16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecial"Dragoste de cowboy" - Un film despre prietenie, dragoste si incredere

“Dragoste de cowboy” – Un film despre prietenie, dragoste si incredere

Se spune despre "Dragoste de cowboy" ca este un western clasic care de fapt nu e un western deloc. Filmul vorbeste despre calitatea nobila de a sti sa taci si in acelasi timp arata neintelegerile teribile care pot fi generate de tacere.

Inspirata din experientele personale ale scriitorului Max Evans, nuvela care a generat filmul, scrisa in 1961, prezinta un triunghi amoros pasionant, dar complicat, alcatuit din cowboyii Big Boy si Pete si o femeie frumoasa numita Mona. Ceea ce regizorul Stephen Frears a adus nou acestei povesti este conflictul dintre vechiul Vest si presiunile venite din partea secolului XX.

Frears (67 ani) este un prolific regizor britanic, care a lucrat ca asistent al lui Linsday Anderson la teatrul regal din Londra inainte de a-si crea un nume cu opera sa alcatuita din genuri foarte diverse, de la dramele etno-sociale ("Frumoasa mea spalatorie" – 1985), la biografii ("Ciuliti-va urechile" – 1987), filme de epoca ("Legaturi periculoase" -1988) sau istorice "Regina" – 2006).

"Atunci cand Martin Scorsese mi-a inmanat cartea scrisa de Max Evans, reactia mea initiala a fost de confuzie. Am citit-o si mi-am spus: imi dau seama ca este o carte buna, dar nu stiu cum sa fac un film dupa ea. Cineva ar trebui sa ma invete", a povestit Frears.

Dupa ce si-a dat in cele din urma acordul, a urmat o perioada de cercetari in si imprejurul statului american New Mexico, timp de trei ani, in care realizatorul a trebuit sa invete istoria acestui spatiu si cam totul despre western-uri si valorile pe care le contin.

Peisajul din film este arid, orizontul e nesfarsit oriunde ai privi, cate o casa sau o moara de vant se vede minuscula in acest tablou. Dupa spusele realizatorilor, avand de-a face cu oameni taciturni, a fost nevoie de alte elemente care sa vorbeasca in locul lor si sa exprime emotie. De aceea, peisajul a fost investit ca personaj al filmului. La fel ca si muzica, foarte potrivita perioadei reprezentate.

Filmul vorbeste despre prietenie, dragoste si incredere, la sfarsitul unei epoci in care viata era simpla, dar aspra, si la inceputul celei industriale, mai complexa si mai confuza.

Cand l-a intrebat pe Martin Scorsese de ce ii da cartea, acesta a raspuns: "Pentru ca e vorba despre relatii complicate". "Ma gandeam", a spus Frears, "ca a-ti omora dusmanul e una, dar sa-ti omori prietenul e mult mai greu de inteles si istoria care se naste de aici e mai interesanta".

Cel mai puternic personaj al povestii este fara indoiala Big Boy, interpretat magistral de Woody Harrelson. Big Boy este o provocare pentru prieteni si cu atat mai mult pentru dusmani. De cate ori apare in scena creeaza tensiune prin simpla prezenta. Nu se stie niciodata ce urmeaza sa faca. Are aerul unui om care isi asuma un risc in fiecare noua actiune si aduce puseurile de energie care lipsesc in restul filmului. Este un fel de super-barbat (potrivit stilului de viata din Vest), care, daca nu este printre cai, cu siguranta bea intr-o carciuma.

Barbatii stau aici fata in fata precum cocosii in lupta. "Pentru mine, eroismul nu inseamna cum ti-ai aparat patria sau cati dusmani ai ucis, ci cum stii sa te descurci cu viata de zi cu zi" – a spus Stephen Frears. "Timpul petrecut in unele dintre cele mai izolate locuri din America mi-a aratat ca astfel de eroi inca exista. Acesti oameni care mana cirezi de vite si lucreaza in ferme au o viata dura si un soi de melancolie din aceasta cauza. Dar peisajul in care traiesc este incantator. Iar viata lor se bazeaza pe ei insisi. Este o imagine minunata a libertatii".

Daca filmul este dominat de barbati, prezenta femeilor este la fel de importanta ca si in viata. Baietii de aici au nevoie de cai si de femei de incredere, care sa ii sustina. Patricia Arquette si Penelope Cruz (in primul ei film la Hollywood) ofera roluri care merita atentie. La fel ca si celelalte ingrediente clasice ale unui western – salonul, dansurile traditionale, intrecerile de rodeo, bauturile tari in baruri, cirezile de vite manate de cowboy, furtunile si jocurile de poker (cu toate ca actiunea se petrece tarziu pentru un western – dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial).

Dragoste de cowboy
Drama, SUA, 1998.
Durata: 1h 54min.
Regia: Stephen Frears, Max Evans.
Cu: Woody Harrelson, Patricia Arquette, Penelope Cruz

Cele mai citite

26 de avioane de război și 5 nave chineze, detectate în jurul Taiwanului

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat vineri că a detectat 26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei în ultimele 24 de...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu către jurnaliști, de Ziua Mondială a Libertății Presei

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri, cu prilejul Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, că activitatea de jurnalist, cu toate valenţele sale, are în sine...

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă