» Politia Constanta are datorii mari la Serviciul Judetean de Medicina Legala Constanta.
» Intarzierile la plata expertizelor au dus la tergiversarea cu anii a unor anchete.
Potrivit adinei florea, prim-procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta, exista mai multe situatii judiciare nefinalizate din cauza datoriilor pe care le are politia. "Am solicitat o situatie in acest sens de la Serviciul de Politie Rutiera, iar lista este bogata", a precizat prim-procurorul. In total, sunt 532 de dosare de infractiuni la regimul circulatie rutiera, ucideri din culpa si vatamari corporale din culpa. Ca si durata, cel mai vechi a fost inregistrat pe data de 13 aprilie 2008 si inca nu si-a gasit rezolvarea. Ultimul inregistrat este din data de 22 septembrie 2009. seful Serviciului Judetean de Medicina Legala, dr. Marius Popa, admite ca merge greu cu achitarea contravalorii lucrarilor de medicina legala de catre beneficiari.
"Politia are restante la noi, platile nu se fac la termen. In ceea ce priveste instantele, termenul impus este scurt, de multe ori mai scurt decat timpul alocat pentru elaborarea actului medical, potrivit legii. Termenul legal pentru elaborarea expertizei medico-legale este intre 7 si 10 zile, din momentul in care am toate informatiile cerute", a precizat dr. Popa. seful SJML a mai spus ca s-a intamplat sa primeasca si hartii avand ca termen data anterioara trimiterii acestora, insa au fost cazuri izolate. "Niciodata nu au fost depasiri din cauza noastra. Uneori si pacientii intarzie cu rezultatele. Pana acum nu am fost amendati pentru depasiri, pentru ca nu erau mari si nici din cauza noastra", a adaugat dr. Popa.
Personal insuficient
La Serviciul Judetean de Medicina Legala, volumul de munca a crescut cu 10% anul acesta in comparatie cu anul trecut. Schema de personal nu este suficienta, mai este nevoie de un anatomo-patolog, un medic autopsist si un asistent medical pentru cabinetul de consultatii. seful Inspectoratului Judetean de Politie, Aurelian Zaheu, recunoaste ca sunt probleme in ceea ce priveste datoriile catre Serviciul de Medicina Legala, insa sustine ca nu sunt sincope in ceea ce priveste luarea masurilor impotriva infractorilor.
Politia are datorii de 470 de mii de lei catre Serviciul Judetean de Medicina Legala. Aproximativ 380 de mii de lei sunt din anul acesta, iar restul, de anul trecut. In opinia Adinei Florea, prim-procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta, mai grava este situatia expertizelor judiciare. Sunt dosare de ani de zile nefinalizate, din cauza volumului mare de munca al Institutului National de Expertize Criminalistice. "Pentru ca nu poate face fata avalansei de solicitari, uneori ne da termene de rezolvare si de un an si jumatate", a precizat Adina Florea. Sunt expertize tehnice auto nefinalizate, dosare de ucideri din culpa si vatamari corporale din culpa, vechi de mai bine de trei ani, care nu au fost inca rezolvate. Cazuri nerezolvate are si Colegiul Medicilor Constanta.
Este vorba de situatii de persoane decedate ale caror familii imputa medicilor greseli in rezolvarea actului medical. Pentru acestea, s-au cerut investigatii suplimentare inclusiv de la Medicina Legala. "Avem 3-4 reclamatii pentru care nu am primit raspuns de la Institutul de Medicina Legala din Bucuresti. Sunt cazuri cu iz penal, care necesita timp", a precizat dr. Victorian Pastila, presedintele Comisiei de Malpraxis din cadrul Colegiului Medicilor Constanta.