Productia industriala a Brailei a inregistrat scaderi fata de anul trecut.
Saracia brailenilor, "masurata" de Directia de Statistica.
Productia industriala realizata in a doua luna din anul in curs pe un esantion de unitati cu profil industrial din judetul Braila, s-a situat cu 6,6% peste nivelul realizarilor lunei ianuarie 2007, dar comparativ cu realizarile din aceeasi perioada a anului trecut productia industriala este mai mai mica cu 18,6%. In schimb, s-au inregistrat cresteri in industria energiei electrice, termice, gaze si apa de 1,5% si in industria extractiva de 69,7%, dar la industria prelucratoare s-a inregistrat o scadere de 21,9%. Tot la nivelul Brailei in aceeasi perioada productia industriala realizata a scazut cu 13,2% fata de perioada corespunzatoare din anul trecut, cand la nivel national s-a inregistrat o crestere de 7,4%. Comparativ cu datele prelucrate la nivel national, Braila a inregistrat o scadere de 7,7% in industria energiei electrice, termice, gaze si apa, 14,4% in industria prelucratoare si o crestere de 113,7% in industria extractiva. "Nici la cifra de afaceri judetul Braila nu se prezinta bine, datele statistice inregistrand o scadere semnificativa", a precizat ec. Lenuta Lazar, directorul Directiei Regionale de Statistica Braila. Asa cum rezulta din datele Directiei Regionale de Statistica Braila, la intreprinderile cu activitate principala in industrie, provenita atat din activitatea principala, cat si din activitatile secundare ale intreprinderilor cu profil industrial realizata pe un esantion de unitati, cifra de afaceri realizata in luna februarie 2007 a fost mai mica cu 24,0% fata de cifra de afaceri realizata in luna ianuarie. De asemenea in luna februarie 2007 cifra de afaceri a scazut cu 12,9% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Salarii sub media pe tara
"si la capitolul salarii brailenii se situeaza sub media salariilor castigate la nivel national. Castigul salarial mediu nominal brut realizat in februarie 2007 a fost de 1054 lei, cel net de 798 lei, iar la nivel national castigul salarial mediu nominal a fost de 1264 si cel net de 941 lei.
Doar in agricultura si sivicultura, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 935 lei, cu 51% mai mare decat cel realizat la nivel national.
In industrie si constructii, castigul mediu brut a fost de 900 de lei, cu 21,3% mai mic decat cel realizat la nivel national, iar in servicii castigul mediu brut a fost de 1223, cu 10,7% mai mic decat cel realizat la nivel national", spune ec. Lenuta Lazar, directorul Directiei Regionale de Statistica Braila.