14 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialDW: ”Sistemele sociale nu vor fi abuzate de români şi bulgari”

DW: ”Sistemele sociale nu vor fi abuzate de români şi bulgari”

Herbert Brücker, specialist la Institutul pentru Piaţa Muncii şi Cercetare Profesională, este de părere că românii şi bulgarii nu vor abuza de sistemele de protecţie socială din celelalte state ale Uniunii Europene odată cu deschiderea completă a pieţei muncii pentru ei, la 1 ianuarie 2014.

Brücker a făcut parte din grupul de sociologi care au prezentat, la 23 decembrie, un amplu raport privind situaţia imigranţilor din Bulgaria şi România, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: Primul avion plecat din România, întâmpinat de doi parlamentari britanici- Presă

Într-un interviu publicat miercuri de Deutsche Welle, el reaminteşte că această deschidere a pieţei muncii nu implică extinderea posibilităţii de a primit ajutoare sociale, ci permite practicarea unor noi metode de angajare. Astfel, dacă până anul trecut românii şi bulgarii aveau posibilitatea să lucreze în Germania fie doar sezonier, fie doar dacă aveau pregătire de specialitate sau diplomă de facultate, de acum înainte piaţa muncii va fi accesibilă tuturor. În aceste condiţii, explică Brücker, afluxul de români şi bulgari va scădea în sectoarele unde ei activează preponderent în prezent, cum ar fi agricultura, şi va creşte în alte domenii precum construcţiile şi industria.

Citeşte şi: Le Pen: Deschiderea pieţei muncii pentru români şi bulgari, o aberaţie

Totodată, sociologul german afirmă că românii şi bulgarii ce vor sosi în Germania, al căror număr îl estimează ca fiind cuprins între 100 000 şi 180 000, îşi vor plăti taxele şi impozitele, astfel că economia germană va profita de pe urma lor. La fel procedează şi cei care sunt deja în Germania, deci avem de-a face cu o migraţie absolut normală a muncitorilor, nu cu o imigraţie a sărăciei, cu toate că vor exista şi unele situaţii de acest fel, cum s-a întâmplat de exemplu cu cele aproximativ 100 de cazuri dovedite de fraude, precum deschiderea unei firme pentru ca apoi să primească ajutor, opinează el.

Citeşte şi: Ambasadorul României la Paris: Deschiderea pieţei muncii din UE pentru români, ”’transfer de inteligenţă”

De asemenea, Brücker precizează că numai 10% dintre românii şi bulgarii din Germania primesc în prezent ajutorul social Hartz IV, sub media de 16% înregistrată în rândul străinilor din această ţară care solicită ajutorul social. Procentul menţionat ar putea scădea datorită noilor posibilităţi de angajare.

Cât priveşte apelarea abuzivă la ajutoarele sociale pentru copii, aceasta vizează numai 8,8% dintre români şi bulgari, în timp ce acest procent a fost de 11% în rândul populaţiei germane şi de 15% la nivelul celorlalţi străini.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă