18.4 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialDirectorul-adjunct al Vămii Sibiu şi un poliţist au fost arestaţi

Directorul-adjunct al Vămii Sibiu şi un poliţist au fost arestaţi

Directorul-adjunct al Vămii Sibiu şi un poliţist, reţinuţi de procurorii DIICOT în dosarul contrabandei cu parfumuri, în care mai multe persoane au fost arestate încă din martie, au fost arestaţi, joi, pentru 29 de zile, prin decizia Tribunalului Bucureşti, potrivit unor surse judiciare citate de NewsIn. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

Procurorii DIICOT l-au reţinut, joi, pe directorul-adjunct al vămii Sibiu, alături de un politist, aceştia fiind cercetaţi pentru contrabandă cu parfumuri, în dosarul în care sunt arestate încă din martie mai multe persoane,printre care şi lucrători vamali. Tot joi, procurorii DIICOT au început urmărirea penală pentru alţi 5 vameşi, în acelaşi dosar.

Potrivit aceloraşi surse, directorul-adjunct al vămii Sibiu, dar şi vameşii anchetaţi le facilitau accesul în ţară evazioniştilor care aduceau parfumuri şi mărfuri de lux din China.

Curtea de Apel Bucureşti a dispus, în 16 aprilie, eliberarea a şapte dintre persoanele cercetate de DIICOT pentru contrabandă cu parfumuri, respingând, astfel, recursul parchetului la decizia instanţei inferioare, care hotărâse să nu mai prelungească mandatele de arestare.

În consecinţă, Cosmin Marin Dobre, Dan Balamaci, Dan Şitoianu, Gabriel Niculescu, Marin Petrescu, Radu Căpuşan şi Pavel Ghiuriş au fost eliberaţi şi au primit interdicţia de a părăsi ţara.

CAB a admins recursul DIICOT în cazul altei persoane cercetate în dosar, Mircea Doncu, şi a menţinut starea de arest.

Valoarea medie de piaţă a parfumurilor descoperite în patru transporturi de produse de lux contrafăcute, coordonate de membrii reţelei destructurate în luna martie, se ridică la aproape 8 milioane de euro, reiese din motivarea deciziei prin care 12 membri ai reţelei au fost arestaţi.

Tribunalul Bucureşti a emis, pe 19 martie, mandate de arestare pentru 12 dintre persoanele cercetate pentru contrabandă cu produse de lux, în timp ce un suspect va fi cercetat în libertate, iar altul are interdicţia de a părăsi ţara.

Printre cei care au primit mandate de arestare pe 29 de zile este şi căpitanul în rezervă Cosmin Marin Dobre. Acesta are 30 de ani şi a fost decorat de Casa Regală a Marii Britanii pentru misiunea de reconstrucţie a Afganistanului.

Procurorii DIICOT au reţinut, în martie, 14 dintre persoanele cercetate pentru contrabandă cu produse de lux, care au fost duse la Tribunalul Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile, au declarat pentru NewsIn surse judiciare.

Persoanele au fost audiate pe 18 martie de procurorii DIICOT, pentru contrabandă cu produse de lux, pentru că au traficat, din vara anului trecut, pe teritoriul României, parfumuri în valoare de 8 milioane de euro, marfa adusă din ţările asiatice fiind destinată statelor din Uniunea Europeană, potrivit unui comunicat al DIICOT. În cauză s-a început urmărirea penală faţă de 17 persoane, dintre care un funcţionar vamal din Bucureşti, unul din Călăraşi şi un comisionar vamal.

În fapt, se reţine că, în cursul anului 2009, învinuiţii Vedat Vurgun, cetăţean olandez de origine turcă, Kutlu Metin, cetăţean turc şi Mihai Lambadarie, au constituit pe teritoriul României un grup infracţional organizat, specializat în introducerea în ţară de parfumuri de lux şi ţigări de contrabandă, prin folosirea la autoritatea vamală de documente nereale, ulterior bunurile fiind valorificate ilegal în ţară sau în străinătate, se arată în comunicatul DIICOT remis agenţiei NewsIn.

La intrarea în ţară, mărfurile erau declarate în tranzit, formalităţile vamale fiind efectuate la un birou vamal de interior, unde erau prezentate documente ale unor societăţi comerciale tip „fantomă”, care figurau ca beneficiari ai importurilor. Mărfurile erau apoi depozitate în spaţii puse la dispoziţie de către alţi membri ai grupării.

Din cercetări a rezultat că gruparea care acţiona în România era parte a unui alt grup infracţional organizat, având ramificaţii internaţionale, specializat în contrabanda cu parfumuri şi ţigarete dinspre spaţiul asiatic către ţări din Uniunea Europeană, coordonat de învinuitul Alibeyogullari Vahdet, cetăţean olandez de origine turcă. Acesta din urmă coordona şi activitatea segmentului românesc al reţelei desfăşurată pe teritoriul Belgiei sau Olandei, stabilea comenzile de mărfuri din China sau Turcia şi porturile maritime de descărcare a containerelor, modalitatea de încărcare a mărfurilor în camioane şi ruta de transport pe teritoriul european până la destinaţia finală.

Învinuiţii Vurgun Vedat, Kutlu Metin, Lambadarie Mihai şi Alibeyogullari Vahdet au cooptat în cadrul grupului şi alţi membri, responsabili de atragerea unor persoane influente în mediul autorităţilor vamale şi funcţionarilor vamali, în vederea facilitării introducerii mărfurilor în ţară, întocmirii documentelor de tranzit şi import fără efectuarea controlului fizic al mărfurilor şi livrării intracomunitare în baza unor documente fictive, fără efectuarea controlului vamal.

Astfel, la grupul infracţional au aderat şi învinuiţii Cosmin Marin Dobre, Ovidiu Filip Bratu, Dan Şitoianu, Eugen Grosu, Dan Balamaci, Mircea Ninel Doncu, Gabriel Mihai Niculescu, Florin Ganea, Mihai Petrescu, Radu Dan Căpuşan, Mustafa Odev, Pavel Ghiuriş şi Gabriel Gocan.

În perioada august 2009 – martie 2010, au fost introduse în România, în această manieră, 4 containere conţinând parfumuri de lux contrafăcute, de diverse mărci, în scopul livrării ulterioare către state din cadrul Uniunii Europene.

În cursul lunii august 2009, membrii grupării au introdus în ţară, prin portul Constanţa Sud- Agigea, un container în care au fost găsite 43.264 flacoane de parfumuri contrafăcute sub mărcile Jean Paul Gaultier şi Hugo Boss, deşi în declaraţia vamală de import figurau înscrise 420 de cartoane de manechine din plastic.

Pe 8 octombrie 2009, în urma cooperării cu autorităţile maghiare, acestea au oprit pentru control un camion aparţinând firmei învinuitului Kutlu Metin, urmarea controlului fizic fiind identificate 44.871 flacoane de parfumuri contrafăcute, mărcile Dolce&Gabbana, Chanel, Dior, Givenchy, Gucci, Guerlain, Hugo Boss, J.P. Gaultier, Kenzo, Lacoste, Lancôme, Prada, Versace, Yves Saint Laurent, deşi în declaraţia vamală de import marfa înscrisă era mobilier.

În data de 14 noiembrie 2009, autorităţile bulgare au reţinut un transport din Turcia, având ca beneficiar o firmă a învinuitului Vurgun Verdat, fiind identificate 50.987 flacoane de parfumuri contrafăcute, disimulate prin metoda “capac”.

Pe 13 ianuarie 2010, gruparea a introdus în România, prin PTF Giurgiu Rurier, cu un autocamion aparţinând firmei învinuitului Kutlu Metin, cantitatea de 52.882 recipiente de parfum, ambalate în cutii metalice inscripţionate fără drept cu însemne ale unor mărci protejate – Dolce&Gabbana, Diesel, Dior, Givenchy, Gucci, Guerlain, Hugo Boss, J.P. Gaultier, Kenzo, Lacoste, Lancôme, Prada, Versace, Yves Saint Laurent. Parfumurile erau ascunse prin metoda “capac” printre mărfuri declarate la vamă.

Un alt transport ilegal a fost depistat în data de 4 februarie 2010, în punctul de frontieră Borş, unde au fost descoperiţi 26 de paleţi conţinând 49.498 recipiente de parfumuri de diferite mărci – Lacoste, Lancôme, Dior, Giorgio Armani, Paco Rabanne, Cacharel, Chanel, Thierry Mugler, Hugo Boss, Yssey Miyake.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, împreună cu ofiţeri din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, şi cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Jandarmeriei Române, au efectuat, joi, 30 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Oradea, Sibiu, Călăraşi şi a municipiului Bucureşti, în vederea destructurării unui grup infracţional organizat, specializat în comiterea infracţiunilor de contrabandă cu produse accizabile de lux.

Cele mai citite

Când revin elevii în bănci? Calendarul examenelor naționale

Școala începe pe 8 mai, după vacanța de primăvară și după sărbătorile de Paște pentru creștinii ortodocși, conform calendarului anului școlar 2023-2024. Cursurile din modulul 5...

Căpitanul din filmul Titanic, Bernard Hill, s-a stins din viață la vârsta de 79 de ani

Vestea tristă a trecerii în neființă a actorului britanic Bernard Hill a îndoliat comunitatea artistică și fanii din întreaga lume. Bernard Hill, cunoscut pentru...

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...
Ultima oră
Pe aceeași temă