20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialDuel deschis Cameron-Clarke

Duel deschis Cameron-Clarke

Asa cum sustin figurile proeminente ale partidului conservator britanic, reunit la Blackpool in congresul anual, alternativa acestei formatiuni este simpla – reforma sau moarte. Politica, desigur.

Dominat de razboiul de succesiune pentru inlocuirea lui Michael Howard – demisionat de la conducere in luna mai -, congresul partidului lui Winston Churchill si al Margaretei Thatcher este dominat de cuvantul „reforma”, aflat pe toate buzele de la discursul de deschidere de luni pana la cel de inchidere al lui Michael Howard de astazi. In timpul lucrarilor cei cinci candidati aflati in cursa pentru conducerea partidului – Kenneth Clarke, David Davis, David Cameron, Malcolm Rifkind si Liam Fox – au avut cate 15 minute fiecare pentru a prezenta de la tribuna motivatiile pentru a fi alesi.

Tanarul „lup” contra batranului „ursuz”

In gradinile de iarna de la Blackpool, statiunea balneara „foarte kitsch”, potrivit AFP, din sud-vestul Angliei, cursa pentru conducerea tory-ilor se duce dur intre David Cameron, 38 de ani, tanarul „lup”, deputat de Notting Hill, si Kenneth Clarke, 65 de ani, batranul „ursuz” amator de tigari. Desi conducerea tory a incercat sa impuna calmul, facand apel catre cei cinci concurenti la un anume „fair-play”, nu au contenit micile fraze acide si surasurile ironice. „Focul” a fost deschis de David Cameron, deputat de cinci ani si care intr-un discurs liber nu si-a ascuns ambitia de a-i succede lui Michael Howard in fruntea partidului si de a se impune la viitoarele legislative in fata laburistului Tony Blair. Adesea calificat ca „Tony Blair al tory-lor” din cauza varstei (Blair a venit in Downing Street la 43 de ani), Cameron a incercat sa le insufle o doza de optimism militantilor inca sub soc dupa o a treia infrangere electorala consecutiva in mai. El este unul dintre protejatii lui Michael Howard in sanul „Notting Hill Set”, tinerii londonezi de familie buna si debordand de ambitie.

Un „greu” contra lui Gordon Brown

Contrastul este vizibil intre Cameron si Clarke, cel mai in varsta dintre cei cinci candidati, dar cu un CV plin de posturi ministeriale, printre care la interne si economie. Ken Clarke a subliniat la randul sau ca partidul are nevoie „de cineva care are aerul unui candidat la functia de prim-ministru”, o piscatura verbala careia David Cameron i-a replicat, referindu-se la cei 65 de ani ai rivalului sau, ca tory-ii doresc „un lider tanar, viguros si energic”.
De la prima sa aparitie in fata camerelor de televiziune, la Blackpool, Cameron, criticat de adversarii sai pentru ca s-a nascut „cu o lingurita de argint in gura”, a dovedit ca stie sa raspunda cu mici fraze soc. Ken Clarke, care a facut senzatie venind la congresul conservatorilor cu un impermeabil Barbour foarte „gentleman farmer”, are un discurs mai putin politicos. „Nu este diferenta mare intre mine si David, cu exceptia lipsei mele de gust in materie vestimentara si a faptului ca nu apartin de Notting Hill Set”, declara el la radio, subliniind ca „David va fi un bun candidat pentru prim-ministru, dar peste 8-10 ani.
Astazi, cred ca eu sunt mai puternic”. Clarke sustine ca este singurul „greu” capabil sa-i reziste lui Gordon Brown in 2009 sau in 2010, facand uitata eurofilia sa pronuntata. Howard va demisiona oficial joi in cadrul discursului de incheiere a congresului, dar va ramane pe post pana in 6 decembrie si numirea succesorului sau.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă