16.5 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialDouă luni de ofensivă jihadistă în Irak

Două luni de ofensivă jihadistă în Irak

Insurgenţii sunniţi care au preluat controlul asupra unor teritorii vaste în nord-vestul irakian sunt vizaţi, de joi, de atacuri ţintite americane, primele operaţiuni ale Statelor Unite în Irak de la retragerea trupelor, în 2011, relatează AFP, care prezintă o cronologie a ofensivei jihadiste.

– 11 iunie: Insurgenţii au preluat controlul asupra Tikrit, fostul fief al lui Saddam Hussein şi capitala provinciei Salaheddine (nord).

– 12 iunie: Forţele kurde au preluat controlul asupra oraşului petrolier Kirkuk, cu scopul de a-l proteja de un posibil atac al insurgenţilor.

– 15 iunie: Al-Adhim, în provincia Diyala (est), a căzut în mâinile jihadiştilor.

– 19 iunie: Armata a afirmat că a reuşit să reia controlul asupra principalei rafinării, Baiji, la 200 de kilometri nord de Bagdad.

– 20 iunie: Cel mai influent demnitar şiit al Irakului, Ali Al-Sistani, face apel la alungarea insurgenţilor şi la formarea "unui guvern eficient", care "să evite erorile din trecut". Premierul irakian, Nouri al-Maliki, un şiit, este acuzat că a dus o politică confesională ce a marginalizat minoritatea sunnită şi a pregătit terenul pentru ofensiva jihadistă.

– 23 iunie: Insurgenţii au ocupat Tal Afar (provincia Ninive) şi aeroportul său.

– 29 iunie: SIIL proclamă crearea unui califat în teritoriile cucerite în Irak şi Siria, după care a anunţat modificarea numelui grupării în "Statul Islamic". El l-a proclamat pe Abu Bakr Al-Baghdadi drept "calif" şi "liderul musulmanilor din întreaga lume".

– IULIE

– 3 iulie: Preşedintele Kurdistanului Irakian, Massoud Barzani, solicită Parlamentului regiunii autonome să organizeze un referendum de independenţă.

– 5 iulie: Abu Bakr Al-Baghdadi apare într-o înregistrare video postată pe site-uri jihadiste, îndemnându-i pe toţi mulsumanii să i se "supună".

– 18 iulie: Creştinii din Mosul fug în masă după un ultimatum al jihadiştilor.

– AUGUST

– 2-3 iulie: SI ocupă mai multe oraşe ţinute de kurzi, între care Sinjar şi Zumar, în apropiere de frontiera cu Siria, aplicând o lovitură dură forţelor Peshmergas. Zeci de mii de civili, între care mulţi proveniţi din minoritatea Yezidi, au fugit în munţi.

– 4 august: Nouri al-Maliki ordonă forţelor aeriene să-şi aducă sprijinul forţelor kurde Peshmergas.

– 7 august: Jihadiştii ocupă Qaraqosh, cel mai mare oraş creştin din Irak, determinând zeci de mii de persoane să fugă. Ei preiau controlul asupra barajului de la Mosul, cel mai mare al ţării.

Preşedintele american Barack Obama autorizează atacuri militare ţintite "pentru a proteja civilii" blocaţi, dar şi personalul american, evocând riscul producerii unui genocid.

– 8 august: Statele Unite se implică pentru prima oară de la retragerea trupelor americane, în 2011, bombardând poziţii jihadiste.

ONU încearcă să stabilească un "coridor umanitar" în nord, pentru a permite evacuarea civililor ameninţaţi.

Barack Obama nu a stabilit un termen pentru încheierea operaţiunii militare, anunţă Casa Albă. Franţa este "pregătită să participe" la ajutorarea civililor potrivit Mediafax.ro

 

Cele mai citite

Rafila: Evoluţia artistului Florin Piersic este una favorabilă

Evoluţia artistului Florin Piersic, operat la Spitalul "Foişor" din Capitală, este una favorabilă, a anunţat sâmbătă ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, potrivit agerpres.ro. "Am şi eu...

CFR anunță că s-a reluat circulaţia feroviară între Voila şi Făgăraş

Traficul feroviar între stațiile Voila și Făgăraș, pe linia simplă, a fost reluat sâmbătă la ora 11:08, conform anunțului făcut de către CFR SA. Informația...

Prefect Prahova: Zona din jurul craterului de la Slănic dă semne de stabilizare

La fața locului încă se efectuează măsurători și expertize, iar din primele concluzii zona dă semne de stabilizare, afirmă prefectul județului Prahova, Emil Drăgănescu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă