25.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialEconomistul de la Justitie, contestat

Economistul de la Justitie, contestat

Asociatiile magistratilor critica numirea unui secretar de stat fara studii juridice la Ministerul Justitiei si cer sa se faca publice ratiunile pentru care economistul Radu Constantin Rangea a fost promovat in aceasta functie. Societatea pentru Justitie (SoJust) si Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ) sustin ca "aceasta decizie este cel putin surprinzatoare si asteptam o justificare a acestei numiri. Dupa cum se prezinta datele, din pacate, nu exista premisele unei performante profesionale in acel post", ne-a declarat Adrian Neacsu, presedintele SoJust. CRJ arata ca ar fi fost binevenita numirea unui jurist intr-o functie atat de importanta, avand in vedere apropierea Raportului de tara pe Justitie, domeniu in care "nu stam bine deloc". Noul secretar de stat la Ministerul Justitiei Radu Constantin Rangea a fost numit prin decizie a prim-ministrului si ocupa unul dintre posturile vacante dupa revocarea din functii a fostilor secretari Katalin Kibedi si Gheorghe Mocuta.

 

Numirea lui Rangea a fost premeditata, avand in vedere ca, in urma cu doua saptamani, Guvernul emitea o hotarare prin care suplimenta numarul secretarilor de stat de la MJ. Hotararea de Guvern elimina totodata conditia ca secretarul general adjunct sa fie inalt functionar public cu studii superioare juridice. Presedintele SoJust sustine ca de acum o saptamana circula zvonul demiterii celor doi secretari de stat. "Avand in vedere informatiile anterioare privind schimbarea celor doi, corelate cu hotararea de Guvern care a eliminat obligativitatea studiilor juridice, as putea face o legatura privind premeditarea acestei numiri", arata Neacsu.

Radu Rangea, noul secretar de la MJ agreat de premierul Tariceanu, a absolvit Academia de Studii Economice si este doctorand in economie. In plus, a condus impreuna cu ministrul Catalin Predoiu o firma de consultanta. Celalalt secretar de stat numit la Justitie este Gabriel Tanasescu, magistrat care a activat in Prahova.
Juristii concediati prin decizia prim-ministrului sustin ca nu au fost anuntati oficial si ca au aflat de eliberarea din functii de la televizor.

Gheorghe Mocuta este procurorul care in 2000 a anuntat inceperea urmaririi penale a lui Traian Basescu in dosarul "Flota". Mocuta a fost secretar de stat din octombrie 2007, el coordonand Directia pentru Relatia cu Ministerul Public si de Prevenire a Criminalitatii si Coruptiei. El a mai ocupat aceasta functie in perioada 1998-1999, pe vremea cand ministru era Valeriu Stoica.
Katalin Kibedi a fost numita secretar de stat in cadrul MJ in ianuarie 2005. Anterior procuroarea Kibedi a fost timp de trei ani presedintele Comisiei de Etica a Magistratilor din Romania.

Cele mai citite

Maia Sandu merge în vizită în Norvegia

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a început o vizită de stat, de două zile, în Norvegia, anunță, luni, presa de la Chișinău. Șefa statului este...

Vremea se va răci în majoritatea regiunilor, în următoarele zile. Temperaturile vor urca la 28 de grade, după 15 mai

Vremea se va răci în majoritatea regiunilor ţării în următoarele zile, însă de la mijlocul săptămânii viitoare maximele termice vor atinge 28 de grade...

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...
Ultima oră
Pe aceeași temă