20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialDNA: Hrebenciuc şi-a recunoscut parţial faptele, dosarul este la final. Citește STENOGRAMELE

DNA: Hrebenciuc şi-a recunoscut parţial faptele, dosarul este la final. Citește STENOGRAMELE

Viorel Hrebenciuc şi-a recunoscut parţial faptele de care este acuzat, arată într-un nou referat procurorii DNA, care se pregătesc să finalizeze dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri şi să îl trimită în instanţă, informează Mediafax.

În documentul citat, anchetatorii arată că, "inculpaţii Hrebenciuc Viorel, Hrebenciuc Andrei, Adam Ioan, Bengescu Dan Costin au recunoscut în parte săvârşirea infracţiunilor de care sunt acuzaţi".

Citește și: Stenograme Dosarul Defrișărilor: Hrebenciuc era "Spitalul", dosarele – "plăcinte", iar aranjamentele – "internări"

"Paltin Gheorghe Sturdza nu a recunoscut săvârşirea vreunei infracţiuni. Adam Ioan a formulat denunţ în prezenta cauză, prin care a arătat că i-a oferit mită judecătorului Ordog Lorand Andras pentru obţinerea deciziei 231/2012 a Tribunalului Covasna. Kadas Iosif, Poenaru Jănică şi Iacob Sorin Ioan nu au recunoscut comiterea faptelor de care sunt acuzaţi", au scris procurorii DNA în referatul citat.

Anchetatorii au mai arătat că, de la data solicitării ultimelor prelungiri sau de la data luării măsurii arestului preventiv faţă de judecătorul Andras Lorand Ordog, s-au analizat şi exploatat mediile de stocare a datelor informatice, au fost audiaţi mai mulţi martori şi inculpaţi, s-au transcris convorbiri telefonice şi ambientale ridicate de la Gheorghe Paltin Sturdza, cu ocazia percheziţiei domiciliare din 15 octombrie 2014. De asemenea, inculpaţii au fost fie confruntaţi, fie puşi să reconstituie unele etape din parcursul infracţional, iar în dosar s-a dispus extinderea urmăririi penale pentru senatorul Tudor Chiuariu.

Procurorii au instituit sechestrul asigurător pe bunurile mobile şi imobile ale celor cercetaţi în dosar şi au cerut declasificarea MSN (MicroSoft Network – n.r.) în cazul unora dintre inculpaţi.

Dosaru, aproape de finalizare

Anchetatorii au mai arătat în referat că volumul datelor informatice din dosar care trebuie verificate este uriaş, de peste 10.000 de gigabytes, respectiv 10 terabytes, şi că trebuie să îi ducă în teren pe Paltin Sturdza şi Gabriela Zaharia, "pentru a indica locul în care au fost cu Adam Ioan, în apropierea locuinţei inculpatului Ordog Lorand Andras".

După finalizarea acestor etape, procurorii vor redacta rechizitoriul şi vor transmite dosarul instanţei supreme, pentru a fi repartizat unui complet de judecată.

Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, că dosarul este în curs de finalizare şi s-a cerut prelungirea măsurilor preventive faţă de cei cercetaţi doar pentru 15 zile, întrucât anchetatorii au considerat că perioada este suficientă pentru a finaliza ultimele acte de urmărire în dosar. Printre aceste acte procedurale ar fi: analizarea documentelor şi înscrisurilor ridicate cu ocazia percheziţiilor din 15 şi 21 octombrie 2014, analizarea corespondenţei electronice sau redarea tuturor înregistrărilor audio-video făcute de Paltin Sturdza.

În 10 ianuarie, procurorii au cerut instanţei supreme prelungirea cu 15 zile a măsurilor preventive pentru Andrei Hrebenciuc, Ioan Adam, Gheorghe Paltin Sturdza, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Ordog Lorand Andras, Jănică Poenaru şi Sorin Ion Iacob. Anchetatorii nu au solicitat la acel moment şi prelungirea măsurii arestului preventiv în cazul fostului deputat PSD Viorel Hrebenciuc, al cărui mandat expiră în 26 ianuarie.

În urma deciziei instanţei, a fost prelungită măsura arestului prenventiv pentru Bengescu (până în 29 ianuarie), Kadas (până în 29 ianuarie), Ordog (până în 30 ianuarie), Adam (până în 2 februarie), Sturdza (până în 5 februarie) şi arestul la domiciliu pentru Iacob (până în 29 ianuarie), Poenaru (până în 29 ianuarie) şi Andrei Hrebenciuc (până în 4 februarie).

Dosarul vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani. Grupul infracţional ar fi fost constituit în aprilie 2013, de Viorel Hrebenciuc, împreună cu Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza şi Dan Costin Bengescu, care urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor. Grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienţa banilor. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Gheorghe Paltin Sturdza a reuşit să intre în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.

Din 10 ianuarie este cercetat în dosar şi senatorul Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, în cazul căruia procurorii DNA Braşov au luat măsura controlui judiciar, până în 8 februarie, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Iniţial, procurorii i-au adus la cunoştinţă că este acuzat că ar fi stabilit să primească 2,5 milioane de euro, pentru intervenţii privind retrocedarea în cazul lui Gheorghe Paltin Sturdza, banii fiind disimulaţi prin încheierea unui contract de asistenţă juridică. Chiuariu ar fi discutat să intervină la funcţionari de la Comisia Judeţeană de aplicare a legilor fondului funciar din Prefectura Bacău, RNP Romsilva – Direcţia Silvică Bacău şi Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bacău, "cu scopul de a-i determina pe aceştia fie să urgenteze, fie să-şi îndeplinească în mod defectuos (ex. să nu exercite acţiuni în justiţie) atribuţiile de serviciu privind punerea în executare a unei decizii a Tribunalului Covasna".

În 15 ianuarie, procurorii au extins urmărirea penală în cazul lui Tudor Chiurariu, acuzându-l că i-a cerut trei milioane de euro lui Gheorghe Paltin Sturdza, pentru a obţine pentru acesta din urmă, prin traficarea influenţei asupra unor funcţionari din judeţul Bacău, un teren de aproximativ 6.000 de hectare de pădure.

În dosarul retrocedării sunt urmăriţi penal şi senatorii Dan Şova şi Ilie Sârbu, precum şi directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu.

Cele mai citite

Ungaria a rămas în urma României la PIB-ul pe cap de locuitor

"România a întrecut Ungaria la PIB-ul pe cap de locuitor, iar românii sunt cu mult înaintea maghiarilor la consum", scrie, într-o analiză pentru Portfolio.hu,...

Kremlinul spune că legăturile dintre Moscova și Beijing vor continua

Kremlinul a ignorat o călătorie în China a secretarului de stat american Antony Blinken, în timpul căreia acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la...

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă