15.7 C
București
duminică, 24 octombrie 2021

Dilma Rousseff constestă în justiție destituirea ei din funcția de președinte al Braziliei

Avocatul președintei destituite a Braziliei, Dilma Rousseff, a înaintat joi recurs la Curtea Supremă (STF), solicitând un nou proces și anularea sentinței ce a condus miercuri la demiterea ei de către Parlament, transmite AFP, preluată de Agerpres.

În recurs se cere ‘suspendarea imediată a efectelor deciziei Senatului care a condamnat-o pe președinta Republicii pentru delict de responsabilitate’.

În urma votului calificat de Rousseff drept ‘o lovitură de stat parlamentară’, ea a fost demisă în urma acuzațiilor de falsificare a conturilor publice.

Citeşte şi VIDEO+FOTO. Brazilia: Dilma Rousseff a fost destituită. Michel Temer este noul președinte

Lideră a Partidului Muncitorilor, ea este bănuită că a manipulat aceste conturi pentru a fi realeasă în 2014 în funcția de președinte al Braziliei. Potrivit opoziției, Rousseff ar fi determinat bănci de stat să suporte cheltuieli suplimentare neînscrise în buget în 2014 și 2015 și ar fi ”cosmetizat” în mod intenționat conturile publice pentru a disimula amploarea deficitelor și a favoriza realegerea sa în 2014.

„Dilma Rousseff a comis importante delicte de responsabilitate (…), a fost condamnată și astfel își pierde mandatul de președinte”, a susținut președintele Curții Supreme (STF), Ricardo Lewandowski, care a condus dezbaterile din Senatul transformat cu acest prilej în tribunal.

În schimb, Dilma Rousseff și-a păstrat drepturile civile, după un alt vot, unde majoritatea necesară de două treimi nu a fost atinsă.

Citeşte şi VIDEO+FOTO. Protest degenerat în violenţă la Sao Paolo, după destituirea preşedintei Dilma Rousseff

Ultima oră
Pe aceeași temă