30.3 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSpecialDNA: Nastase-Melinescu, intelegere de tip mafiot

DNA: Nastase-Melinescu, intelegere de tip mafiot

In ciuda dezmintirilor, Adrian Nastase l-a promovat pe Ioan Melinescu ca sef peste Spalarea Banilor. Dana Nastase a propus depunerea a 400 mii de dolari in transe de 9.000, pentru a nu intra in vizorul Oficiului pentru Prevenirea Spalarii Banilor.
O stenograma a sedintei de Guvern din decembrie 2000 (in care Melinescu a fost promovat ca sef al Oficiului pentru Prevenirea Spalarii Banilor) arata ca Nastase mintea atunci cand a declarat ca nu-l stia pe Ioan Melinescu inainte de a deveni prim-ministru: "A confirmat ca il cunoaste si, mai mult, ca Ioan Melinescu este singurul care ii poate asigura in acel moment ca la Oficiu lucrurile merg bine", se arata in rechizitoriul procurorilor.
Judecat in dosarul "Matusa Tamara", fostul premier Adrian Nastase nu recunoaste ca a promovat un functionar pentru a face pierduta o sesizare a unei banci care viza o tranzactie a sotiei sale.
Alti martori citati la audieri, precum serban Mihailescu si Mihai Tanasescu, au declarat ca nu isi aduc aminte ce s-a discutat la respectiva sedinta de guvern. Numai Ovidiu Grecea a recunoscut ca Nastase a facut lobby pentru numirea lui Melinescu in functia de sef al Oficiului.
Procurorii anticoruptie caracterizeaza relatia stabilita intre Nastase si Melinescu fiind "de tip mafiot", tacita, bazata pe sugestii subtile.
Conform rechizitoriului, denuntatorul Genica Boerica si inculpatul Ristea Priboi foloseau un argou, "varul" fiind numit Melinescu si "seful" Adrian Nastase. Pentru toate afirmatiile sale, Boerica a fost testat cu detectorul de minciuni, dovedindu-se ca in mare parte spune adevarul.
Ioan Melinescu a recunoscut ca il stia pe Ristea Priboi de 30 de ani, din perioada cand ambii erau ofiteri de politie.
Un martor al procesului, Tesu Sorin, fost sef de cabinet al lui Adrian Nastase, a aratat ca Daniela Nastase a pus problema depunerii sumei de 400.000 de dolari in transe de cate 9.000 de dolari (tocmai pentru a nu se raporta tranzactia catre Oficiu).
Intr-un comunicat, fostul premier sustine ca el l-a schimbat din functie pe Melinescu patru ani mai tarziu. Nastase nu spune ca, imediat dupa revocarea "protejatului", acesta a fost numit consilier al primului ministru pe probleme de spalare a banilor.
In timpul urmaririi penale, Adrian Nastase nu a vrut sa dea nici o declaratie si a depus un memoriu.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 829: Kievul acuză Moscova că a lansat peste 100 de rachete și drone asupra infrastructurii esențiale

Rusia a tras peste 100 de rachete şi drone asupra infrastructurii esenţiale şi centralelor electrice din Ucraina noaptea trecută, a anunţat armata aerului ucraineană.''Inamicul...

Sfatul de campanie al lui Bode pentru candidații PNL din Giurgiu

Secretarul general al PNL, Lucian Bode, i-a îndemnat pe candidaţii partidului la alegerile locale în Giurgiu să vorbească în campania electorală despre proiectele de...

Cum ar putea Nicușor Dan să elimine și mafia din fotbal

Ilustrație: Marian Avramescu Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, se laudă în campania electorală pentru un nou mandat de edil-șef că a oprit mafia...
Ultima oră
Pe aceeași temă