19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialDuel Sarko-Sego cu rezultat indecis

Duel Sarko-Sego cu rezultat indecis

Finalistii care se vor prezenta duminica in cursa pentru viitorul mandat de presedinte al Frantei s-au infruntat timp de peste doua ore si un sfert in fata camerelor de televiziune, intr-un studio special pregatit pentru aceasta dezbatere finala.
Peste 20 de milioane de spectatori au urmarit duelul, dar nu se crede ca el va influenta decisiv rezultatele de duminica, in conditiile in care alegatorii nedecisi inca se numara cu milioanele.
dezbaterea a atins anumite momente de maxima intensitate, mai cu seama atunci cand candidata socialista Ségolène Royal, intr-un puseu de "belle colère", a incercat sa-l destabilizeze pe adversarul ei liberal, Nicolas Sarkozy, inclusiv recurgand la epitete agresive sau moralizatoare. Toata lumea se astepta sa fie invers, cunoscut fiind caracterul coleric al lui Sarkozy si graba lui de a-si termina victorios aceasta cursa pentru care se pregateste de mai bine de patru ani.
Rezultatul este mai degraba nul, dar cu nuante, in functie de pozitia politica a partizanilor celor doi finalisti. Unii spun ca, desigur, Sarkozy nu a pierdut, dar ca Ségolène a castigat duelul, dovedind in primul rand ca face fata discursului abil in care adversarul ei parea de neintrecut. Cei din tabara lui Sarkozy remarca eforturile de politete si curtoazie ale candidatului lor favorit, adaugand ca el nici nu avea de ce sa mai fie agresiv, adica sa urce la fileu in acest meci de tenis, din moment ce toate sondajele de opinie il dau, de cateva saptamani, indubitabil castigator duminica seara.
Idei noi nu s-au enuntat, candidata socialista a incercat totusi sa ilustreze cu mai multe exemple reformele economice pe care le are in vedere, problemele care tin de somaj, pensii, salarii mici sau de functia publica. Dar discursul ei a revenit in general la generalitatile unui program de stanga, in care statul, sindicatele, colectivitatile sociale si alti parteneri de dialog vor avea importantul rol de a negocia viitoarele reforme. Mult mai direct si mai radical, Nicolas Sarkozy a reprodus de fiecare data din memorie oportune cifre comparative si exemple, dovedind nu doar stapanire de sine si o cunoastere profunda a dosarelor complicate, dar si siguranta in expunerea unor complicate planuri de reforma. Cuvintele sale de ordine raman aceleasi: francezii se vor imbogati daca vor munci mai mult, strainii indezirabili nu vor trece frontiera, derbedeii nu-si vor mai face de cap, scoala va redeveni mult mai serioasa, Uniunea Europeana va redemara cu un program constitutional minimalist, Turcia nu are de ce sa spere ca va fi primita vreodata in UE etc.
Pariurile raman deschise, Sarkozy pare sa fie mai competent pentru dificila functie, dar si primejdios de imprevizibil, din felul in care pretinde ca are solutii clare pentru orice. Ségolène pare mai apropiata de problemele oamenilor, ideea de a incerca si varianta UNEI presedinte atrage teribil electoratul, dar nu se stie prea bine cum va reusi ea sa redreseze situatia Frantei numai cu bunavointa si colaborarea celorlalti intr-o lume care nu este doar a mieilor.

Indiciu
Ce nu va face Bayrou

Liderul de centru, FranIois Bayrou, care a iesit pe pozitia a treia in primul tur de scrutin, le-a dat un indiciu pretios celor 6,8 milioane de alegatori care l-au votat. Dupa dezbaterea televizata intre cei doi finalisti, candidatul dreptei, Nicolas Sarkozy, si socialista Ségolène Royal, Bayrou nu a spus explicit cu cine va vota in al doilea tur de scrutin, dar a declarat ca nu va vota pentru Sarkozy. "Nu stiu ce voi face, dar incep prin a spune ca stiu ce nu voi face. Nu voi vota pentru Sarkozy", a spus el, explicand ca, dupa parerea lui, cu Sarkozy presedinte exista riscul agravarii problemelor sociale. Cotidianul "Le Monde", care a citat aceste declaratii, a mai scris ca Bayrou a estimat ca Royal "a iesit bine" din duelul televizat. Cei mai multi dintre cei 29 de deputati ai partidului lui Bayrou au declarat insa ca il sustin pe Sarkozy, mai ales in perspectiva alegerilor legislative din iunie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă