12.7 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialDin cauza secetei, apa cu portia pentru mii de oameni

Din cauza secetei, apa cu portia pentru mii de oameni

In vreme ce in multe zone ale tarii locuitorii s-au confruntat cu precipitatii abundente care au dus si la inundatii, in judetul Vaslui mii de oameni sufera de sete dupa ce nu a mai plouat de aproape doua luni. Locuitorii orasului vasluian Murgeni au ajuns sa primeasca apa doar cinci ore pe zi, iar in alte localitati pot fi vazuti, zilnic, pompierii care le aduc oamenilor apa cu cisternele.

Sute de fantani au secat, in lipsa precipitatiilor, in judetul Vaslui, in timp ce autoritatile locale se declara neputincioase. "Multe comune au depus cereri la noi pentru foraje de mare adancime. Sunt o serie de localitati, cum este Bacaniul, unde s-au facut foraje la zeci de metri, insa nu fac fata, seceta este cumplita. Centralizam situatia si vom cere sprijinul Guvernului", spune Dumitru Buzatu, vicepresedintele Consiliului Judetean Vaslui. Cei 7.000 de locuitori ai orasului Murgeni primesc apa cu program, trei ore seara si doua dimineata. Primarul orasului, Jenica Panica, este convins ca lucrurile se vor inrautati. "Nu a plouat in zona noastra de aproape doua luni. Avem doua sate, Schineni si Sarateni, situate la altitudini de peste 300 de metri, in care mai toate fantanile au secat, izvoarele fiind la 15-20 de metri. In cele doua sate, o data sau de doua ori pe saptamana trimitem masina de la serviciul local de pompieri cu cate 12 tone de apa pentru animale.

 

In zilele stabilite de comun acord cu localnicii, trimitem de doua ori masina, sa ajunga pentru toate cererile", afirma Panica. Probleme cu apa se inregistreaza si in comuna Puscasi, unde reprezentantii Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta (ISU) Vaslui transporta apa cu cisterna pentru populatie si animale, dar si in comunele suletea, Viisoara, Dodesti si Cretesti. In comuna Puscasi, de exemplu, din cele 321 de fantani, 202 au debit redus, iar mai bine de 20 au secat, in timp ce in comuna Tanacu, din cele 186 de fantani, 75 au debit redus, iar 40 au secat. "Am dus apa cu cisterna de 5 tone in satul Valea Targului, este acolo un put care a secat, dar nu stim de alte solicitari de la primarii. stim ca situatia devine critica in mai multe locuri. Noi suntem pregatiti sa facem fata oricaror solicitari", a declarat plt. maj. Marian Ababei, purtatorul de cuvant al ISU Vaslui.

 

"In satul Valea Targului, comuna Puscasi, pompierii transporta zilnic apa cu cisterna de 5 tone. In celelalte comune se transporta apa de catre reprezentantii Serviciilor Voluntare pentru Situatii de Urgenta", a declarat Ioan Tibulca, prefectul judetului Vaslui. Prefectul da asigurari ca ISU este pregatit sa transporte apa in localitatile afectate de seceta, avand in vedere ca prognozele nu anunta precipitatii semnificative in zona judetului Vaslui.
In lipsa apei, taranii se gandesc foarte serios sa-si vanda animalele, care altfel risca sa moara de sete. In ce priveste culturile agricole din aceasta zona, majoritatea sunt compromise. Cosmarul oamenilor care au suferit de sete in 2007 a revenit in forta si in acest an.

Cele mai citite

Guvernul discută Programul Național de Reformă pe anul 2024

Guvernul Ciolacu are pe ordinea de zi a ședinței din 9 mai 2024 un Memorandum pentru "Aprobarea Programului Național de Reformă 2024", elaborat conform...

Kosovo are dificultăți în aderarea la Consiliul Europei

Prim-ministrul din Kosovo, Albin Kurti, a criticat miercuri condiţiile de aderare la Consiliul Europei, în special crearea unei structuri guvernamentale semiautonome pentru comunitatea sârbă,...

Trump nu a putut ajunge la sărbătoarea lui Putin, pentru că vremea a fost cam Stormy

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Omul care a anunțat că poate pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore, Donald Trump, regretă că nu a...
Ultima oră
Pe aceeași temă