16.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialEconomişti: Japonia a înregistrat anul trecut primul deficit comercial din peste trei...

Economişti: Japonia a înregistrat anul trecut primul deficit comercial din peste trei decenii

Japonia a înregistrat, anul trecut, cel mai probabil, primul deficit comercial din peste trei decenii, ca urmare a creşterii puternice a importurilor de energie după dezastrul de la Fukushima, o lovitură puternică pentru o economie construită pe exporturi, scrie Reuters, potrivit Mediafax

Timp de decenii, Japonia a folosit o economie orientată spre export pentru a susţine dezvoltarea unor branduri globale precum Toyota, Sony sau Canon, şi o forţă industrială invidiată la nivel global.

Date oficiale care urmează să fie anunţate miercuri vor arăta că ţara a înregistrat deficit comercial pentru prima dată din 1980, în contextul achiziţiilor de combustibili fosili pentru a compensa pierderea producţiei de energie nucleară.

Japonia ar putea anunţa, miercuri, un deficit comercial de 2.400 miliarde de yeni (31,2 miliarde de dolari), afirmă Seiji Adachi, senior economist la Deutsche Securities.

Economiştii se aşteaptă ca Japonia să rămână pe deficit comercial în următorii ani, ca urmare a dezastrului de la Fukushima, care a forţat oprirea celor mai multe centrale nucleare din ţară.

Deficitul comercial ar putea atinge un maxim de 5.000 de miliarde de yeni în 2015, din cauza importurilor scumpe de energie, a declarat Hiroaki Muto, senior economist la Sumitomo Mitsui Asset Management.

Comerţul nipon ar urma să revină ulterior pe surplus, însă trendurile pe termen lung indică o diminuare a excedentului. Aprecierea yenului la un nivel record faţă de dolar anul trecut, 77 de yeni pe dolar comparativ cu peste 250 yeni pe dolar în 1980, pune presiune pe competitivitatea exportatorilor niponi şi încurajează transferul producţiei în afara ţării.

Cele mai citite

PNL îl trimite înapoi la Brașov pe ministrul Veștea

Conducerea PNL l-a desemnat pe Adrian Veștea, actualul ministru al Dezvoltării, drept candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean Brașov. Veștea va fi candidatul...

5 metode prin care îți poți depăși frica de a vorbi în limba engleză

Frica de a vorbi în engleză este o emoție comună printre cei care învață această limbă străină, dar există numeroase metode eficiente pentru a...

Românii fac show în Turcia! Drăguș a marcat două goluri pentru Gaziantep

Internaționalul român Denis Drăguș a reușit o „dubla”, iar Alexandru Maxim a oferit nu mai puțin de trei pase decisive în victoria categorică obținută...
Ultima oră
Pe aceeași temă