20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialEcourile realitatii, Efectul Boomerang si lucrurile simple

Ecourile realitatii, Efectul Boomerang si lucrurile simple

Una dintre primele galerii vestice interesate de arta romaneasca tanara este Galeria Mie Lefever, fondata in 2005, in vecinatatea orasului Gent din Belgia. Aceasta galerie isi concentreaza interesele in promovarea generatiei tinerilor artisti romani (in principal a celor nascuti dupa 1975, aflati la inceputul carierelor) in spatiul vestic european. Nu mai putin de sase tineri artisti romani au fost invitati sa deschida aici, de-a lungul a aproape doi ani de zile, expozitii personale. Acesti artisti sunt: Anca Benera, Marius Bercea, serban Savu, Gorzo, Dan Badea, Mircea Suciu. Expozitia "Simple Things" a lui Mircea Suciu va fi deschisa la Galeria Mie Lefever de pe data de 15 septembrie pana pe 14 octombrie a acestui an.
Aceste premiere expozitonale sunt cu atat mai interesant de urmarit cu cat isi ating obiectivul de introducere in circuitul european al pietei de arta a valorilor artei tinere romanesti. Selectia de lucrari a lui Mircea Suciu, grupate sub titlul "Simple Things", va fi expusa aici in premiera, nefiind introdusa in circuitul galeriilor din Romania.
Mircea Suciu se afla intr-un moment de rafinare a mijloacelor sale de expresie picturala si de imbogatire a universului sau simbolic. Personajele subiectelor sale actuale se infatiseaza ca supravietuitori ai crizei europene postmoderne a picturii, privita ca mijloc clasic de exprimare artistica. In fapt, ele reprezinta o repozitionare a picturii in ulei pe panza.
In viata, lucrurile simple sunt intotdeauna greu de obtinut. Sa simti si sa traiesti lucruri simple precum cerul albastru, plaje virgine, fete fericite, somnul bun; cine isi poate dori mai mult? Lucrurile simple cutremura intotdeauna simturile oricui. Este la fel si in cazul ultimelor picturi ale lui Mircea Suciu; un fel de icoane ale atractiei pure ce par desprinse din realitate, intr-o lume a ecourilor.

Picturile lui Suciu prezinta o realitate transformata de fundalurile goale intr-un loc generator de atmosfera a lucrurilor simple. Pentru aceasta, Suciu creeaza realitatea utilizand doua layere. Ultimele sale compozitii sunt neobisnuite si surprinzatoare. Pentru primul layer, Suciu utilizeaza imagini ale inceputurilor advertisingului american al anilor ‘40-’50. Le picteaza dupa imagini alb-negru, recolorandu-le intr-un proces cartezian. La nivel formal, tehnica sa utilizeaza deopotriva figurativul si abstractia. Realismul este folosit pentru primul layer, in care personajele sunt selectate pe conturul si formele lor si, pur si  simplu, aruncate in golul compozitiei. Trebuie adaugat ca Suciu reconsidera abstractia ca atractie pentru simplitatea orientala ce aduce un plus de inteles acestui context.
La o prima vedere, golul fundalului da senzatia de anxietate si totodata frica de limita eternitatii acolo unde ecourile realitatii apar. Este o senzatie ciudata de "nu mai este nimeni acolo" in pictura lui Suciu. Personajele sale sunt singure si sufera din cauza golului. Poate doar aceste ecouri sunt singurele lor dovezi ale existentei realitatii. Personajele si povestea lor incearca in multe feluri sa evadeze din cadrul compozitiei. Este oarecum acelasi tip de imagine cu capul invatatului privind catre marginile universului care este totodata marginea picturii.
Dar, la o a doua privire, iti dai seama de ce Mircea lasa fundalurile compozitiilor sale goale. Face asta doar pentru a invita privitorul sa continue pictura sa cu ochiul imaginar, dupa bunul plac, sa priveasca ce fantezie isi doreste. Acest mecanism Suciu il numeste "Efectul Boomerang": impartasirea artei ce se intoarce de la privitor cu mai multe sensuri decat a pus in ea cratorul.
O alta atmosfera favorita a lui Mircea Suciu este "senzatia constanta de vinovatie".
Exista ceva ce fiecare personaj are de ascuns in afara cadrului compozitiei si trebuie sa ghicesti ce este acel ceva… Din nou e o urma de ecou din afara imaginii. Probabil aceasta este calea de a ajunge la lucrurile simple cunoscandu-le ca ecouri ale realitatii complicate.

Mircea Suciu, "Simple Things"
Galeria Mie Lefever, Belgia
15.09-14.10.2007
www.galeriemielefever.be

Cele mai citite

Serviciile secrete americane au tras concluzia în cazul Alexei Navalnîi

Serviciile secrete americane au stabilit că președintele rus Vladimir Putin probabil nu a ordonat uciderea politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, scrie Reuters. Navalnîi a murit...

Floriile 2024, duminica dinainte de Paște. De ce se sfințesc ramurile de salcie

Floriile, duminica dinaintea Paștelui, reprezintă un moment de profundă semnificație în calendarul creștin. În această zi, creștinii marchează Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, un eveniment...

Serviciile secrete americane au tras concluzia în cazul Alexei Navalnîi

Serviciile secrete americane au stabilit că președintele rus Vladimir Putin probabil nu a ordonat uciderea politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, scrie Reuters. Navalnîi a murit...
Ultima oră
Pe aceeași temă