12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialDirijabilul ar putea fi adus la viaţă de o companie britaniă

Dirijabilul ar putea fi adus la viaţă de o companie britaniă

Un prototip de dirijabil, descris ca fiind “cea mai lungă aeronavă din lume”, a fost prezentat vineri de o companie britanică. Experţii speră să lanseze dirijabilul în acest an, după aproape un secol după epoca de aur a zepelinelor şi a altor aerostate, informează Mediafax.

Acest uriaş al aerului, denumit HAV304, nu atinge dimensiunile impresionante ale zepelinelor germane din anii 1920 şi 1930, dar este, cu ai lui 91 de metri, mai lung decât oricare avion din zilele noastre.

Citeşte şi: Expo Zeppelin la Sibiu: Case vechi, design si ceva in plus

Chiar dacă seamănă foarte mult, aparatul nu este chiar un aerostat.

Tehnologiile împrumutate din aviaţie permit coborârea aparatului pe sol, comandat de la distanţă, chiar fără niciun om la bord.

Constructorii laudă calităţile ecologice ale prototipului, care este capabil să se menţină în aer până la trei săptămâni consecutive.

“Este cu 70% mai ecologic decât un avion de tip cargo”, a precizat Bruce Dickinson, solistul trupei rock Iron Maiden, care a investit în acest proiect.

Pe termen lung, aparatul, alcătuit din două sau trei compartimente umplute cu heliu, în funcţie de necesităţi, va putea fi utilizat în misiuni de supraveghere, în comunicaţii, în transportul de mărfuri şi chiar pentru transportul de pasageri.

Compania HAV consideră că în prezent există o piaţă mondială pe care ar putea să lanseze între 600 şi 1.000 de astfel de dirijabile.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă