21.4 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialDupa avertisment, greva generala

Dupa avertisment, greva generala

Ieri, timp de doua ore, la inceputul programului, functionarii publici de la Alianta Federativa a Sindicatelor „Sed Lex” au participat la o greva de avertisment. Protestul s-a desfasurat in majoritatea judetelor tarii (Maramures, Mehedinti, Cluj, Bistrita-Nasaud, Valcea si altele) in primarii, consilii judetene, prefecturi, administratii de finante publice, vami, case de pensii, Inspectia Muncii, Directia de Statistica etc. Organizatorii au estimat o participare de circa 45 mii de persoane, sindicalistilor de la „Sed Lex” alaturandu-li-se, din solidaritate, si membrii altor organizatii de profil (in Prahova, Galati, Bistrita-Nasaud etc.). Protestul s-a desfasurat si in unele institutii bucurestene, precum case de pensii si Administratia Finantelor Publice, mai putin in primarii. La Aeroportul Otopeni, vamesii nu au facut controlul pentru intrarea in tara, pentru circa 400 de pasageri sositi cu trei curse externe. Vamesii au intrerupt lucrul si in alte puncte vamale din tara. Revendicarile functionarilor sunt de natura salariala, iar acestia au anuntat ca este posibil sa se declanseze greva generala la sfarsitul acestei luni.

„Stil japonez”

La Administratia Finantelor Publice – sectorul 1 de pe str. Roma, gardianul care statea postat in usa ii lamurea pe contribuabili in legatura cu intreruperea lucrului: „Sa stiti ca nu se lucreaza. E lume venita (functionari probabil – n.n.), dar nu se lucreaza. E greva in stil japonez”. Lucrurile au devenit mai clare dupa ce oamenii adunati in fata usii au citit afisul pus chiar sub ochii gardianului: „Intre orele 8.30 si 10.30, Sindicatul din Administratia Finantelor Publice se afla in greva de avertisment. Va multumim pentru intelegere”.
Majoritatea contribuabililor aflasera de greva de avertisment a functionarilor, insa au existat si cetateni care au venit sa-si plateasca impozite sau sa clarifice unele aspecte referitoare la amenzile ce ar fi trebuit platite. O parte din persoanele sosite care nu aflasera de greva de avertisment au ales sa ramana langa intrarea institutiilor in speranta ca protestul functionarilor va fi intrerupt ceva mai devreme, inainte de ora anuntata prin afisare.

Protestele vor continua

Vasile Marica, presedintele „Sed Lex”, a declarat: „Protestele vor continua, declansarea grevei generale fiind posibila la data de 20 noiembrie a.c. Functionarii publici inca nu au o lege a salarizarii, nu stim care va fi salariul minim pentru anul viitor, nu e inca nimic clarificat in legatura cu sporul de fidelitate si cel de confidentialitate. In plus, inca nu se tine cont de principiul avansarii functionarilor publici pe propriul post”.
In data de 8 noiembrie a.c., functionarii publici de la „Sed Lex” au participat la o greva japoneza. Ultima greva a functionarilor cu intreruperea lucrului a avut loc la sfarsitul anului trecut, cand s-a obtinut recunoasterea prin Statutul functionariului public a principiului avansarii pe propriul post. In prezent, functionarii solicita acordarea unui salariu mediu net de 1225 lei, a sporului de fidelitate de 3-20% (in functie de vechime) si a sporului de confidentialitate de 15%.

Cele mai citite

Benjamin Netanyahu promite că va răzbuna atacul Iranului: „ va plăti prețul pentru asta”

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat marţi seară că Iranul "a comis o greşeală gravă" atacând ţara sa şi că "va plăti preţul pentru...

Skoda lansează un SUV electric accesibil, prețul pornind de la 33.000 de euro

Skoda, subsidiară a grupului Volkswagen AG, a prezentat un SUV electric accesibil, modelul Elroq, care va avea un preț de aproximativ 33.000 de euro...

Barometru: 70% dintre antreprenori anticipează creșterea impozitului pe venit în următoarele 12 luni

Aproximativ 70% dintre antreprenorii români se așteaptă ca impozitul pe veniturile salariale să crească în următorul an, iar două treimi estimează o majorare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă