27.1 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialDoi zimbri din Rezervația Hațeg au murit din cauza bolii limbii albastre

Doi zimbri din Rezervația Hațeg au murit din cauza bolii limbii albastre

Alţi doi zimbri au murit din cauza bolii limbii albastre, în Rezervaţia Haţeg-Silvuţ, din județul Hunedoara, după ce, în urmă cu două săptămâni, au murit alte trei animale, relatează Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Hunedoara, Horea Golea, a declarat, joi, că în urmă cu o zi au murit două femele zimbru, în vârstă de 2 şi 15 ani.

"Cele două femele au decedat în rezervaţie în prezenţa medicilor veterinari, care au luat probe pentru analize. Din păcate, până acum avem cinci zimbri morți, iar la primii doi analizele au confirmat deja existenţa bolii limbii albastre. Până la primul deces, când am bănuit existenţa bolii, toţi zimbrii au fost expuşi deoarece boala se transmite prin muşcătură de ţânţar, iar deratizările şi măsurile conform indicaţiilor medicilor au fost făcute după. Medicii veterinari spun că animalele pot trece prin boală, la fel cum oamenii se însănătoşesc după o gripă puternică", a declarat Golea.

Potrivit acestuia, în continuare starea celor opt zimbri rămași în rezervaţie este supravegheată atât de medicii veterinari cu care Direcţia Silvică Hunedoara are contract, cât şi de reprezentanţii Direcției Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA).

Reprezentanții DSVSA Hunedoara au anunțat, marți, că în județ a fost declarată "zonă de restricție", după ce au fost confirmate două focare de boala limbii albastre, în rezervația de zimbri Haţeg-Silvuţ și într-o gospodărie din Petroşani.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sivice Hunedoara declara că în decurs de mai puţin de o lună trei din cei 13 zimbri din rezervaţia Haţeg-Silvuţ au murit, iar medicii veterinari au luat probe şi le-au trimis la Bucureşti pentru analize. Zimbrii care au murit aveau 5 şi 10 ani, iar al treilea era un pui de un an şi câteva luni.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor informa, în urmă cu o săptămână, că 21 animale au murit în România din cauza bolii limbii albastre, aceasta afectând în prezent 935 de animale din 158 de comune.

Primul caz de boala limbii albastre în România a fost diagnosticat în 22 august, în judeţul Buzău.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă