide şi fungicide la interval de 10 – 14 zile.

Grădinile cu plante şi flori necesită unele lucrări mai ample şi mai diversificate. Iarba trebuie stropită foarte des şi tunsă periodic când ajunge la 5-6 cm, dar nu va fi îndepărtată decât 1/3 din suprafaţa verde. După fiecare tundere, gazonul se udă bine şi apoi se îngraşă.

Gardurile vii se sapă, se udă deasemenea des şi, bineînţeles, se tund, pentru că datorită căldurii vor creşte mai puternic.

Specialiştii recomandă ca răsadurile de flori să fie curăţate de uscături şi lăstarii rupţi, astfel încât să aibă o codiţă până la prima frunză, ceea ce le va determina să înflorească mai abundent deoarece substanţele hrănitoare se vor dirija direct către bobocii florali.

Pentru seminţe, se lasă numai câteva dintre primile înfloriri. Din cauza secetei, florile trebuie udate numai seara şi dimineaţa, la rădăcină, nu şi pe frunze şi flori. Se pot face stropiri uşoare cu apă, dar mai rare, pe frunze şi ramuri la udat seara şi dimineaţa mai devreme.

Jardinierele şi ghivecele de pe balcon sau terase se udă mai abundent, întrucât au un volum mai mic de pământ la dispoziţie şi suferă din cauza secetei. Dacă lipseşte pământ la rădăcină iar acestea sunt goale, se adaugă pământ până la nivelul iniţial.

 

Cele mai citite

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

Studiu. Românii își propun să arunce mai puțină mâncare

Șapte din zece români își propun să arunce mai puțină mâncare la gunoi, relevă cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research în...

Vremea se va răci în majoritatea regiunilor, în următoarele zile. Temperaturile vor urca la 28 de grade, după 15 mai

Vremea se va răci în majoritatea regiunilor ţării în următoarele zile, însă de la mijlocul săptămânii viitoare maximele termice vor atinge 28 de grade...
Ultima oră
Pe aceeași temă