12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialDrept la replica

Drept la replica

Ion Bazac: "Am sustinut in perioada mandatului meu donarea voluntara de sange"
Referitor la materialul de vineri, 8 ianuarie, cu titlul "Autospeciale, «cadou» pentru ONG-ul condus de Mihaela Geoana" din Romania libera, fac urmatoarele precizari:

1. Procedurile de achizitie pentru autospecialele de recoltare a sangelui au fost demarate la 7 octombrie, mult dupa plecarea mea de la conducerea Ministerului Sanatatii (la 1 octombrie 2009), iar contractul de achizitie a fost semnat la 15 decembrie de catre ministrul interimar al Sanatatii, dl Adriean Videanu.
2. Ministerul Sanatatii (MS) a achizitionat unitatile mobile pentru Institutul National de Hematologie Transfuzionala (INHT) si a fost decizia exclusiva a MS si a conducerii institutului daca acestea trebuie sa fie exploatate de catre INHT sau de catre Societatea Nationala de Cruce Rosie Romana.
3. Contractul prin care se ofera autovehiculele spre operare nu a fost semnat.
4. In consecinta, nu aveam cum, ca presedinte al Forza Rossa, sa decid in legatura cu cele de mai sus. Ignorarea acestor fapte si asocierea numelui meu in insinuarile si calomniile prezentate nu fac cinste publicatiei Romania libera.
Chiar daca nu a fost decizia mea cu privire la modul in care proiectul se implementeaza, sustin integral initiativa dr. Raed Arafat, mai ales in contextul situatiei dezastruoase a sistemului de hematologie si transfuziologie. Romania este singura tara din UE in care donarea se mai realizeaza contra cost. De asemenea, Romania este tara in care costurile testarii sangelui sunt duble fata de nivelul majoritatii tarilor comunitare. Eu am sustinut personal in perioada mandatului meu donarea voluntara de sange si consider proiectul doctorului Arafat o solutie ca si in Romania sa se implementeze acest sistem. si, mai mult decat atat, sistemul este o cerinta imperativa a Comisiei Europene inca din 2005.
Dr. Ion Bazac

"Crucea Rosie nu a primit nici un ban"

Societatea Nationala Crucea Rosie din Romania considera ca articolul "Autospeciale, «cadou» pentru ONG-ul condus de Mihaela Geoana" aduce un grav prejudiciu de imagine organizatiei, prin afirmatiile tendentioase. SNCRR nu a primit nici un ban pentru a achizitiona aceste autospeciale, organizatia nefiind implicata in procesul de achizitie. Cele cinci autospeciale au fost achizitionate de Ministerul Sanatatii si vor fi date in comodat pe o perioada de cinci ani Crucii Rosii Romane si nu vor trece in proprietatea acesteia. Mai mult decat atat, Crucea Rosie Romana vine in sprijinul MS si al Institutului National de Hematologie Transfuzionala prin sustinerea voluntara a tuturor cheltuielilor de intretinere si functionare a autospecialelor respective.

 

Autospeciale, "cadou" pentru ONG-ul condus de Mihaela Geoana

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă