12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialDoi libanezi, cercetați de DNA pentru prejudicierea statului român cu peste 14,4...

Doi libanezi, cercetați de DNA pentru prejudicierea statului român cu peste 14,4 milioane de lei

Doi cetățeni de origine libaneză, Bou Ezzedinne Maher şi Abou Ezz El Ddine Oussama, administratori ai unei societăți comerciale, au fost trimiși în judecată de DNA, pentru evaziune fiscală și spălare de bani. 

”În perioada 01.07.2008 – 31.12.2009, inculpații Bou Ezzedinne Maher şi Abou Ezz El Ddine Oussama, în calitate de administratori de fapt ai unei societăți comerciale, s-au sustras de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, prin omisiunea evidenţierii în actele contabile a activităţilor economice efectuate şi a veniturilor realizate dar şi prin evidenţierea unor cheltuieli fictive, cauzând astfel bugetului de stat un prejudiciu de 14.460.958 lei.

În aceeași perioadă, în mod repetat şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, au retras în numerar din conturile bancare ale societăţii, pe baza unor documente falsificate suma de 5.243.556 lei, din care 4.589.000,00 lei – achiziţii persoane fizice, 326.000,00 lei – eliberare numerar, 328.556 lei – diferenţă nejustificată plată salarii, cunoscând că banii provin din săvârşirea unei infracţiuni”, arată DNA.

Conform rechizitoriului procurorilor, în perioada 01.07.2008 – 31.12.2009, inculpaţii Bou Ezzedinne Maher, Abou Ezz El Ddine Oussama, în calitate de administratori de fapt ai unei societăți comerciale, ar fi conceput, dezvoltat şi pus în aplicare un mecanism, prin care au urmărit şi realizat, prejudicierea bugetului consolidat al statului, folosind metoda neevidenţierii sau a evidenţierii parţiale în contabilitate a operaţiunilor comerciale desfăşurate.

Planul ar fi fost conceput în linii generale de către inculpatul Bou Ezzedinne Maher, care ar fi folosit această metodă o perioadă mai lungă de timp, prin persoane interpuse, de regulă, rude apropiate, în care are încredere deplină, în calitate de asociaţi sau administratori ai societăţilor comerciale.

După înfiinţarea sau preluarea unei societăţi comerciale existente, administratorii de drept l-ar fi împuternicit pe inculpatul Bou Ezzedinne Maher să reprezinte respectiva societate în relaţiile comerciale cu partenerii, precum şi în relaţiilor cu unităţile bancare. O parte dintre aceste societăţi comerciale ar fi fost cedate ulterior, către persoane de cetăţenie arabă, pentru a transfera responsabilitatea asupra acestora.

Aceasta ar fi fost situaţia şi în cazul activităţii derulate prin intermediul SC QUICKLITE DISTRIBUTION SRL, această firmă desfăşurând activităţi comerciale numai în perioada în care ar fi fost controlată de cei doi inculpați.

Sumele de bani, astfel rezultate, ar fi fost folosite la efectuarea de achiziţii intracomunitare prin firmele din grup, produsele fiind ulterior comercializate pe piaţa internă de către SC QUICKLITE DISTRIBUTION SRL, fără ca această societate să raporteze entităţilor fiscale valoarea livrărilor pe teritoriul naţional.

Banii obţinuţi din comercializarea produselor ar fi fost rulaţi prin conturile firmelor din grup, inclusiv prin folosirea unor scheme “tip fuior”, cu scopul de a se pierde urma banilor, dar şi adevărata provenienţă a mărfurilor. Din conturile acestor societăţi, banii ar fi fost retraşi în numerar, ar fi fost efectuate schimburi valutare şi numeroase plăţi externe.

Activitatea infracţională constând în sustragerea cu intenţie de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat, a cauzat un prejudiciu în cuantum de 14.460.958 lei, constând în TVA şi impozit pe profit.

În cauză s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurator atât asupra unor bunuri imobile cât și asupra sumelor deţinute în conturile bancare de către inculpații BOU EZZEDINNE MAHER şi ABOU EZZ EL DDINE OUSSAMA.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul IGPR – Direcția de Investigare A Fraudelor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se lua față de cei doi inculpați măsura arestării preventive.

Cele mai citite

Raiffeisen Bank încheie primele luni ale anului cu 390 milioane de lei profit

Raiffeisen Bank a raportat în T1 2024 un profit de aproape 390 milioane lei ca urmare a majorării cheltuielilor operaționale, creșterii costurilor cu personalul,...

Cetățeanul afgan care a rănit doi polițiști de frontieră, arestat pentru 30 de zile

Bărbatul din Afganistan, în vârstă de 22 de ani, care a rănit, în noaptea de 1 mai, doi poliţişti de frontieră, a fost arestat...

Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României au scăzut în luna aprilie

Rezervele valutare la Banca Naţională a României totalizau 62,511 miliarde de euro la data de 30 aprilie 2024, în scădere cu 2,7% comparativ cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă