16.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecial"Dragostea costa" - O ironie la adresa societatii hollywoodiene

“Dragostea costa” – O ironie la adresa societatii hollywoodiene

"Dragostea costa" este o comedie sentimentala in toata regula, excentrica si inteligenta, pe masura mintilor fertile ale realizatorilor ei, fratii Joel si Ethan Coen. Vorbeste despre moravurile si excesele din lumea "buna" a Hollywood-ului si aduce in prim-plan o cursa dupa bani in care toate loviturile sunt permise.

Personajele principale alcatuiesc, la inceput fara sa vrea, un cuplu. Marylin Hamilton Rexroth (Catherine Zeta-Jones) este doamna. O femeie al carei scop in viata este sa-l gaseasca pe cel mai avut burlac din Beverly Hills, sa il ia de barbat, pentru ca ulterior sa divorteze, luand cu ea cateva milioane de dolari. O femeie calculata, care stie ce vrea, iar ceea ce vrea nu e deloc ortodox.

Omologul ei masculin este Miles Massey (George Clooney), cel mai bun avocat specializat pe divorturi din intreg orasul, care castiga inclusiv ceea ce pare de necastigat, ale carui metode pot parea total necinstite sau de-a dreptul sclipitoare (depinde de parerea fiecaruia despre avocati). Reputatia lui legendara si stilul de viata somptuos vorbesc despre reusitele sale. Proba ultima a succesului sau – un contract de casatorie –  ii poarta numele. Totusi, ajuns in varf, Miles se plictiseste, asa ca e in cautare de noi provocari. Norocul ii surade odata ce o intalneste pe Marylin Rexroth. Aceasta a gasit momentul in care sa se desparta de sotul natang, Rex Rexroth (Edward Herrmann), pe care il da in judecata pentru adulter. Femeia isi cere partea de avere si nimic nu pare sa ii stea in cale.

Dar, contra oricaror asteptari, avocatul, cu panoplia lui de siretlicuri judecatoresti, reuseste sa se aseze in calea fericirii ei: castiga procesul pentru clientul sau, spre necazul femeii care se vede pagubita de o avere. Ceea ce el nu stia este cat de puternica va fi dorinta de razbunare a lui Marylin si cat de departe va merge ea pentru acest lucru. Decisa sa-si ia revansa, femeia porneste o batalie a sexelor, care ii obliga pe cei doi sa se frecventeze tot mai des…

George Clooney si Catherine Zeta-Jones s-au aflat pentru prima data impreuna pe afisul unui film. Doua frumuseti de la Hollywood, care sunt in perfect acord si foarte interesante urmarite alaturi. Alcatuiesc o pereche ideala pe ecran, creand valuri de tensiune de fiecare data cand se afla fata in fata. Actritei i se potriveste poate cel mai bine rolul de femeie care amageste barbatii. Ea a declarat ca a incercat sa faca din Marylin o femeie placuta de public, in ciuda lacomiei care ii caracteriza personajul. Iar Clooney reuseste sa fie extrem de comic fara sa-si piarda delicatetea.

Partea amuzanta a acestor doua personaje este ca nici unul nu realizeaza problemele sentimentale pe care le are pana cand se intalnesc. Amandoi au ceva romantism in aceasta viata ratata pe care o duc, dar isi vor juca toate cartile inainte de a se da batuti. Vedem un cuplu care se iubeste si se detesta, flirteaza in toate modurile posibile si mai tarziu se desira spre placerea spectatorilor. Cel mai mare obstacol pentru aceasta pereche este neincrederea: in lumea bogatilor din Beverly Hills poate o scormonitoare dupa averi si un avocat uns cu toate alifiile sa creada ca sentimentele celuilalt sunt sincere? Avem un duel la varf intre doi duplicitari care incearca sa nu devina prada pentru celalalt.

