26.7 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialDNA a pornit acțiunea penală împotriva mai multor funcționari ai Primăriei Capitalei

DNA a pornit acțiunea penală împotriva mai multor funcționari ai Primăriei Capitalei

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au pus în mişcare acțiunea penală faţă de foşti membri ai Comisiei de evaluare/negociere din cadrul Primăriei Capitalei, aceştia fiind cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, paguba creată municipalităţii ridicându-se la aproape 725.000 de lei.

Potrivit DNA, sunt urmăriţi penal:

  • Octavian Clement Constantinescu – la data faptei preşedinte cu drept de vot al Comisiei de evaluare/negociere, ocupând funcţia de consilier personal al primarului general;
  • Teodora Stoian – la data faptei membru al Comisiei de evaluare/negociere, ocupând funcţia de şef serviciu Direcţia Contracte;
  • Carmen Cîmpeanu – fost membru al Comisiei de evaluare/negociere, ocupând funcţia de şef serviciu Evidenţă Achiziţii Externe;
  • Rodica Olariu – fost membru al Comisiei de evaluare/negociere, ocupând funcţia de expert la Direcţia Contracte;
  • Cristina Slabu – la data faptei membru al Comisiei de evaluare/negociere, ocupând funcţia de expert la Direcţia Contracte;
  • Daniela Mincu – fost director general al Direcţiei Generale Achiziţii.

De asemenea, s-a pus în mişcare acţiunea penală faţă de asociatul unic al unei societăţi comerciale pentru săvârşirea infracţiunii de obţinere ilegală de fonduri.

Conform anchetatorilor, în perioada martie 2015 – august 2015, Octavian Clement Constantinescu, Teodora Stoian, Carmen Cîmpeanu, Rodica Olariu, Cristina Slabu, au fost desemnaţi membri ai comisiei de evaluare pentru atribuirea unui acord-cadru de servicii de evaluare imobiliară a bunurilor imobile în domeniul public/privat sau aflate în administrarea municipiului Bucureşti.

În această calitate, cei cinci, alături de Daniela Mincu, director general al Direcţiei Generale Achiziţii, ar fi încălcat dispoziţiile legale cu ocazia desfăşurării celor două proceduri de atribuire a acordului-cadru, respectiv licitaţie deschisă şi negociere, conform agerpres.ro.

DNA a început acțiunea penală împotriva unor funcționari ai Primăriei Capitalei după ce a găsit nereguli privind o licitație publică

Aceştia nu ar fi transmis spre publicare un anunţ de participare, nu ar fi asigurat un tratament egal şi transparent între operatorii economici, stabilind firma câştigătoare, deşi aceasta nu îndeplinea cele trei cerinţe minime de calificare: experienţă în prestarea de servicii de evaluare imobiliară cu o valoare cumulată mai mare de 1.000.0000 lei, depunerea de documente referitoare la utilajele/echipamentele tehnice de care dispune şi caracteristicile acestora şi depunerea angajamentului ofertantului potrivit căruia, în cazul indisponibilităţii unor persoane dintre cele nominalizate, le va înlocui numai cu persoane cel puţin la fel de calificate.

Reprezentantul firmei câştigătoare a prezentat date false, inexacte ori incomplete referitoare la experienţa în domeniu, susţin procurorii.

„Faptele descrise ar fi produs Primăriei Municipiului Bucureşti o pagubă în valoare de 724.424 lei cu TVA şi un folos necuvenit în acelaşi cuantum firmei câştigătoare. Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”, a informat DNA.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă