16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialDotarea locuinţei prin credit bancar

Dotarea locuinţei prin credit bancar

Amenajarea unei locuinţe presupune investiţii şi timp. La fel de importantă în acest demers este şi stabilirea exactă a unui buget care să fie distribuit corespunzător. Atunci când beneficiarii de case şi apartamente nu deţin suma necesară, devine inevitabilă efectuarea unui credit bancar.

În cazul în care nu deţineţi suma necesară utilării locuinţei şi recurgeţi la varianta creditului bancar, un pas extrem de important îl reprezintă stabilirea exactă a bugetului care va fi alocat pentru utilarea acesteia, lucru care vă poate ajuta să nu efectuaţi un împrumut mai mare decât este necesar. Un aspect la fel de important este să ştiţi exact ce sumă vă poate oferi banca de la care vreţi să obţineţi un credit (de exemplu, de nevoi personale) deoarece este posibil să doriţi o sumă mai mare decât vă poate oferi aceasta.

Stabilirea sumei necesare pentru dotarea casei cu aparate electrice şi electrocasnice trebuie făcută în funcţie de o serie de factori cum ar fi: spaţiul disponibil, numărul de membri ai familiei, precum şi stilul de viaţă. De exemplu, în cazul unui apartament de două camere locuit de o singură persoană, este mai puţin necesară utilarea bucătăriei cu electrocasnice mari (precum, combină frigorifică), deoarece investiţia nu îşi are rostul. Stilul de viaţă este, de asemenea, un reper demn de luat în calcul. În cazul în care beneficiarul locuinţei găteşte foarte puţin sau deloc, nu este necesară investirea într-un aparat sofisticat sau în mai multe aparate de gătit. O problemă care poate apărea este distribuirea necorespunzătoare a sumei disponibile, ce poate conduce la rezultate finale nesatisfăcătoare.

De exemplu, dacă investiţi sume mari la început pentru finisaje şi mobilier, este posibil ca ulterior să nu mai aveţi suficienţi bani pentru achiziţionarea de electrocasnice sau să le achiziţionaţi la preţuri foarte mici şi la o calitate nesatisfăcătoare. Acest lucru este nefavorabil pentru dumneavoastră pe termen lung, deoarece, aşa cum se ştie, produsele foarte ieftine nu sunt durabile. În plus sunt de obicei dintr-o clasă de eficienţă energetică mai scăzută conducănd la facturi mai mari cu energia electrică. De aceea, este important să vă stabiliţi mai întâi priorităţile, adică unde consideraţi că este mai necesar să investiţi sume mari şi unde nu.

Astfel în care nu mai dispuneţi de bani pentru amenajarea şi utilarea spaţiului de locuit, dar doriţi să vă mutaţi rapid, o soluţie o reprezintă obţinerea unui credit. În acest caz, un prim pas îl constituie documentarea exactă asupra tipului de credit. Una dintre cele mai frecvente greşeli care se comit atunci când se compară două credite este de a folosi drept criteriu de departajare rata lunară. Aceasta reprezintă un indicator uşor de controlat de către orice bancă. Simpla extindere a perioadei de rambursare va face ca rata lunară să scadă foarte mult, creându-se impresia falsă că este un împrumut ieftin. Trebuie ştiut faptul că rata lunară nu reflectă costul total al creditului. Ea nu include comisioanele plătite la acordare sau comisioanele anuale (când este cazul). De asemenea, nici rata dobânzii nu reprezintă un criteriu relevant pentru a compara costul creditelor. Importanţa comisioanelor în costul total al creditelor a crescut considerabil în ultimii ani, multe bănci transferând o parte din costul cu dobânda în comisioane. Se recomandă să se ţină seama mai degrabă de suma totală de rambursat, deoarece include toate costurile pe care le implică un credit, fiind astfel mult mai relevantă decât rata lunară sau rata dobânzii.

Creditele de nevoi personale

Un astfel de credit permite folosirea banilor în orice scop. De multe ori, creditele pentru nevoi personale reprezintă surse de constituire a avansului pentru achiziţionarea unei locuinţe prin credit. La acest tip de credite, scadenţa maximă este de 10 ani, în vreme ce la cele pentru nevoi personale cu ipotecă (există şi această posibilitate) se poate ajunge chiar până la 30 de ani. În această situaţie (cu ipotecă), avantajul constă în dobânda foarte mică.

Un exemplu

În condiţiile în care doriţi să achiziţionaţi aparate electronice, Garanti Bank şi ¬hypermarketul Real au încheiat un parteneriat care permite utilizatorilor cardului de credit Bonus Card să beneficieze de condiţii speciale la plata cu acesta în toate hypermarketurile Real. Clienţii Bonus Card pot achiziţiona produse electronice în 10 rate fără dobândă şi orice alte produse în 4 rate fără dobândă. Unul din beneficiile oferite posesorilor de Bonus Card îl reprezintă posibilitatea de a ¬achiziţiona cu dobândă zero produse electronice. Iar acest exemplu nu este singular.

Electronice şi electrocasnice pentru o casă cu un etaj

Cu cât o locuinţă este mai mare, cu atât investiţiile în utilarea acesteia sunt mai mari. În cazul unei familii formate din 5 persoane, care locuieşte într-o casă cu un etaj, având zona de zi de tip open space, investirea în aparate electronice şi electrocasnice se face în funcţie de numărul membrilor, stilul de viaţă şi veniturile familiei. De exemplu, dacă veniturile acesteia sunt mari, iar casa este spaţioasă, suma investită în aparatură va fi ridicată. Dacă luăm în calcul achiziţia unei plasme (pentru living), a două LCD-uri şi a următoarelor electrocasnice – maşină de spălat rufe, combină frigorifică, cuptor încorporabil, plită electrică, hotă, cuptor cu microunde, maşină de spălat vase, storcător de fructe, filtru de cafea – suma ce trebuie investită este de cel puţin 13500 lei.

Dotarea unui apartament cu 3 camere

Sunt numeroase familiile pentru care servirea mesei în oraş reprezintă o raritate, ceea ce înseamnă că se găteşte frecvent acasă. În cazul în care posesorii locuinţei au şi un copil sau mai mulţi, cu atât mai mult prepararea alimentelor în casă reprezintă o necesitate. În cazul unei familii formate din 3 membri, care locuieşte într-un apartament de 3 camere şi care au venituri medii, le vor fi necesare minimum două televizoare, un calculator şi următoarele electrocasnice: combină frigorifică, aragaz, hotă, cuptor cu microunde, filtru de cafea, toaster, robot de bucătărie, maşi¬nă de spălat vase, maşină de spălat rufe. Pentru a achiziţiona toate acestea ar fi necesar un buget de minimum 8500 lei.

Electrocasnice speciale pentru un apartament cu 2 camere

Deşi nu vorbim despre o majoritate, numărul persoanelor ale căror venituri sunt peste medie nu este mic. În acest caz, posibilitatea investirii în electrocasnice este mare, dar uneori nu se justifică. Este cazul unei familii de tineri fără copii care locuieşte într-un apartament de două camere şi ale căror venituri sunt mari, dar care petrec foarte puţin timp acasă. În acest caz, investirea în multe aparate electrocasnice este nejustificabilă pentru că se găteşte ocazional sau ¬deloc. Investiţia constă în TV şi următoarele electrocasnice: frigider, plită electrică, cuptor încorporabil, hotă, cuptor cu microunde şi eventual un filtru de cafea. Un cost total ar ajunge la 6.800 lei.

Utilarea garsonierei cu aparatură

Veniturile şi stilul de viaţă sunt factori care influenţează considerabil alegerea aparatelor electronice şi electrocasnice. În cazul unei persoane cu venituri medii care locuieşte într-o garsonieră cu o suprafaţă de aproximativ 40 mp, achiziţionarea electrocasnicelor este restricţionată de lipsa spaţiului. Soluţia este alegerea acelor aparate concepute special pentru spaţii mici (maşină de spălat vase, maşină de spălat rufe etc.). Aşadar, pe lângă televizor, sunt necesare: frigider, aragaz, hotă, maşină de spălat rufe. Suma minimă investită ar ajunge la 5900 lei.

Electronice necesare relaxarii în living

Spre deosebire de bucătărie, care poate fi dotată cu numeroase aparate electrocasnice, în living sunt necesare doar două sau trei aparate electronice. Acesta poate fi dotat cu televizor, calculator şi un sistem home cinema. Dacă luăm ca exemplu o familie cu venituri peste medie, atunci cu siguranţă orientarea acestora va fi către branduri recunoscute. Astfel, suma necesară pentru achiziţionarea unei plasme, a unui sistem home cinema (marca Philips) şi a unui computer ar fi de aproximativ 7000 lei.

Bucătăria, cel mai important spaţiu de dotat

De multe ori este necesar să se aleagă între un număr mai mare de electrocasnice dar de o calitate îndoielnică, şi cele strict necesare, dar de foarte bună calitate. Când nu se dispune de suma necesară, soluţia constă în efectuarea unui credit pentru nevoi personale. Dacă se optează pentru următorul pachet: combină frigorifică, cuptor încorporabil, plită, hotă, cuptor cu microunde, maşină de spălat vase şi robot de bucătărie, este necesară o sumă de cel puţin 8000 lei.

Dotarea cu electrocasnice şi electrice a băii

De regulă, în baie sunt neceseare mai puţine aparate electrice şi electrocasnice; prin urmare, aici se investeşte cel mai puţin în achiziţionarea lor. Dacă este necesar să stabiliţi un buget pentru achiziţionarea acestora, luaţi în calcul necesităţile familiei, deoarece, pe lângă achiziţia unei maşini de spălat rufe, poate fi nece¬sară şi cumpărarea unui uscător de rufe. De exemplu, dacă achiziţionaţi două produse marca Bosch, va trebui să investiţi aproximativ 3800 lei.

Alege cu Elena Buga, departament marketing Bosch Electrocasnice

Ce tip de frigider/combină frigorifică se recomandă pentru încăperile mici/mari?
În cazul garsonierelor sau apartamentelor mici sunt indicate aparatele frigorifice de 1,85 m înălţime. O soluţie ideală sunt combinele frigorifice Bosch, NoFrost, cu clasa de eficienţă energetică A+, Bosch KGN36Y42. Dacă sunteţi adeptul bucătăriilor moderne colorate, puteţi alege (la aceleaşi dimensiuni şi clasa de eficienţă energetică A+) o combină frigorifică ClolorGlass Bosch, disponibilă în 3 variante de culori: negru, roşu şi quartz. Pentru apartamentele spaţioase sunt potrivite combinele frigorifice cu înălţimea de 2 m, de exemplu Bosch KGN39Y42, clasa de eficienţă energetică A+ şi NoFrost. Dacă locuiţi la casă, puteţi opta pentru o combină Side by Side, dotată cu Minibar.

În ce măsură numărul membrilor familiei influenţează alegerea aparatului electrocasnic?
Numărul membrilor familiei este un factor determinant în alegerea aparatelor electrocasnice într-o casă. În funcţie de acest factor alegem dimensiunea aparatelor şi caracteristicile acestora. De exemplu, la alegerea unei maşini de spălat vase, o familie cu un copil mic este clar ¬interesată ca aparatul pe care îl va achiziţiona să aibă funcţia de igienizare, atât de practică în cazul spălării biberoanelor.

În cazul persoanelor cu un stil de viaţă sofisticat şi cu venituri mari, ce performanţe oferă cele mai noi modele de combine frigorifice/cuptoare?
Pentru persoanele cu gusturi exclusiviste sunt ideale combinele frigorifice sau combinele Side by Side cu uşi din sticlă colorată sau inox, încadrate în clasele de eficienţă energetică superioare, cu sistem electronic LCD-Touch-Premium integrat în sticlă, dotate cu funcţia HydroFresh, care păstrează fructele şi legumele proaspete de două ori mai mult timp, sau cu funcţia Holiday, pentru o funcţionare eficientă atunci când plecaţi în concediu. Tot pentru gusturi sofisticate sunt cuptoarele cu autocurăţare pirolitică, ce nu necesită curăţare, şi cu AutoPilot cu programe preselectate în funcţie de tipul preparatelor şi gusturile tale. În cazul în care mâncarea sănătoasă, gustoasă şi fină este o prioritate în casa dvs., cuptorul cu aburi încorporabil Bosch HBC26D553 este soluţia.

Pentru o familie mai puţin numeroasă, se justifică achiziţionarea unei maşini de spălat vase (din punctul de vedere al consumului de apă)?
Într-o bucătărie modernă, maşina de spălat vase este obligatorie, indiferent de spaţiul şi numărul de persoane din familie. Consumul de apă şi electricitate este un criteriu esenţial în alegerea maşinii de spălat vase. Bosch are soluţia perfectă pentru acest criteriu, şi anume maşina de spălat vase Bosch SMV69T20EU, clasa de eficienţă energetică A-20%, unică pe piaţa din România datorită tehnologiei cu Zeolith®, fiind necesară folosirea a doar 10 litri de apă la un ciclu de spălare pentru 14 seturi de vase – la spălarea manuală s-ar folosi, pentru aceeaşi încărcătură, 40 de litri de apă.

Ce soluţii se recomandă atunci când spaţiile sunt foarte mici şi nu permit amplasarea unor electrocasnice de dimensiuni obişnuite?
În cazul apartamentelor foarte mici sunt recomandate electrocasnicele compacte, ca de exemplu maşinile de spălat vase compacte încorporabile sau freestanding.

Cele mai citite

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu către jurnaliști, de Ziua Mondială a Libertății Presei

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri, cu prilejul Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, că activitatea de jurnalist, cu toate valenţele sale, are în sine...

Tragedie în Hunedoara! Un bărbat a murit după ce a fost împușcat accidental la o partidă de vânătoare

Un bărbat de 44 de ani a decedat după ce a fost împuşcat accidental în zona pieptului, în timpul unei partide de vânătoare desfăşurată...
Ultima oră
Pe aceeași temă