Filmul a avut succes tocmai pentru ca fratii Coen au avut puterea sa ne convinga ca Miles si Marylin sunt intr-adevar extrem de cinici si mai apoi ca sunt intr-adevar indragostiti. Cea mai mare provocare intr-o comedie romantica este sa faci un film interesant, desi finalul este intotdeauna previzibil. Acestui aspect i se datoreaza reusita filmului "Dragostea costa". Cu talentul lor cunoscut, fratii Coen au facut ca drumul pana la "happy-end" sa fie captivant si intunecos. Actiunea se invarteste la fel de repede precum replicile sarcastice ale dialogurilor. Scenariul este solid si dens, cu permanente intorsaturi ale situatiei. Cu un avocat fara scrupule, mincinos si oportunist, care castiga toate cauzele folosind argumente si tehnici contestabile. Cu o femeie arivista, invinsa, care va actiona intr-o maniera interesanta. Un ritm nervos si actori in forma maxima.

Cu "Dragostea costa", fratii Coen au incercat ceva mai lejer si diferit de ceea ce au facut pana atunci. Cei doi au colaborat la scrierea scenariului, iar Joel Coen a fost cel care a regizat pelicula. Filmul nu seamana cu comediile romantice traditionale, in care curge lapte si miere. Aici seductia se amesteca cu rivalitatea, iar femeia moderna, cu dorinta ei nemasurata de putere, apare aici ca o amenintare la adresa componentei masculine a societatii.

Ca in toate productiile fratilor Coen, scenariul este si in acest caz plin de dialoguri savuroase si de personaje secundare bine conturate. Se stie ca cei doi au capacitatea de a grefa in scenariu caractere putin importante, dar care fac filmul mai captivant. Ii vedem in aceasta postura pe Geoffrey Rush premiatul cu Oscar, din "Marchizul de Sade", si pe Billy Bob Thornton, care a jucat in "Confesiunea unui anonim" (2001).

Din secretele filmului

» Joel si Ethan Coen sunt cunoscuti pentru regizarea unor pelicule de succes, precum "Marele Lebowski", "Afacerea Hudsucker", "Razboi in sanul mafiei", "S-a furat Arizona" si "Sange pentru sange". Joel Coen a fost onorat la festivalul de la Cannes din 2001 cu titlul de cel mai bun regizor pentru "Confesiunea unui anonim". In 1996 a primit premiul BAFTA pentru "Fargo", pe care l-a scris impreuna cu fratele sau, Ethan. Scenariul lor pentru "Marea hoinareala" a fost nominalizat la premiile BAFTA si Oscar. Cei doi si-au creat in timp statutul de cei mai demni reprezentanti ai cinematografiei independente din Statele Unite.

» Filmul ii reuneste pe fratii Coen si pe George Clooney dupa realizarea lor foarte aclamata "Marea hoinareala" (2000), care i-a adus actorului un Glob de Aur. "De cate ori filmez cu ei, ma distrez permanent!", a spus actorul.

» In acest film, personajul lui George Clooney este obsedat de dantura sa; in filmul precedent realizat impreuna cu fratii Coen, era obsedat de coafura.

» Catherine Zeta-Jones era insarcinata cu fiica sa in ultima perioada a filmarilor.

Dragostea costa

Intolerable Cruelty
Comedie, SUA, 2003, 1h 40min.
Regia: Joel Coen si Ethan Coen.
Cu: George Clooney, Catherine Zeta-Jones

Cele mai citite

Opt activiști pentru climă au fost arestați pe aeroportul din Munchen după ce au pătruns pe pista lui

Aeroportul din Munchen s-a confruntat cu perturbări semnificative sâmbătă dimineața, când activiștii pentru climă din cadrul mișcării Last Generation au pătruns în incinta aeroportului...

Mai mult de 30 de ucraineni care fugeau de armată s-au înecat la granița cu Ungaria și România

Cel puțin 30 de ucraineni care fugeau de armată s-au înecat la granița cu Ungaria și România. Ei au murit în încercarea de a...

O bonă din București a lovit copilul pe care îl avea în grijă. Femeia a fost reținută

Vineri, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 22 Poliție au pus în aplicare un mandat de aducere emis pe numele...
Ultima oră
Pe aceeași temă