14.3 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecial"Dosarul Coliban" va fi redeschis

“Dosarul Coliban” va fi redeschis

Inchis in graba datorita influentelor sotiei sale, Coliban Irina, care este procuror-sef al DIICOT Brasov, dosarul de evaziune fiscala al afaceristului brasovean Tiberiu Coliban va fi redeschis dupa ce magistratii inspectori de la Bucuresti au constatat deficiente majore in modul in care au fost administrate si interpretate probele in acest caz.

Decizia magistratilor inspectori de a recomanda reluarea cercetarilor impotriva lui Tiberiu Coliban vine dupa ce “Romania libera” a sesizat faptul ca actele de evaziune fiscala ale acestuia au fost recompensate in mod grosolan cu NUP. In schimb, desi in urma cu o luna am aratat ca Irina Coliban ocupa ilegal functia de procuror-sef al Serviciului Teritorial DIICOT Brasov, Consiliul Superior al Magistraturii nu a schitat nici macar o reactie. Incurajata de tacerea CSM, Irina Coliban isi cauta acum refugiul pe un post caldut la Parchetul Curtii de Apel din aceeasi localitate.
Fosta presedinta a femeilor pesediste brasovene, Coliban si-a negociat functia de procuror-sef al Sectiei Urmarire Penala din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Brasov, ea fiind sustinuta in acest sens de procurorul general al Parchetului Curtii de Apel Brasov, dinozaurul cu carnet PCR Saramet Adrian Viorel. Tot acesta a pus o vorba buna si in noiembrie 2004, cand, fara sa fi detinut experienta minima de 6 ani ceruta de Legea 508/2004 pentru a ocupa sefia DIICOT Brasov, Irina Coliban a fost numita in aceasta pozitie. Decizia acestei promovari i-a socat pe multi magistrati din Brasov, mai ales ca Irina Coliban nu instrumentase nici un mare dosar de coruptie inainte. Si nu a facut-o nici dupa ce a preluat coordonarea DIICOT. A avut insa grija sa acopere infractiunile sotului, Tiberiu Coliban, lider al filialei locale a PSD si a altor afaceristi dubiosi cum ar fi Omar Hayssam.

Sotia – procuror, sotul – cercetat pentru afaceri ilegale

Procurorul Irina Coliban neaga ca sotul ei a fost subiectul unor cercetari penale privind desfasurarea jocurilor de noroc fara licenta si evaziune fiscala si nu recunoaste, evident, nici faptul ca a dat din coate ca sa obtina NUP pentru Tiberiu. Cercetat in dosarul 534/P/2003 de catre procurorul Catalin Borcoman, Tiberiu Coliban a scapat cu NUP gratie unei motivatii halucinante. Reprezentantul Parchetului Brasov a ajuns la concluzia ca, desi Coliban a exploatat mai multe aparate de joc mecanice pentru care nu detinea licente de la Comisia de Autorizare a Jocurilor de Noroc din cadrul Ministerului Finantelor Publice, acesta e nevinovat si chiar e… de buna-credinta. Borcoman a raportat urmatoarele: “simplul fapt ca licentele nu au fost eliberate nu este de natura a intregi latura subiectiva a infractiunii pentru care faptuitorul a fost cercetat”. Borcoman nu s-a mai obosit nici sa recupereze prejudiciul de aproximativ un miliard de lei adus bugetului de stat si nici nu a extins cercetarile la toate cele aproximativ 500 de aparate de joc pe care afaceristul Coliban le exploateaza si in prezent in Brasov si judetele limitrofe. La putin dupa ce a rezolvat acest dificil caz, procurorul Borcoman a fost avansat sef Serviciu Urmarire Penala la Parchetul Tribunalului Brasov. Toate aceste aspecte semnalate de ziarul nostru au fost confirmate de magistratii inspectori din PCSJ, care au propus redeschiderea dosarului amintit.

Cele mai citite

Cutremur în Serbia, la granița cu România

Un cutremur cu magnitudinea 4,4 s-a produs în această dimineaţă, la ora locală 8:42, în Serbia, la graniţa cu România, potrivit informaţiilor publicate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă