12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialUn site cu litere mișcătoare demonstrează ce înseamnă dislexia

Un site cu litere mișcătoare demonstrează ce înseamnă dislexia

Un programator american a creat un site cu litere mișcătoare pentru a ajuta oamenii să înțeleagă ce înseamnă dislexia, o tulburare de citire care poate avea consecințe grave. 

Programatorul american Victor Widell a decis să vină în sprijinul pacienţilor diagnosticaţi cu această tulburare și a creat un site cu sistem animat de scriere în JavaScript în care cuvintele sunt compuse din litere mișcătoare.

Astfel, doar prima și ultima literă a cuvintelor sunt în poziții corecte și fixe, iar restul se schimbă automat într-o ordine incorectă, într-un ritm alert, ceea ce îngreunează foarte mult citirea textului.

Site-ul creat de Victor Widell a fost distribuit de sute de oameni pe rețelele de socializare și a devenit viral. Pentru mulți dintre utilizatori, citirea textului de pe site este o provocare și în același timp o revelație despre această tulburare. 

Principalele simptome ale dislexiei, deseori considerată o tulburare de vedere, sunt confundarea literelor, citirea lentă, citirea silabelor în sens invers, dificultăţile în înţelegerea textului. 

Chiar dacă unii dintre cei mai renumiţi oameni de afaceri ai lumii au reuşit să prospere chiar şi având această problemă medicală – inclusiv Richard Branson, care a mărturisit că dislexia este cel mai mare avantaj în business – totuşi această boală poate avea un impact puternic asupra performanţelor profesionale ale unui bolnav diagnosticat cu dislexie.

Există o serie de metode speciale de terapie pentru dislexie (de ex. metoda Meixner, metoda Sindelar, metoda Ayres, metoda Delacato, metoda Gosy, metoda Frostig etc.), cu ajutorul cărora simptomele pot fi ameliorate şi se pot preveni tulburările în dezvoltarea personalităţii. În cazul copiilor, dacă nu este tratată, dislexia poate avea consecinţe grave asupra dezvoltării emoţionale, conducând la tulburări în dezvoltarea personalităţii şi dificultăţi de integrare socială. Conform statisticilor, 1 din 10 copii suferă de dislexie la nivel mondial.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă