16.9 C
București
vineri, 11 octombrie 2024
AcasăSpecialDNA: Directorul Aeroportului Cluj, trimis în judecată într-un dosar de luare de...

DNA: Directorul Aeroportului Cluj, trimis în judecată într-un dosar de luare de mită, ar fi primit o casă de 764 mp, pentru a acoperi urmele unui contract atribuit fără licitaţie

Directorul general al Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj Napoca  David Ioan Ciceo, și administratorul unei firme, Ioan Bene, au fost trimiși, luni, în judecată de Direcția Națională Anticorupție (DNA), pentru luare de mită. În rechizitoriu, procurorii anticorupție precizează că David Ciceo ar fi primit o casă de 764 mp, pe care ar fi înscris-o pe numele părinților, informează Digi24.

Potrivit rechizitoriului trimis de către procurorii DNA spre judecare, Ciceo, Bene şi Uioreanu ar fi încercat să acopere urmele unui contract atribuit ilegal, realizând actele aferente când lucrările erau deja executate. Lucrările pentru etapa a doua a proiectului de extindere a pistei, atribuite firmei lui Ioane Bene fără licitaţie, ar fi fost demarate la finele lunii octombrie, în 2013, şi finalizate în martie 2014. Cu toate acestea, abia în data de 11 aprilie 2014, Aeroportul Internaţional publica un anunţ de atribuire pentru lucrări deja executate integral.

 

„Aeroportul Internaţional «Avram Iancu» Cluj RA, în calitate de autoritate contractantă, a publicat anunţul de atribuire nr. 177756/11.04.2014 prin care a făcut public faptul că, contractul «Proiectare şi execuţie platformă de staţionare aeronave Apron 4» a fost atribuit asocierii SCC N. SA – SC I. S. SRL- SC G.A. SRL, sens în care a fost încheiat contractul nr. 61/07.03.2014 la o valoare de 15.809.458,56 lei”, se arată în rechizitoriu.

În data de 8 mai 2014, la aproape două luni de la finalizarea lucrărilor, arhitectul şef şi preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, ar fi emis şi autorizaţia de construire pentru lucrările deja executate, moment în care Ioan Bene ar fi dispus întocmirea actelor necesare, „pentru a putea face încasări ale lucrărilor ce erau demult executate şi finalizate, încasarea contravalorii acestora fiind, în mod evident, urmărită cu ardoare de persoanele interesate, de unde şi rapiditatea cu care au fost întocmite actele privind situaţiile de lucrări, verificări, facturi, la un moment imediat următor după eliberarea autorizaţiei”, arată procurorii.

Patru zile mai târziu, în 12 mai 2014, Uioreanu l-ar fi chemat la sediul instituţiei pe Ioan Bene, căruia i-ar fi comunicat că CJ va face în cursul zilei o plată de 18 miliarde de lei către regia aeroportului. Odată ce a aflat despre acest fapt, Bene l-ar fi apelat pe David Ciceo şi i-ar fi cerut să verifice daca au intrat banii, directorul aeroportului promiţând că, în situaţia în care cele comunicate de confirmă, de îndată, îi va face la rândul său, plata, potrivit DNA.

Lucrările la aeroport s-au desfăşurat în trei etape. În 2011, asocierea din care făcea parte şi firma lui Ioan Bene a câştigat licitaţia pentru finalizarea şi întreţinerea lucrării „Pistă de decolare aterizare de 3.500 m etapa 1 şi suprafeţe de mişcare aferente” la un preţ de 32.436.982,99 euro, durata contractului fiind stabilită la trei ani, respectiv până la 5 septembrie 2014.  Lucrările au fost finalizate în octombrie 2013, după ce la contract au mai apărut 24 de acte adiţionale care au făcut ca suma totală a contractului să treacă de 42 de milioane de euro. După acest prim succes, Ioan Bene, prin firma sa SC N. SA, s-ar fi arătat interesat de continuarea lucrărilor şi pentru a doua etapă a proiectului, arată anchetatorii.



 

În schimbul acestui favor, David Ciceo ar fi primit o casă, ulterior finisată de firma lui Bene. Pentru a nu atrage atenţia, rechizitoriul arată că, iniţial, imobilul ar fi fost înscris pe numele părinţilor lui David Ciceo, ”„iar finalmente, după o întreagă succesiune de acte juridice, determinată, în parte, de decesul lui C.G., atribuit exclusiv mamei sale”. Din probele de la dosar rezultă că David Ciceo ar fi primit o construcţie edificată pe trei nivele – regim S+P+2E, în suprafaţa totala de 764,21 mp.

„Pentru a ascunde primirea respectivului imobil în condiţii ilicite, acesta a fost înscris pe numele părinţilor inculpatului C.D.I. [n.r David Ciceo] la data de 18.10.2012, data la care a fost încheiat contractul autentic de vânzare cumpărare în care s-a consemnat că părinţii inculpatului au cumpărat proprietatea pentru suma totală de 690.000 lei. La data tranzacţiei, imobilul nu era finisat şi nici racordat la reţele de energie electrică, apă canal, etc”, se mai arată în rechizitoriu.

În ceea ce-l priveşte pe Horea Uioreanu, acesta ar fi primit constant sume de bani de la omul de afaceri, pe parcursul perioadei octombrie 2012 – mai 2014, cauză în care fostul preşedinte al CJ a fost deja cercetat şi condamnat, susţin procurorii DNA.

Până la finalizarea cercetărilor, procurorii au dispus luarea de măsuri asiguratorii în ceea ce-l priveşte pe David Ciceo. Astfel, s-a pus sechestru pe imobilul primite de către Ciceo de la omul de afaceri Ioan Bene. Măsura a fost contestată, dar respinsă de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Cluj.

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Liban: 22 persoane au fost ucise și 117 rănite în două atacuri israeliene asupra Beirutului

Cel puţin 22 de persoane au fost ucise şi 117 au fost rănite în două lovituri israeliene la Beirut, joi seara, potrivit unui nou...

Categoria Fugi d-acia

Ion Iliescu, fost președinte al României despre celebrul lui zâmbet: „Am un zâmbet de Dacie”. Source link

Principele Radu al României este în vizită în Polonia

În zilele de joi, 10 octombrie, și vineri, 11 octombrie 2024, Alteța Sa Regală Principele Radu se află într-o vizită în Republica Polonă, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă