22 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialDNA a cerut condamnarea la închisoare cu executare a şefului CJ Constanţa...

DNA a cerut condamnarea la închisoare cu executare a şefului CJ Constanţa pentru abuz în serviciu

Procurorii DNA au cerut, luni, Judecătoriei Constanţa, condamnarea la închisoare cu executare pentru abuz în serviciu contra intereslor publice a preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, într-un proces intentat în cazul unei investiţii RAJA.

La termenul de luni, procurorii DNA au cerut condamnarea la închisoare cu executare a preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, iar avocaţii acestuia au solicitat achitarea, instanţa rămânând în pronunţare în acest caz, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Conform unui comunicat de presă al Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu a sesizat în iulie 2005 Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) cu privire la fapte de natură penală în derularea acestui proiect din cadrul ISPA. Ca urmare a infracţiunilor descoperite de OLAF, Comisia Europeană a sistat finanţarea proiectului şi a solicitat părţii române declanşarea unei anchete penale. În aceste condiţii, Consiliul Judeţean Constanţa a suspendat temporar, la rândul său, cofinanţarea proiectului ISPA până la o decizie finală a Comisiei Europene şi Oficiului de Plăţi şi Contractare PHARE (OPCP) din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor.

“În cursul cercetării judecătoreşti, instanţa a dispus realizarea unei expertize care a stabilit faptul că măsurile luate de Consiliul Judeţean Constanţa nu au produs niciun prejudiciu! În plus, procurorul de caz a ignorat complet adresa emisă de RAJA prin care această instituţie se constituia parte civilă faţă de Ministerul Economiei şi Finanţelor – Oficiul de Plăţi şi Constractare PHARE (OPCP), care avea obligaţia legală de a accesa finanţare prin intermediul Fondului Naţional de Preaderare în cazul concret al unei finanţări suspendate de Uniunea Europeană pe motiv de fraudă, obligaţia achitării sumelor aferente derulării proiectului aparţinând în exclusivitate Ministerului Economiei şi Finanţelor prin OCPC”, se arată în comunicatul Consiliului Judeţean Constanţa.

De asemenea, Nicuşor Constantinescu consideră că acest dosar a fost instrumentat cu puternice influenţe politice.

“Considerăm că «instrumentarea» de către procurorii DNA a acestui dosar s-a făcut cu puternice influenţe politice, preferându-se trimiterea în instanţă a unui preşedinte de Consiliu Judeţean de altă culoare decât cea guvernamentală în scopuri pur mediatice, în defavoarea recuperării adevăratelor prejudicii (3,8 milioane euro) aduse statului român de către persoanele indicate în ancheta OLAF”, se mai arată în comunicatul CJ Constanţa.

Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în 18 decembrie 2008.

Conform rechizitoriului, Nicuşor Constantinescu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa şi ordonator principal de credite, nu şi-a îndeplinit, în perioada mai – iulie 2008, îndatoririle şi însărcinările în exerciţiul funcţiei, cu ştiinţă, în mod deliberat şi cu rea-credinţă, prin refuzul constant de a executa obligaţiile de plată ce rezultau din Memorandumul de finanţare nerambursabilă, semnat între Guvernul României şi Comisia Europeană, aplicat prin Contractul de Implementare a Măsurii ISPA “Reabilitarea reţelei de canalizare şi a facilităţilor de epurare a apelor uzate în Constanţa” şi prin Contractul de execuţie a lucrărilor referitoare la investiţia “Conducte de descărcare în mare pentru Staţiile de epurare Constanţa Nord şi Eforie Sud”.

Potrivit anchetatorilor, Consiliul Judeţean Constanţa era obligat să cofinanţeze în proporţie de 21 la sută investiţia, în calitate de beneficiar local al acesteia. Refuzul de a executa obligaţiile de plată sus-menţionate a avut drept consecinţă producerea unui prejudiciu în paguba SC RAJA SA Constanţa, cu afectarea bunului mers al investiţiei ce se realiza prin Măsura ISPA.

Ca urmare a neplăţii lucrărilor efectuate de constructorul angajat în realizarea investiţiei menţionate, lucrările au fost temporar suspendate, constructorul solicitând penalităţi şi alte cheltuieli rezultate din pricina întârzierilor.

Valoarea totală a acestor penalităţi şi cheltuieli suplimentare este de 1.006.658,97 euro, reprezentând prejudiciu în dauna RAJA Constanţa.

 

Cele mai citite

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...

Românii cotizează 35 de ani la pensie și primesc bani mai puțin de 12 ani

România are a treia cea mai mică speranţă de viaţă din UE, de 76,6 ani, potrivit Eurostat. Țara noastră este urmată în acest clasament doar de...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă