4.6 C
București
vineri, 29 noiembrie 2024
AcasăSpecialDocumente false folosite la restituiri de terenuri

Documente false folosite la restituiri de terenuri

Procurorii de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus inceperea urmaririi penale impotriva lui Radu Fotino, cel care, anul trecut, a revendicat 26,6 hectare din terenul pe care se construia cartierul „Henri Coanda”. In dosarul penal, Agentia Nationala pentru Locuinte este parte vatamata.

Datorita cererilor de revendicare a unor importante suprafete de terenuri, la sfarsitul anului trecut au fost sistate lucrarile de constructie a caselor cu credit ipotecar din cartierul „Henri Coanda”, cu toate ca fusesera incheiate cateva sute de contracte de construire. Pagubele totale insumate, suferite de ANL pentru necontinuarea lucrarilor de santier si angajarea unor lucrari de conservare, dar si de persoanele fizice care contractasera lucrari cu credite se ridica la cateva sute de mii de euro. Detinatorii de loturi de teren din „Henri Coanda” s-au constituit in asociatii ale pagubitilor cheltuind sume apreciabile pe procese si alte actiuni in sprijinul reluarii lucrarilor de constructie.

Deocamdata, tot pagubitii platesc

Deblocarea lucrarilor de santier s-a facut abia in august anul curent cand, dupa judecarea unei cereri de ordonanta presedintiala depusa de ANL, instanta a decis reluarea imediata a lucrarilor. La scurt timp dupa aceasta, ANL a obtinut o noua autorizatie de construire, iar detinatorii de loturi au fost anuntati ca vor trebui sa semneze acte aditionale la contract datorita majorarii preturilor la locuinte cu 5%. Majorarile de preturi pentru casele care urmeaza sa fie finalizate pe loturile din Voluntari sunt probabil urmarea unor factori cumulati rezultati din intarzierile foarte mari ale proiectului, renegocierea unor contracte cu unii constructori, inflatie, majorari de preturi la materiale, lipsa de fonduri. ANL a contactat cele 11 firme care aveau contracte incheiate cu aceasta pentru executarea lucrarilor de constructie a caselor din zona Voluntari a cartierului si le-a solicitat punctul de vedere in ceea ce priveste reluarea lucrarilor de constructii. In urma discutiilor si comunicarilor dintre agentie si aceste firme, a rezultat faptul ca doar trei dintre acestea doresc sa continue lucrarile contractate deja, in cazul celorlalte firme procedandu-se la cesionarea lucrarilor ce le reveneau prin contractele initiale catre alte societati de constructii.

"Prejudicii grave”

Prin adresa din 21 noiembrie 2006, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a informat Agentia Nationala pentru Locuinte asupra stadiului cercetarilor in dosarul nr. 78/P/2006 in care ANL figureaza ca parte vatamata din cauza prejudiciilor aduse de actiunile lui Ioan Radu Fotino (persoana care a revendicat 26,6 hectare in zona Voluntari a cartierului "Henri Coanda”). Potrivit adresei mentionate mai sus, prin rezolutia din data de 16 noiembrie a.c. a Parchetului, "s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de Ioan Radu Fotino pentru savarsirea infractiunilor de fals, fals intelectual si uz de fals”. Dupa cum se stie, acesta a solicitat retrocedarea unor suprafete de teren din zona Voluntari a cartierului "Henri Coanda” in baza unor documente a caror validitate legala a fost pusa sub semnul intrebarii in urma sesizarilor Agentiei si ale avocatilor Asociatiei Detinatorilor de Lot in cartierul "Henri Coanda”. "Utilizarea acestor documente de catre Ion Radu Fotino a determinat suspendarea temporara a lucrarilor de constructie in zona Voluntari si, implicit, nefinalizarea la timp a locuintelor prevazute a se construi in acest cartier, fapt care a adus grave prejudicii agentiei si beneficiarilor”, se mentioneaza in adresa trimisa de Parchet catre ANL.

Sute de milioane de euro pentru utilitati

In prezent, se afla in constructie peste 140 de locuinte, aflate in diverse stadii de executie. Pentru intreg ansamblul, Agentia Nationala pentru Locuinte a semnat deja aproape 1.000 de contracte de mandat si peste 500 de contracte de construire. Valoarea totala a proiectului a fost estimata la peste 210 milioane euro, din care mai bine de 120 milioane euro fiind destinate lucrarilor de drumuri si utilitati. Autoritatile locale au incheiat contracte, inca de la inceputul acestui an, pentru realizarea drumurilor interioare si tehnologice pentru cartierul "Henri Coanda”. Initial, ansamblul de locuinte „Henri Coanda” era proiectat sa se construiasca pe un teren cu suprafata de 104 hectare, amplasat in partea de nord a Capitalei, in zona complexului Sere Pipera – Aeroportul Baneasa Ð orasul Voluntari. Terenul era impartit in doua zone, aflate in administrarea Primariei Sectorului 1 – Bucuresti si orasului Voluntari, judetul Ilfov. Astfel, 50,9 ha apartineau sectorului 1 al Municipiului Bucuresti si alte 53,3 hectare orasului Voluntari. Proiectul cartierului prevedea constructia a 1.158 de case, dintre care 816 locuinte individuale, 178 locuinte cuplate si 164 locuinte insiruite.

Cele mai citite

Protestele împotriva lui Călin Georgescu continuă. Ambasada SUA a reacționat la situația creată

Iau amploare protestele după intrarea în turul doi a lui Călin Georgescu. Mii de tineri au ieşit din nou în stradă, aseară, şi i-au...

Ședința CSAT a luat sfârșit

Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care a avut pe agendă analiza unor posibile riscuri la adresa securităţii naţionale generate de acţiunile unor...

Cleveland Cavaliers pierde în fața lui Atlanta Hawks într-un meci spectaculos de NBA cu 259 de puncte

Cleveland Cavaliers a suferit al doilea eșec al sezonului, pierzând pe teren propriu în fața Atlanta Hawks cu scorul de 124-135, într-un meci intens...
Ultima oră
Pe aceeași temă