7.4 C
București
vineri, 31 martie 2023
AcasăSpecialConsilierii PMB, despre acuzațiile de mită: „Eu, never-ever! Dar poate alții se...

Consilierii PMB, despre acuzațiile de mită: „Eu, never-ever! Dar poate alții se simt cu musca pe căciulă”

Consilieri ai Primăriei Capitalei resping acuzațiile DNA că luarea de mită ar fi o „practică notorie“ la nivelul instituției, dar Consiliul General nu a ieșit public pentru a se apăra de ștampila generală de corupție pusă de procurori.

Două fraze dintr-un referat al Direcției Naționale Anticorupție în dosarul Apa Nova dau o  lovitură năprasnică de imagine administrației publice bucureștene, aruncând suspiciuni de corupție asupra întregului corp al Consiliului General al Municipiului București.

„La nivelul Consiliului General al mun. Bucureşti toţi consilierii primesc sume de bani pentru votul acordat în cadrul şedinţelor unde se aprobă proiecte cu miză patrimonială sau aflate în afara cadrului legal. Aceasta este o practică notorie în mediu“, scriu procurorii DNA – Serviciul Teritorial Ploiești, în referatul prin care propun arestări în dosarul Apa Nova, făcut public  la sfârșitul săptămânii trecute. Documentul este oficial și a fost făcut public de către biroul de presă al DNA.

Așadar, nu există niciun semn de întrebare cu privire la proveniența și veridicitatea sa.

Astfel, cu primarul general Sorin Oprescu în arest preventiv, sub acuzații de luare de mită, cu primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, an­­chetat pentru corupție și cu sechestru pe avere, cu un număr crescând de angajați și consilieri acuzați de grave fapte de corupție, imaginea administrației Capitalei este din nou pătată.

Deși de această dată acuzația privește întreg Consiliul General și îi atinge pe fiecare dintre consilieri, până la momentul publicării acestui articol nu a existat o luare de poziție din partea instituției pentru a contracara afirmațiile procurorilor.

România liberă a stat de vorbă cu câțiva dintre cei 54 de consilieri ai Primăriei Generale  pentru a le cere un punct de vedere referitor la ștampila „corupție“ pusă pe întreg Consiliul.

Toți au negat că li s-ar fi oferit vreodată mită, dar au recunoscut că le-au ajuns la urechi zvonuri legate de această practică.

„Poate unii se simt cu musca pe căciulă“

Consilierul general Mihai Pieptan, PSD, aflase ieri despre acuzațiile procurorilor și, potrivit spuselor sale, spera să fi fost vorba despre o greșeală de exprimare.

„În cazul meu, never-ever. Nici nu mi-a propus nimeni, nici nu știu de o astfel de practică. Ar trebui să luați legătura cu colegii de la comisiile de patrimoniu, urbanism, economică. Nouă ne explicau, în grupurile de partid, în grupul PSD, când aveam un proiect pe ordinea de zi ce avea referire la patrimoniu sau un aspect economic, dacă să o votăm. Nu putem să analizăm noi tot. Eu, la comisiile mele fac același lucru, îmi asumam răspunderea că îi informam corect. Răspunderea este, din punctul meu de vedere, în integralitate, a colegilor din comisiile de specialitate“, a declarat Pieptan, pentru RL.

Întrebat de ce nu a existat o luare de poziție publică din partea Consiliului legat de acuzațiile generale făcute de procurorii DNA, Pieptan a răspuns: „Păi, eu nu știu dacă poate Consiliul să răspundă în integralitate. Poate unii se simt cu musca pe căciulă. Dar eu, în numele meu, pot să spun cu mâna pe orice că nimeni nu mi-a oferit așa ceva. Nici nu știam că există o practică“.

„Ce segment al administrației n-a fost atins?“

Pe de altă parte, consilierului PNL Cătălin Câmpeanu acuzațiile nu i se par extrem de deplasate, atâta timp cât ele se referă la consilierii mandatului trecut. „Din ce știu, dosarul și toate acuzațiile se referă la fostul mandat, respectiv mandatul 2008-2012. Așa că nu văd ce aș putea comenta. Eu asta știu. Posibil ca practicile astea să fi fost în mandatul trecut. Acum, nici vorbă de așa ceva. Așa interpretați dumneavoastră. Asta este dorința presei din România, să arunce cu noroi în toată lumea. Eu nu am legătură cu așa ceva. Nu știu să se fi întâmplat. Dacă s-a întâmplat, s-a întâmplat fără ca eu să am cunoștință de așa ceva“, a spus Câmpeanu.

Pe consilierul general Cătălin Bologa, fost PNL, actual PSD, nu l-a abordat nimeni pentru a-l convinge să-și dea votul contra unor sume de bani, potrivit spuselor sale. „Eu, personal, nu m-am întâlnit niciodată cu astfel de practici“, afirmă Bologa, potrivit căruia deciziile în cadrul Consiliului sunt dictate politic, pe linie de partid.

Bologa găsește acuzațiile procurorilor bizare și nu le înțelege scopul. Recunoaște însă că suspiciunea de corupție e vie la nivelul administrației: „Să fim serioși, ce segment al administrației n-a fost atins, măcar la nivel de zvon? Am auzit tot felul de discuții, dar nu nominal“.   

Cele mai citite
00:00:47

Macron este în dialog cu sindicatele despre pensii

Guvernul francez are un dialog în desfășurare cu sindicatele cu privire la planurile de schimbare a sistemului de pensii și de creștere a vârstei...

Chirie uriașă pentru locuința ambasadoarei României la Londra

Chiria achitată de statul român pentru locuința fostei directoare a ICR Londra este doar una simbolică față de cât plătește pentru reședința ambasadorului României în...

Cine le-a dat ordin senatorilor cum să voteze? Raluca Turcan (PNL) susține că decizia privind plafonul de abuz în serviciu „nu a fost discutată...

Raluca Turcan, deputat PNL, afirmă că decizia în urma căreia senatorii PNL au votat pragul pentru abuzul în serviciu nu a fost discutată...
Ultima oră
Pe aceeași temă