15.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialFiica baronului de Prahova, urmărită penal, în dosarul privind înstrăinarea Ciuperceasca

Fiica baronului de Prahova, urmărită penal, în dosarul privind înstrăinarea Ciuperceasca

Fiica baronului suspendat de Prahova, Andreea Cosma, ar fi autentificat ilegal contractele de vânzare-cumpărare prin care SC Plopeni Industrial Parc SA a înstrăinat mai multe imobile ce făceau parte din activul Ciuperceasca, au arătat procurorii DNA, în comunicatul în care anunță începerea urmăririi penale față de Cosma, precum și față de fostul șef al CJ Prahova Florin Anghel și fostul șef al CA al SC Plopeni Industrial Parc. 

Astfel, Andreea Cosma, fiica lui Mircea Cosma și notar public, este cercetată pentru complicitate la abuz în serviciu, pentru că a acceptat să autentifice contractele de vânzare cumpărare prin care SC Plopeni Industrial Parc SA a înstrăinat mai multe imobile ce făceau parte din activul ''Ciuperceasca'', fără respectarea dispozițiilor legale în vigoare privind achizițiile publice și fără a se ține seama nici măcar de valorile minimale ce trebuiau a fi avute în vedere potrivit studiului de evaluare 

Potrivit DNA, "Cazarma 1375 Ciuperceasca" situată în județul Prahova era, la data faptelor, parte a SC Plopeni Industrial Parc SA, agent economic cu capital integral de stat având ca unic acționar CJ Prahova. În anul 2007 acesta avea, conform măsurătorilor cadastrale, o suprafață totală de 402.412 mp, din care 388.245,47 mp — teren fără construcții-pădure și 14.166,53 mp teren cu construcții.

"În 2008, Dănuț Cornea a procedat la înstrăinarea activului ''Ciuperceasca'' aparținând SC Plopeni Industrial Parc SA prin negociere, încălcându-și atribuțiile ce-i reveneau în calitate de președinte al CA, în sensul că a semnat un număr de 9 contracte de vânzare-cumpărare, prin care a înstrăinat loturi din ''Ciuperceasca'', fără că bunurile vândute să fi fost evaluate, fără desfășurarea unei licitații publice, fără a fi împuternicit de Adunarea Generală a Acționarilor mandatată special de CJ, fără viză de control financiar preventiv propriu, sustrăgând operațiunea economică de la controlul de legalitate și regularitate și în baza unei procuri emise cu depășirea competențelor și cu încălcarea dispozițiilor legal", se arată în comunicat.

Procurorii susțin că Dănuț Cornea a fost determinat de președintele CJ Prahova de la acea dată, Florin Anghel, să emită o procură autentificată, cu depășirea competențelor legale, prin care l-a împuternicit pe acesta să vândă integral activul ''Cazarma 1375 — Ciuperceasca'' către toate persoanele, prin negociere, cu precizarea unei valori minime care însă nu fusese stabilită printr-un raport de evaluare întocmit în vederea vânzării, așa cum era prevăzut în procedurile legale.

Prin încheierea unui număr de 9 contracte de vânzare-cumpărare, în perioada 11 iunie 2008 — 4 iulie 2008, prejudiciul cauzat prin vânzarea activului ''Ciuperceasca'' este de peste 17,6 milioane lei, reprezentând diferența între valoarea de preluare a bunurilor vândute și prețul vânzării.

Totodată, precizează DNA, activitățile menționate au dus la obținerea unor foloase necuvenite de către reprezentanții mai multor societăți care au achiziționat diverse părți ale activului menționat la valori sub prețul de piață practicat în perioada respectivă.

În plus, procurorii au constatat că, în perioada decembrie 2005 — iulie 2008, Dănuț Cornea a prejudiciat SC Plopeni Industrial Parc SA prin aceea că a semnat un contract de servicii, temei pentru plata a peste 55.000 lei, având ca obiect investiții care nu erau benefice societății, cu o valoarea mai mare decât cea prevăzută în buget, în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, document sustras de la controlul de legalitate și regularitate; a semnat un contract de lucrări, temei pentru plata a aproape 32.000 lei, având o valoare mai mare decât cea prevăzută în buget, în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, document sustras de la controlul de legalitate și regularitate; a semnat un contractul de lucrări, temei pentru plata a aproximativ 830.000 lei, având ca obiect investiții la un bun care nu aparținea societății și nu erau benefice activității acesteia, la o valoare mai mare decât cea estimată; a angajat societatea la plata unor servicii de consultanță juridică și contabilă, în baza a 8 contracte și a unui act adițional, documente pe care le-a semnat fără existenta unor referate de necesitate și fără a fi vizate pentru control financiar preventiv propriu, fără desfășurarea unei proceduri de achiziție publică.

DNA menționează că, în acest mod, societatea a fost păgubită cu aproape 155.000 lei, fiind obținute foloase necuvenite pentru părțile contractante.

Prejudiciul total produs în dauna SC Plopeni Industrial Parc SA este de aproape 18,7 milioane lei (în care este inclus prejudiciul cauzat prin vânzarea activului ''Ciuperceasca'').

Cele mai citite

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii din Qatar

„ Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România în acest moment. Eu sper din...

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...
Ultima oră
Pe aceeași temă