12.1 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialDrame din Balcani

Drame din Balcani

Azi, mâine şi poimâine, la Sala Pictura a Teatrului Naţional va avea loc premiera spectacolului „Medeea, mama mea“.

Inspirat direct din problematica acută a Balcanilor contemporani, ­textul este pus în scenă de doi regizori bulgari, Ivan Dobcev și Margarita Mladenova.

Unul din cele mai inovative centre teatrale contemporane, dedicat cercetării şi explorării unor modalităţi complexe de expresie scenică, Teatrul Laborator Sfumato din Sofia, Bulgaria, condus de Margarita Mladenova și Ivan Dobcev, a prezentat în cadrul Festivalului Internaţional NETA, în toamna lui 2015, sub "pălăria" şi în organizarea Teatrului Naţional din Bucureşti, un incitant strigăt contemporan al mitului antic, „Medeea, mama mea“, de Ivan Dobcev, apreciat drept unul din cele mai interesante spectacole ale Festivalului.

Drama contemporană a Medeei revine acum la Naționalul bucureștean într-o versiune scenică susținută, de această dată, de tineri actori români, conduşi de aceiaşi doi regizori bulgari.

„Medeea, mama mea”, pornind de la un material de tip reportaj-documentar, se centrează pe istoria dureroasă a trei femei. Dramatic joc al abandonului și al vânzării de copii, “Medeea, mama mea” este un semnal de alarmă privind pericolele lumii contemporane, pierderea valorii sacre a maternității, dezumanizarea și reducerea vieții la stadiul de supraviețuire. Se intersectează două tipuri de civilizații, cea a Europei Occidentale cu aceea vitală, primitivă, seducătoare, crudă, vinovată și totodată naivă a Balcanilor.

Spectacolul renumiţilor regizori bulgari de la Sfumato va impresiona publicul prin duritatea faptelor, prin profunzimea investigaţiei, prin ­monologurile ce solicită la maximum capacitățile actoricești, prin ingenioasa scenografie, semnată chiar de Ivan Dobcev, dar și prin excelentele momente muzicale, vibrând de ritm și culoare (compozitor Assen Avramov).

Din distribuţie fac parte tinerii actori: Alin Potop, Ionuţ Toader, Florentina Ţilea, Aylin Cadîr, Ilona Brezoianu, Mădălin Mandin, George Piştereanu, Ionuţ Niculae. Alături de ei vor  apărea instrumentiştii Bianca Drăgoi (vioară) şi Emilian Ciobanu (acordeon).

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă