9.7 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeSpecialDistincţiile politice nasc scandal monstru

Distincţiile politice nasc scandal monstru

Pe „ultima sută de metri” din 2010, dirijorul corului de la institutul teologic din Baia Mare, profesorul de muzică Justin Podăreanu, a devenit cel de-al 105-lea cetăţean de onoare al municipiului reşedinţă de judeţ după un scandal monstruos. Atribuirea distincţiei onorifice a fost iniţial refuzată de liberali, care formează majoritatea în Consiliul Local (CL) Baia Mare, pentru că un consilier democrat-liberal a jignit simbolurile PNL.

Jigniri şi lovituri sub centură

Scandalul a degenerat în jigniri şi lovituri sub centură şi a luat final doar după ce „acuzatorul” şi-a turnat cenuşă-n cap şi şi-a cerut scuze public pentru „derapajul regretabil”. După ce Comisia juridică, prezidată de liberali, nu şi-a dat acordul pentru acordarea distincţiei, propusă de liderul de grup al PDL, Mariana Pop, şi de… un liberal, şeful Comisiei de cultură, Alexandru Meheş, pe considerent că „nu trebuie să demonetizăm acordarea unor astfel de titluri şi trebuie să păstrăm o rigoare extraordinară”, după cum a explicat preşedintele Baroului Maramureş, liberalul Radu Ştef, consilierul PDL Vasile Vlaşin, iritat, a cerut retragerea distincţiilor oferite unor lideri marcanţi ai PNL. „Nu vorbiţi dumneavoastră, domnule Radu Ştef, de demonetizarea titlului de cetăţean de onoare, pentru că aţi făcut cetăţeni de onoare pe bandă rulantă. Dacă ar fi aşa, haideţi să retragem titlurile acordate domnilor Radu Câmpeanu, Ion Diaconescu şi Mircea Ionescu-Quintus, care probabil nici nu ştiu să arate Baia Mare pe hartă, dar au primit aceste titluri pentru că sunt membri PNL”, a spus Vlaşin, care a stârnit o furtună pe cerul senin. Şi asta cu toate că unul dintre nominalizaţi, Ion Diaconescu, nu are nimic de-a face cu PNL ci, în calitate de lider al PNŢCD, este coleg în Partidul Popular European chiar cu PDL, partidul lui Vlaşin.

„Că sunteţi demagog ştiam, dar să compari persoanele pe care dumneavoastră le-aţi enumerat cu personajul de astăzi nu este corect. Era mult mai înţelept dacă aţi fi tăcut. Drept urmare, consilierii PNL vor vota împotrivă, acum si aici!”, a replicat, enervat, liderul grupului PNL, Radu Ştef. Chiar dacă liderul grupului PDL, Mariana Pop, a încercat să dreagă busuiocul şi să-i îndulcească pe liberali, cărora le-a spus că „nu putem să pedepsim un om care şi-a pus întreaga activitate în slujba învaţământului în urma interenţiei domnului consilier Vlaşin”, proiectul a trecut doar după ce, la presiunea colegilor din PDL, Vlaşin şi-a cerut scuze faţă de liberali pentru cuvintele „regretabile şi neadevărate” pe care le-a rostit. Apoi, proiectul a fost revotat şi a fost adoptat, iar profesorul Podăreanu, care şi-a aniversat în acest an 70 de ani de viaţă şi 46 de ani de dirijorat, a devenit ultimul cetăţean de onoare dintr-o listă care conţine 105 persoane.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă